Vi har sett HBO:s nya serie ”It’s a Sin” – det borde du också göra

Its a sin på HBO

”It's a Sin” är en ”Torka aldrig tårar utan handskar” fast i England. Den fem avsnitt långa miniserien levererar feelgood – samtidigt som den pressar dina tårkanaler till max.

Joakim Almén | Foto: HBO  |  Publicerad 2021-01-26 11:27  |  Lästid: 3 minuter

Nya brittiska coming-of-age-dramat It’s a Sin handlar om aidsepidemin i 80-talets Storbritannien och hade premiär på HBO Nordic 23 januari. Café har sett serien och reder ut om du också borde göra det.

Vad handlar det om?

It’s a Sin följer ett gäng brittiska ungdomar från olika bakgrunder som flyttar ifrån sina föräldrar för att hitta varandra och tillsammans bo i ett kollektiv i det mer liberala London. Miniseriens fem avsnitt (jag tror visst vi inte har tackat miniserierformatet tillräckligt ännu) sträcker sig över hela 80-talet och vi får följa de olika karaktärernas till en början blomstrande liv i Londons gayvärld. It’s a Sin börjar som ett typiskt mysskoj coming-of-age-drama, där det festas mycket och liggs ännu mer till tonerna av välkända 80-talshits. Men när Neil Patrick Harris gentlemanskaraktär av mystiska omständigheter går bort i slutet av första avsnittet förändras både förutsättningarna för karaktärerna och seriens tonalitet. I slutändan får man säga att serien handlar om den tragiska aidsepidemin under Storbritanniens 80-tal.

Olly Alexander spelar seriens huvudperson Ritchie.

Hur går snacket?

Den samlade svenska recensentkåren verkar överens om att It's a Sin är en fyrplusserie och beskrivs med ord som ”genial”. Ett undantag är DN:s rutinerade och i regel svårimponerade recensent Kerstin Gezelius som ger serien en tvåa. På Twitter förekommer oundvikligen jämförelser till Jonas Gardells serie på samma tema Torka aldrig tårar utan handskar, där de flesta är överens om att Russel T Davies, som bland annat gjort briljanta Years & Years, skildring av aidsepidemin i England håller väldigt hög klass. Nån Twitterpappis skriver att serien är svinbra, men att han var tvungen att skjuta upp tittandet då det förekommer allt för mycket sex för den medtittande, gissningsvis ganska unga, dottern att ta in.

Vem är det för?

It's a Sin fångar många potentiella tittare. Serien är för dig som gillar coming-of-age-drama skildrat på ett, ofta, ljust och humoristiskt sätt – samtidigt som den är för dig som vill se något under skinnet-berörande sorgligt och inte har något emot att gråta. De två sista avsnitten öppnar nämligen tårdammarna på vid gavel. Inte minst är den för dig som vill ha en historielektion och viktig påminnelse om aidsepidemins utbrott, förvirringen kring densamma och vilket förtryck homosexuella tvingades leva under. Gillar du Torka aldrig tårar utan handskar och Call Me By Your Name kommer du av allt att döma älska It's a Sin.

Vem är det inte för?

För dig som inte gillar att känna saker och inte vill bli berörd. Och för dig som tycker att det var för mycket sexscener i Game of Thrones.

Vad är det för karaktärer?

Även om serien demokratiskt fördelar skärmtiden mellan dess olika karaktärer är det Olly Alexanders (Enter the Void) medelklasskille Ritchie som är dess huvudperson. Ritchie är en livlig, social och snygg kille med skådespelarambitioner och stora drömmar.

How I Met Your Mother-stjärnan Neil Patrick Harris gör en utsökt insats som gentlemansskräddare.

Callum Scott Howells spelar en extremt mild och ung walesisk man som jobbar som assistent på ett skrädderi.

Lydia West (Years & Years, Dracula) spelar Jill Baxter, kollektivets varma mammafigur som är en teaterstudent.

Keeley Hawes gör seriens kanske bästa skådespelarinsats när hon gestaltar Ritchies konservativa, förtvivlade och förnekande mamma.

Omari Douglas spelar Roscoe, seriens främste excentriker som lämnar föräldrahemmet i kjol, ögonskugga och högklackat efter att hans prästpappa försökt ”bota” honom från hans sexuella läggning.

Kuriosa värd att notera?

Precis som Jonas Gardell baserade mycket av Torka aldrig tårar utan handskar på egenupplevda erfarenheter under aidepidemin i Sverige har It's a Sin-skaparen Russel T Davies skopat mycket ur sitt egna liv och upplevelser av missinformationen som rådde kring aids under 80-talet. Bonuskuriosa #1: Lydia Wests karaktär Jill Baxter är löst baserad på en verklig person, Jill Nalder. Nalder själv spelar dessutom Jills mamma i serien. Bonuskuriosa #2: seriens namn kommer från Pet Shop Boys kanske bästa låt med samma titel.

Är det värt att se?

Om texten ovan inte indikerar ett tydligt "JA!” så kommer det här: Gud, JA. It's a Sin kommer placera sig högt upp på mångas listor när det är dags att summera 2021 års bästa tv-serier.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-26 19:18