Annons

Veckans val: Lyxigt vin med extra allt – till fyndpris

Veckans höjdarvin finns kvar i småpartisortimentet på många Systembolag. Ett fynd, skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube.

Andreas Grube

Det finns nog inget vin som ustrålar höst och vinter på samma klockrena sätt som Châteauneuf-du-Pape – ett namn som du säkert hört talas om i olika sammanhang.

chateuneuf_corks

Faktum är att Châteauneuf-du-Pape inte är ett vin i sig, utan en appellation, som det heter på franska (precis som exempelvis Bourgogne, Bordeaux eller Alsace). Kort och gott en definierad region med sina egna bestämda regler och lagar kring vinmakningen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Châteauneuf-du-Pape ligger i de södra delarna av Rhônedalen och kännetecknas av ett ganska varmt klimat. Druvan nummer ett heter grenache, och ger oftast viner med ljust röd färg och djupa smaker av både röda och mörka bär, örter och svartpepparkrydda. Ofta blandas den med mourvèdre och syrah för att få mer tanniner och struktur.

På det stora hela viner där hela paketet sitter som det ska: djup, koncentration, komplexitet, finess, elegans, power – och givetvis smak.

chateauneuf_viuex_donjon
Just nu finns en riktig höjdar-Châteauneuf på hyllorna – ett fynd som släpptes i småpartisortimentet den 18 november men som fortfarande finns kvar på många bolag: Châteauneuf-du-Pape Le Vieux Donjon 2014 (nr 95548, 359 kr). Riktigt smarrigt kalasvin med mogna jordgubbar, svart- och vitpeppar, lagerblad och viss jordighet i doft och smak.

Testa också:

Châteauneuf-du-Pape E. Guigal 2010 (nr 70503, 329 kr): Ambitiöst vin från högpresterande producent. Dessutom från ett suveränt år. Grymt bra vin.

Le Hurlevent Châteuneuf-du-Pape 2015 (nr 2291, 189 kr), som är enklare och mer okomplicerat i stilen, men ändå för en förhållandevis billig peng ger en bra bild av vad Châteauneuf-du-Pape kan vara. Väldigt ung, så lufta minst en timme innan servering.

 

Andreas Grube är Cafés dryckesredaktör. 

Annons

Dela (18)
Tweeta

Annons


Laddar