Hoppa till innehåll

Victor Nilsson Lindelöf i exklusiv intervju: Därför valde jag Man United

Olle Arnell

På bara ett par år har han gått från U21-landslaget, via Champions League-spel med Benfica till Manchester United och till att ha blivit en av landslagets viktigaste spelare. Café fick en intervju med Victor Nilsson Lindelöf.

Victor Nilsson Lindelöf fotograferad inför ett träningspass i Stockholm.

Victor Nilsson Lindelöf satt på bänken när Sverige premiärspelade mot Italien i U21-EM 2015. En bit in i första halvlek kom Andrea Bellotti fri mot Patrik Carlgren efter en slarvig passning av Filip Helander. Mittbackskollegan Alexander Milosevic försökte rädda upp situationen men träffade både spelare och boll – rött kort på Alex, straff och 1-0 till Italien. I halvlek blev en relativt okänd Victor Nilsson Lindelöf inbytt, en plats han sedan cementerade under resten av turneringen och var en stor bidragande orsak till att Sverige gick hela vägen.

Sedan dess har han dragit en hel fotbollsvärlds blickar till sig som en av den portugisiska ligans bästa mittbackar. I veckan blev han (till slut) klar för Manchester United, ganska exakt två år efter guldet i Tjeckien.

Enligt BBC landade övergångssumman på 31 miljoner pund, vilket gör Victor till Manchester Uniteds dyraste försvarare någonsin. Drygt två miljoner pund mer än vad klubben betalade för Rio Ferdinand 2002.

– De senaste två åren har varit väldigt viktiga för mig och min utveckling som fotbollsspelare, säger Sveriges största stjärna i Premier League nästa säsong till Café.

https://www.instagram.com/p/BVVXOZslkxN/?taken-by=victorlindelof&hl=sv

Vad fick dig att välja Manchester United?

– Jag valde United eftersom att det är en av världens största klubbar – om inte den största. Att få chansen att representera den klubben är en chans man inte kan tacka nej till. Jag tror att jag kan utvecklas och bli en ännu bättre spelare med de förutsättningar klubben och tränaren ger mig.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong?

– Jag hoppas att klubben får en bra säsong med mycket framgångar.

Från sol och värme i Lissabon till, låt säga mindre soligt klimat i Manchester, spelar staden klubben ligger i in när man väljer klubb?

– För egen del spelar inte det någon roll. Jag spelar där jag tycker att jag kan utvecklas mest som spelare, oavsett klimat.

I fredags började årets U21-turnering. Sverige åker dit för att försöka försvara sitt guld, men på förhand nämns England och framför allt Spanien bland favoriterna till guldet. Medan 2015 års lag innehöll en tydlig profil i John Guidetti är det inte lika självklart vem som kommer bli årets motsvarighet. Victor lyfter, på ett inte osvenskt vis, fram laget framför jaget.

– Laget kommer vara den stora stjärnan för U-21.

Vad tror du om chanserna för årets U21-lag?

– Jag tror att de har stora chanser att göra en bra turnering. De har ett väldigt starkt lag och jobbar hårt tillsammans. Jag önskar dem all lycka!

Vilka vinner?

– Sverige.

Numera tillhör Victor stommen i det svenska A-landslaget, och han stod i perfekt vinkel när Ola Toivonens mål såg till att Sverige slog Frankrike i VM-kvalet förra fredagen.

– Jag såg att målet var öppet och jag skrek för mig själv, ”SKJUT!” Sen när jag ser att bollen kommer gå in i mål är det bara ren och skär glädje!

Ni leder gruppen nu. Vad är målsättningen för det fortsatta VM-kvalet?

– Vår målsättning är att fortsätta prestera på den nivån som vi har gjort under de matcher som vi spelat hittills. Och vinna matcherna som är kvar.

Vilka är Jannes främsta egenskaper som tränare?

– Han är väldigt duktig på att få ut det bästa av spelarna och är väldig tydlig i hur han vill att vi ska spela. Alla vet exakt hur vi ska gå ut och spela på planen.

Vem tycker du är världens bästa back år 2017?

– Sergio Ramos, han gjorde ett fantastiskt 2017.

Vem är den bästa spelaren du spelat med?

– Zlatan.

Du tillhör en liten grupp svenska fotbollsspelare som hoppat över Allsvenskan och gått direkt ut i proffslivet – och lyckats. Vad är de viktigaste elementen för att klara av ett hopp från, i det här fallet, Västerås till Benfica?

– Jag tror att det viktigaste är att du är väl förberedd mentalt på att det kommer bli jobbigt och att du är förberedd på att det kan ta tid. Tålamod och hårt jobb är väldigt viktigt.

Vilka karaktärsdrag hos dig tror du bidragit mest till att du klarat det?

– Min mentala styrka och mitt tålamod.

Kommer vi att få se dig i Allsvenskan någon gång?

– Jag har faktiskt ingen aning, det kanske man får göra. Men det är väldigt långt fram i tiden hoppas jag, men det händer att jag kollar på Allsvenskan när tillfälle ges.

När du får några veckor semester, vad är det första du gör?

– Det är lite olika, men när jag kommer hem till familjen så brukar jag köpa en stor kebabtallrik från Aros Pizzeria.

Hur ser sommarplanerna ut i övrigt?

– Jag ska på en kompis bröllop, sen så blir det några olika resor.

Hur ser ditt träningsupplägg ut under sommaren?

– Det blir mycket egen träning för att hålla igång kroppen. Ni hittar mig främst i spåret med löparskorna på. Jag löper för att underhålla kroppen så att jag inte startar på noll efter ett längre uppehåll.

Hur ofta tränar du och hur långt brukar ett normalt löppass vara?

– Under semestern blir det 4 till 5 pass per vecka, lite beroende på hur långt jag springer. Ibland springer jag fem kilometer bara för att löpa igenom kroppen, ibland en mil, ibland blir det intervaller.

Vad får du ut allra mest av löpningen?

– För mig ger löpningen främst två saker, dels att hålla igång min kondition som jag sen tar med mig ut på fotbollsplanen och dels är det skönt att löpa bara för att rensa hjärnan. När kroppen är i bra form så hjälper det även till att hålla hjärnan i bra form. Under match måste du alltid vara vaken och fokuserad.

Vart hittar du inspiration och motivation till din löpning?

– Genom min vilja att alltid bli bättre och utvecklas. Jag är aldrig nöjd, så motivationen kommer av sig självt där. Jag vill alltid vara på topp.

Victor Nilsson Lindelöf frontar Nikes kampanj Just Do It Sunday, som uppmuntrar till att aktivera sig på dagen som annars ofta är vikt för vila. Klicka här för att delta i Nikes events för att hålla igång träningen även på söndagar.

Se filmen när Victor tar med sig kameran på träningspasset!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.