Hoppa till innehåll

Ingen verkar veta vad vegetarian är längre

Sofia Börjesson

Äter vegetarianer ägg? Och vad är egentligen en flexitarian? Här är en ordlista som förklarar vad som skiljer de olika begreppen åt.

Foto: IBL

För några år sedan var det inte lika stor förvirring kring begreppen för personer som inte äter kött. Sa man ”jag är vegetarian” var ofta motfrågan ”okej, men äter du fisk eller fågel?” Att man åt ägg och drack mjölk tog man för givet – annars var man ju vegan. Men med åren har allt fler anslutit sig till de olika grupperna och begreppen har både blivit fler och mer definierade även för den stora massan.

Så hur ligger det till? Kan man vara vegetarian och äta ägg? Nej, inte enligt livsmedelsverkets definition. Här kommer en liten ordlista kring de vanligaste formerna av vegetarianism.

Flexitarian

En flexitarian försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen som möjligt, men utesluter inte kött helt. Till exempel finns det flexitarianer som har köttfria dagar i veckan. Det finns även de som i stort sett äter lakto-ovo-vegetarisk kost men som kan tänka sig att äta kött, fågel eller fisk vid särskilda tillfällen. Den grupp brukar även kallas för semi-vegetarianer.

Vegetarian

En vegetarian äter enbart föda som härstammar från växtriket, enligt Nationalencyklopedins definition. Men i folkmun likställs vegetarianer ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel – men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter.

Enligt Livsmedelsverkets definition likställs vegetarisk kost med vegansk kost, därför är ett livsmedel som märkts ”vegetariskt” även veganskt.

Lakto-ovo-vegetarian

Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur. Det finns även de som kallar sig ovo-vegetarianer (äter ägg men inte mejeriprodukter) och lakto-vegetarianer (äter mejeriprodukter men inte ägg).

Pescetarian

Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter.

Pollotarian

En pollotarian äter inte rött kött eller fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

Vegan

Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket – varken kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung. Veganism brukar beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen. Är man vegan använder man därför inte heller produkter som har framtagits med påverkan på djurriket som till exempel skinn, ull, dun, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.

Källa: Nationalencyklopedin, Veganföreningen i SverigeGreenoption, Livsmedelsverket, Ica, Ät Mer Vegetariskt

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.