Annons

Reportern följer med nazisterna – se filmen som skakar en hel värld

En reporter på Vice följer med nazisterna under demonstrationerna i Charlottesville, USA. En film som visar en mörk verklighet som vi länge trodde hade dött på 40-talet, en gång för alla.

Joel Linde
Reportern följer med nazisterna – se filmen som skakar en hel värld

Den senaste veckan har nyheterna i USA dominerats av nazistdemonstrationerna i Charlottesville, Virginia, och den terrorattack som en av dem utförde mot motdemonstranter.

Tidningen Vice är känd för sina djärva reportage och de följde med vit makt-rörelsen inför, under och efter demonstrationen för att visa vad som pågår på nära håll.

Annons

Den här filmen har på kort tid visats 30 miljoner gånger och vi förstår varför. Vi rekommenderar att ni ser hela, men för er som inte vill eller har tid har vi sammanfattat några av de mest skrämmande ögonblicken.

Gilla Cafe.se på Facebook

1. Hundratals nazister demonstrerar mot planerna på att nedmontera statyn av Robert E. Lee, krigsgeneral för sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget, och alltså för slaveriet.

 

2. Christopher Cantwell, en vit makt-förespråkare och talare i ”Unite the right”-demonstrationen, säger att han söker någon som är mycket mer rasist är Donald Trump. ”Jag tror inte att du kan känna för ras så som jag gör och samtidigt se på när den där Kushner-jävlen går runt med den där vackra flickan.” (Jared Kushner är jude och gift med Ivanka Trump, reds. anm).

 

3. Cantwell hävdar att de inte är våldsamma och att vänstern var de som gjorde det våldsamt, men i nästa andetag säger han att han försöker bli mer våldsam. Här är de vapen har tar med sig ut till demonstrationerna. Två högkalibriga automatvapen, tre pistoler, skyddsväst och en kniv.

 

4. En ung man kör i mycket hög hastighet in i en grupp motdemonstranter. Minst en avlider och över 20 skadas allvarligt. Händelsen finns på film och visar ett tydligt uppsåt. Cantwell säger ändå att de får skylla sig själva som inte flyttade på sig och att mordet var ”mer än rättfärdigat” och att han räknar det som ”poäng till dem”.

Donald Trump väntade flera dagar med att fördöma attacken, men under presskonferensen sa han att det ”finns väldigt goda människor på båda sidor här” vilket han fått mycket kritik för.

USA befinner sig i ett minst sagt skakigt läge.

Se hela filmen nedan, som bland annat visar tydliga bilder på terrorattacken. Vi vill avsluta med att varna för starka scener.

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar