Hoppa till innehåll

11 varningstecken att se upp för under första dejten

Personer på stel dejt.
Markus Aamisepp

Uttalar din dejt italienska rätter med italienskt uttal trots att hen inte är italiensk? Då är det dags att åka hem.

Kul, du ska på en första dejt! Efter fem ombyten och en uppenbarelse om att du kanske borde börja bada handflatorna i Absolut Torr kan nervositeten inför en första dejt vara påtaglig. Man vill ju trots allt marknadsföra sig själv på bästa sätt, och då kan det hända att man väljer att dölja några av sina mindre slipade attribut i dunkel.

”Jag gillar inte Takida egentligen” kanske du upprepar framför badrumsspegeln innan dejten går av stapeln i ett försök att övertala dig själv om att låten Curly Sue inte ger dig gåshud.

Undvik samma stela stämning som mellan Raj och Lucy i The Big Bang Theory genom att ha koll på de här 11 varningsklockorna.

Men inte bara ska man tänka på sina egna tillkortakommanden. Det är ju trots allt två parter på en dejt, och då är det minst sagt lika viktigt att din eventuella framtidspartner håller någon slags standard.

Här är 11 varningstecken att se upp för under första dejten – så du vet när det är dags att ta doggybagen hem.

1. Dejten tar med en kompis

Det är en deal breaker om personen i fråga tar med sig en undercover-kompis som sitter någonstans i periferin med detektivrock, fake-mustasch och en tidning med titthål för att agera stöttepelare. Å andra sidan gjorde tydligen Jay-Z detta under första dejten med Beyoncé, och det har ju gått bra för dem. Så det kanske beror på hur pass förstående man är.

2. Ställer inga frågor tillbaka

Det är ALDRIG kul med människor som gärna svarar långrandigt på frågor men inte ställer några tillbaka. Om du i slutet av varmrätten kan din dejts familjeträd in och utantill men hen inte ens tagit reda på vilken stad du kommer ifrån är det inte läge att beställa in efterrätt.

3. Det blir personligt. Snabbt.

Visst är det härligt med människor som blir bekväma och kan öppna upp sig för en? Inte alltid. Du ska inte efter en första dejt veta saker som hur din dejts Oidipus- eller Elektrakomplex tog sig uttryck eller ha sett fler än fem bebisbilder på denne.

4. För mycket ögonkontakt

Ögonkontakt är viktigt för att dynamiken ska flyta. Men genomborrar personens ögon din själ utan att någonsin släppa är en andra dejt kanske inte aktuell.

5. För lite ögonkontakt

Pest eller kolera. Båda alternativen är minst sagt lika jobbiga. Har du någon som undviker ögonkontakt och stirrar ned i bordet kommer det börja osa osäkerhet kring dig också. ”Hallå kan du kolla mig i ögonen någon gång”, är ju trots allt inte så enkelt att säga.

6. Dejten blir (för) full

Visst kan man på första dejten låta glas tömmas och bägare svingas – men fortsätter personen på andra sidan bordet stjälpa i sig whiskey sours efter att ha ramlat av stolen samt utmanat dig i en svajig armbrytningsduell är det kanske läge att öppna reseplaneraren.

7. Förväntar sig att du ska betala notan

Visst kan man, om man känner sig barmhärtig, betala notan. Men om din dejt åtminstone inte erbjuder sig att betala för sig själv eller nästa gång ni träffas står saker inte rätt till.

8. Äter sushi med kniv och gaffel

Det är fel, helt enkelt.

9. Mobilnarkomani

Inget får en att känna sig så ovärdig som när din dejt refreshar sitt Instagramflöde istället för att lyssna på när du drar din bästa anekdot.

10. Smidande av högst tveksamma framtidsplaner

Kan inte understyrka detta nog – du ska inte, efter en första dejt, behöva ha bestämt vad er potentiella framtida son ska heta.

11. Dejten uttalar italienska rätter med italienskt uttal trots att hen inte är italiensk

”En charkbricka med prosciuuuuuuutto tack!” Nej, nej, nej. Åk hem direkt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.