Veckans långläsning: häxor, mord och en bombsäker bloggare

Återigen är det dags för ”Veckans långläsning”. Vinjetten där Café tipsar om de bästa reportagen runt om i världen. Läs om bloggaren som avslöjar kemiska vapen i Syrien, häxjakterna på Papua Nya Guniea och självmordet som i själva verket kan vara ett mord.  * * * DEN BOMBSÄKRA BLOGGAREN ”I love it when there’s a […]

Publicerad 2013-12-05 15:41  | Lästid: 2 minuter | Jonas Terning

Återigen är det dags för ”Veckans långläsning”. Vinjetten där Café tipsar om de bästa reportagen runt om i världen. Läs om bloggaren som avslöjar kemiska vapen i Syrien, häxjakterna på Papua Nya Guniea och självmordet som i själva verket kan vara ett mord.

 * * *

Denbombsakrabloggaren_430x287

DEN BOMBSÄKRA BLOGGAREN

”I love it when there’s a new bomb used in the combat.” Bloggaren Eliot Higgins har på 18 månader blivit världens ledande expert på de olika typer av vapen som används i det syriska inbördeskriget. Allt tack vare sin förmåga att sålla bland den enorma mängd propagandastämplade videoklipp som publiceras på Youtube. Läs om mannen som från sin skinnsoffa i Leicester bevisade Assads användning av kemiska stridsmedel snabbare än västs alla underrättelsetjänster. Hela storyn hos Huffington Post.

* * *

Haxjaktpapng

HÄXJAKT PÅ PAPUA NYA GUINEA

I Papua Nya Guinea far en våg av brutala häxbränningar fram. Tron på svart magi är inget nytt, av tradition har olyckor och dödsfall skyllts på kvinnor längst ner på samhällsstegen och mobbar med unga män har gett sig ut för att hämnas. Men i takt med att droger och mobiltelefoner blir allt mer tillgängliga i landet har brutaliteten ökat. Läs om ett land som fastnat mellan modern teknik och traditionell tro hos The Global Mail.

* * *

mordareelleroskyldig

MÖRDARE ELLER OSKYLDIGT MISSTÄNKT?

Några timmar efter att Michelle O’Connell hittas skjuten till döds i sitt sovrum slår polisen fast att det rör sig om ett självmord. Hon hade tagit sin pojkväns tjänstevapen, polisen Jeremy Banks, och skjutit sig själv i munnen. Men familjen pekar på märkliga omständigheter och snart växer en annan historia fram, om en våldsam sambo, en ung mamma orolig för sin dotter och en mäktig polischef mån om att ingen skugga faller på hans organisation. Läs, lyssna och följ med i fallets vändningar hos New York Times.

JONAS TERNING

Dela på Facebook
Tweeta