Väljarna som ångrar att de röstade på Trump: “Du är en jävla idiot”

Det finns ett stort internt missnöje bland republikanerna över deras nya ledare, Donald Trump, och det är nu många som öppet säger att de ångrar att de röstade på honom.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-02-03 13:12  |  Lästid: 2 minuter

Aldrig tidigare har en amerikansk president varit så illa omtyckt som nyss tillträdde Donald Trump är. Hans högst uppmätta förtroendesiffror (approval ratings) är 46, jämfört med exempelvis Obamas 69, när han var nyvald. En ny opinionsundersökning visar att 53 procent av amerikanerna tycker att han gör ett dåligt jobb, skriver Aftonbladet.

Från första dagens kontroverser kring hur många som faktiskt var på plats för hans installation har kritiken varit massiv mot de många presidentordrar han hunnit underteckna och hans intensiva twittrande som fortsätter på samma sätt som innan han tillträdde som president.

Men det är inte bara demokraterna som bestämt motsätter sig USA:s nya president. Listan över republikaner som motsatte sig hans kandidatur kan göras lång. Tunga namn som båda de tidigare presidenterna Bush samt Floridaguvernören Jeb Bush, guvernören John Kasich samt senatorerna Carly Fiorina och Lindsey Graham är några av dem.

Efter att Trump införde det hårt kritiserade inreseförbudet för medborgare av sju huvudsakligen muslimska länder var det väldigt många republikaner som kritiserade honom. I senaten, där totalt 52 republikaner sitter, motsätter sig 7 av dem ordern, 18 kritiserar den på något sätt och 10 uttrycker stöd för den, skriver The Hill.

På fredagen kom även beskedet att en federal domare blockerar, och alltså temporärt upphäver Trumps förbud, vilket alltså gör att reglerna högst sannolik kommer återgå till hur de var tidigare.

Sveriges tidigare statsminister, Göran Persson, sade i en intervju med DN att han tror att Trumps eget parti kommer göra uppror och avsätta honom.

Även bland väljarna är missnöjet påtagligt. I tidningen Vox skriver en person som röstade på Trump att han ångrade sig så fort han insåg vem denne man egentligen var:

"Han backade från ett av sina signaturlöften under kampanjen: att han skulle driva på för en utredning av Clintons email-skandal. Det är inte det att jag vill att Clinton ska "korsfästas" eller låsas in – det är nonchalansen med vilken han struntar i sitt löfte efter att ha hamrat in det under sin kampanj. Det är lättheten och hur snabbt han tog tillbaka sin ståndpunkt som skakade mig djupt. Jag insåg i den stunden att jag hade röstat för en demagog. Och det var vidrigt," skriver personen.

På Twitterkontot Trump Regrets med 171 000 följare samlas åsikterna från väljare som övergett Trump.

Här är några exempel.

"Fattar inte att jag röstade på dig. Du är sannerligen en jävla idiot."

"Gör oss en tjänst och kliv ner innan du ställs inför riksrättsåtal."

"Mitt livs största sorg var att jag röstade på Trump"

"Kolla historien. 911(terroristerna) var Saudi. Ångrar min röst"

"Jag röstade för dig... nu hänger jag mitt huvud i skam och är inte längre stolt över att vara amerikan."

"Seriöst, vad i helvete är det för fel på dig, försvinn"

"Dina tweets får dig att se så dum ut att jag inte ens kan ifrågasätta varför det amerikanska folket klagar."

"Snälla, sikta innan du skjuter!"

"Jag är besviken.. Jag är amerikan. Det här verkar ologiskt och icke-amerikanskt."

"Jag tänkte att det kunde vara bra att skaka om lite. Har aldrig ångrat något så mycket i hela mitt liv."

https://twitter.com/ConnorJame/status/826259730758770689

"Jag vill ha tillbaka min RÖST!"

"Du är den sämsta presidenten någonsin!"

"Sluta förolämpa folk och ena oss!"

"Att håna individer som inte håller med dig är orimligt och inte värdigt en president!"

Hillary Clinton fick sammanlagt 3 miljoner fler röster än Donald Trump, men på grund av systemet med elektorsröster vann ändå Donald Trump valet. Frågan är om han faktiskt kommer sitta alla fyra åren. En svensk bettingsajt ger bara oddset tre gånger pengarna på att Trump avgår i förtid.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:34