Hoppa till innehåll

6 enkla – men vetenskapsbaserade – grejer du kan göra för att mildra din depression

Markus Thörnhammar

Vi säger inte att en glad låt, en kopp kaffe och att klappa en Golden Retriever fem minuter om dagen kommer att bota dig från din depression. Vetenskapen säger det (typ).

Var femte person i Sverige har någon gång fått diagnosen depression, enligt statistik från folkhälsomyndigheten. Som tur är finns det hjälp att få i den händelse att man drabbas, må så vara i form av terapi, mediciner eller genom att förändra sin livssituation.

Det finns också några enkla saker man kan göra i sin vardag för att åtminstone boosta sitt psykiska välmående en aning.* Små knep som är minst lika tillämpliga även om man bara vill trivas lite, lite bättre med tillvaron. Och det bästa av allt: man behöver inte ta Cafés ord för att följande tips har bäring – de backas upp av det bästa vi har: vetenskapen!

1. Häng med hundar

En studie från University of Missouri visar att så lite som fem minuters hundgos ökar ens nivåer av både oxytocin och serotonin – två av kroppens hormoner som får oss att, ja, må bra, helt enkelt.

2. Massage

University of Miami har genomfört en studie som visade att två 20 minuter långa massagebehandlingar i veckan minskade depressionssymptom avsevärt hos en grupp gravida kvinnor. En annan undersökning av massagens välgörande effekter har gjorts vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles. Där visade det sig att efter bara en massagesession hade nivån av stresshormonet kortisol minskat hos försöksgruppen.

3. Ta en kopp kaffe

Att ta en kopp kaffe är inte bara det här landets populäraste umgängesform tillika varje lönearbetares räddning vareviga vardagsmorgon. Det kan också motverka depression. En meta-analys som publicerades i The Australian and New Zealand Journal of Psychiatry föreligger det en 8 procents reducerad risk för depression för varje kopp koffeinberikat kaffe som konsumeras per dag av en given person. Huruvida depressionsrisken minskar för varje kopp kaffe som dricks ad infinitum är emellertid tveksamt.

4. Ut i solen

DJ Khaled njuter av solen.

Att D-vitaminbrist kan leda till nedstämdhet kan nog de flesta som tillbringat en vinter i Sverige skriva under på. Men solljus gör oss faktiskt gladare (något som inte är särskilt svårt att tro på). En australiensisk studie har visat att människors serotoninnivåer är högre en solig dag än en molnig dito. Detta oavsett om det är kallt eller varmt väder i övrigt.

5. Lyssna på upplyftande musik

Inte heller detta framstår rent intuitivt som någon raketforskning. Men en studie vid The University of Missouri visade att glad, upplyftande musik inte bara påverkade lyssnarens humör positivt under själva lyssningen, det positiva effekterna på känslolivet stannade dessutom kvar efter avslutad lyssning.

6. Rör på dig

Kanske den allra mest välkända ”huskuren” mot depression och nedstämdhet – och sannolikt den med mest evidens. Träning utlöser en lång rad positiva kedjeeffekter i din kropp som påverkar ditt mående i rätt riktning. Enligt Läkartidningen är effekten av motion ”…lika god som effekten av antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi vid lindrig till måttlig depression. Dessutom är fysisk aktivitet i stort biverkningsfri.”

*Därmed inte sagt att de här sakerna är utbytbara mot annan behandling.

Kredd och inspo: GQ Australia.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.