Hoppa till innehåll

Viktigaste nyheterna och 22 bästa spelarna i FIFA 22

Fifa 22

Förvånansvärt målvaktstungt när EA Sports presenterar de bästa spelarna i FIFA 22.

Ny säsong och nytt FIFA med minimala justeringar från föregående års upplaga – eller?

Kanske inte i år, ändå. Årets upplaga av EA Sports vansinnigt populära fotbollsspel blir det första spelet i serien som är utvecklat till den nya konsolgenerationen med Playstation 5 och Xbox Series X/S. Och det finns därmed förhoppningar om – åtminstone – läckra grafikframsteg.

Årets fotbollsblockbuster i spelform blir det första FIFA-spelet som använder sig av vad EA kallar för HyperMotion-teknologi. något som bara gäller för PS5 och Xbox Series X/S-versionerna. Har du sett SVT:s mycket välproducerade dokumentärserie Det svenska spelundret så är det ungefär samma teknik som Josef Fares med sedvanligt engagemang demonstrerar i ett av avsnitten.

Kort och gott har man dunkat på ett gäng professionella spelare västar med mängder av rörelsesensorer, som registrerar alla fysiska rörelser, och låtit dom spelat riktiga matcher för att skapa ett så dynamiskt och realistiskt rörelseschemamönster som det går. Resultatet är över 4 000 nya animationer som enligt spelutvecklarna ”gör att varje spelare får större intensitet, responsivitet och fysisk närvaro i FIFA 22.”

Dessutom använder FIFA 22 en maskininlärningsalgoritm för att bedöma mer än 8,7 miljoner bildrutor för spelarrörelse för att skapa animering i realtid. Detta ska ge spelet en mer organisk känsla, där spelarnas mönster förbättras kraftigt, både med och utan boll, från tidigare installationer i spelserien.

Vill du grotta ner dig i alla nyheter på detaljnivå har EA Sports samlat det du behöver veta här.

Spelarbetyg. Vi måste prata om spelarbetyg. Det tisslas och tasslas ju nämligen alltid inför varje släpp om vilka spelare som är bäst och vilken rankingpoäng de tilldelats av EA:s team. Även om alla som spelat de senaste FIFA-spelen vet att enskilda egenskaper (hej snabbhet!) ofta övertrumfar totalpoängen i hur bra spelaren de facto är på planen så är det alltid spännande att se hur det eventuellt runtkuskande talangscoutsnätverket bedömt spelarnas skicklighet i poäng.

Nu har EA Sports släppt de 22 bästa spelarna i FIFA 22. Föga överraskande toppar Lionel Messi återigen listan med 93 poäng, medan Lewandowski är tvåa och Ronaldo, som tappat ett rankingpoäng sen förra årets spel, är trea. Ögonbrynshöjaren får sägas vara antal målvakter som spränger sig in på topp 22 – hela sju(!) bollstoppare är med. Att jämföra mot en(!) back (van Dijk, såklart). Hela listan hittar du nedan.

EA Sports FIFA 22 släpps den 1 oktober. 

22 högst rankade spelarna i FIFA 22

 1. Lionel Messi, PSG/Argentina
 2. Robert Lewandowski,  Bayern München/Polen
 3. Cristiano Ronaldo, Manchester United/Portugal
 4. Kevin De Bruyne, Manchester City/Belgien
 5. Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain/Frankrike
 6. Neymar Jr, Paris Saint-Germain/Brasilien
 7. Jan Oblak, Atlético Madrid
 8. Harry Kane, Tottenham/England
 9. N’Golo Kanté, Chelsea/Frankrike
 10. Manuel Neuer, Bayern München/Tyskland
 11. Marc-André ter Stegen, Barcelona/Nederländerna
 12. Mohamed Salah, Liverpool/Egypten
 13. Gianluigi Donnarumma, Paris Saint-Germain/Italien
 14. Karim Benzema, Real Madrid/Frankrike
 15. Virgil van Dijk, Liverpool/Nederländerna
 16. Joshua Kimmich, Bayern München/Tyskland
 17. Heung-min Son, Tottenham/Sydkorea
 18. Alisson Becker, Liverpool/Brasilien
 19. Thibaut Courtois, Real Madrid/Belgien
 20. Casemiro, Real Madrid/Brasilien
 21. Ederson Moraes, Manchester City/Brasilien
 22. Sadio Mané, Liverpool/Senegal

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.