Veckans långläsning: Giftbrev, missbruk och en diamantkupp

Johan Hurtig  |  Publicerad 2013-10-10 12:17  |  Lästid: 2 minuter

Luta dig tillbaka, placera mobilen/laptopen i en ergonomiskt tilltalande ställning – och frossa i nypremiären av Veckans långläsning. Här tipsar vi om de bästa reportagen just nu: livsödena, människorna och berättelserna som naglar sig fast way past sista scrollningen. Först ut: misslyckade mordförsök, nedgångna NFL-stjärnor och ett osannolikt rån.

* * *

Illustration: David Sandlin för GQ.

BARACK OBAMAS GIFTIGA BREV (GQ)

En Elvis-imitatör, en karateinstruktör, en frys full med avhuggna huvud och en osannolik konspiration att döda Barack Obama. Den här storyn innehåller så många vändningar att du, på riktigt, inte skulle kunna fantisera ihop den. Giftbreven som skickades till Barack Obama i våras var bara början. LÄS DEN HOS GQ.

 * * *

Foto: Kenneth Jarecke för ESPN.

FRÅN FÄNGELSET TILL FOTBOLLSPLANEN (ESPN)

Breaking bad har tagit slut, men vår nyfikenhet på manipulerande människor med metamfetaminberoende består. ESPN berättar om Joe O’Brien – missbrukare, langare, fotbollsstjärna. När han dömdes till fyra års fängelse såg allt nattsvart ut, men hans dröm om att bli tränare växte sig starkare. Att bryta fördomarna i en amerikansk småstad visade sig dock vara svårare än att bryta med ett livslångt missbruk. LÄS DEN HOS ESPN.

 * * *

Foto: Nick Waplington för Wired.

VÄRLDENS STÖRSTA DIAMANTKUPP – OCH SOPPÅSEN SOM AVSLÖJADE ALLT (Wired)

En diamantkupp värd 100 miljoner euro, ett underjordiskt bankvalv med tio säkerhetsnivåer, italienska mästertjuvar med smeknamn som ”The Genius”, ”The Monster” och ”The king of keys” samt en pensionerad handlare som hatar sopor. Historien om världens största diamantkupp, och det fåniga misstaget som fick tjuvarna fällda, är bättre än Hollywoods alla heistfilmer. LÄS DEN HOS WIRED.

Jonas Terning

Dela på Facebook
Tweeta