Blir kaffet hemma inte samma resultat som på ditt favoritfik? I en tid när man många sitter hemma om dagarna och distanserar sig från omgivning, och därmed undviker att besöka caféer och kaffebarer, känns det väldigt passande att dela några tips på hur man själv kan brygga sig riktigt gott kaffe.
Anna Nordström från Löfbergs, tidigare medlem i Svenska Baristalandslaget, guidar dig till den perfekta koppen genom fyra lätta metoder.
1. Presskannemetoden
De flesta av oss har den klassiska presskannan Bodum Chambord ståendes nånstans i en köksvrå. Bryggmetoden är enkel och lätt att använda, samtidigt som resultatet blir väldigt bra. Det är därför lätt att förstå att presskannametoden blivit så populär. Men det finns fortfarande en del saker tänka på.
– När man brygger i en presskanna är det viktigt att man använder färskt grovmalet kaffe. Kaffebönorna ska malas till samma storlek som grovt salt, och så är doseringen är helt avgörande. Resultatet blir inte bättre av att du är generös och lägger i extra kaffe, säger Anna Nordström.
Hur vattnet hälls ner i kaffet spelar också roll.
– Om kaffet är riktigt färskrostat bör det först genomblötas för att kunna blomma ut. Efter 30 sekunder ska man röra om ordentligt medan resten av vattnet hälls i kaffet. Sedan ska det dra i fyra minuter, och det inklusive de 30 sekunderna.
2. Pour Over-metoden
Den här metoden är liksom presskannebryggning en klassisker och ett bra första steg för den som är nyfiken på att experimentera lite med sitt kaffebryggande.
Som det låter av namnet, innebär denna bryggmetod att man häller varmt vatten över kaffet genom ett filter. Till skillnad från presskannemetoden har vattnet här kortare kontakt med kaffet och därför bör det vara mer finmalet. Enligt Anna är en bra storleksmässig referenspunkt vanligt bordssalt.
När man brygger Pour Over kan det hjälpa att använda en ”Gooseneck”-vattenkokare med en smal pip för att försäkra sig om att man har full kontroll över bryggningen. För att smakerna och aromerna ska utvecklas optimalt bör vattnet hällas mycket långsamt.
3. Siphon-metoden
Denna urgamla bryggmetod, som går ut på att man brygger genom att skapa ett vakuum, har på senare tid fått en renässans. Därför har Bodum nu relanserat sin gamla Siphon-bryggare ”Don Pedro” från 1950-talet i en ny, elektronisk tappning. Även om metoden kan verka högteknologisk och krånglig, är den rätt enkel, menar Anna Nordström.
– Den varma ångan från botten skapar ett övertryck och flyttar vattnet till den översta kolven där man häller i det malda kaffet. Värmekällan tas bort när vattnet och kaffet har dragit i cirka 3 minuter, då bildas ett undertryck som drar kaffet ner igenom ett filter.
Föredrar man att vara mer analog i sitt kaffebryggande kan man vara lugn – enligt vår kaffeexpert klarar man sig nästan lika bra med en manuell Siphon-bryggare. I slutändan är det viktigaste att man använder en bra råvara.
4. Cold brew
Under en varm och solig sommardag är det inte mycket som slår en kaffe bryggt enligt Cold brew-metoden. Det här sättet att brygga sitt kaffe på har länge varit populärt i USA. Förutom att drycken – som namnet antyder – avnjuts kall, utmärker den sig också genom ett sötare och mer koffeinrikt resultat.
Anna Nordström menar att det här ett bra alternativ för de som ännu inte är jättevana kaffedrickare, eftersom kaffet upplevs sötare och mindre bittert än i vanliga fall. Men precis som med de andra bryggmetoderna är det några saker som är särskilt viktiga att ha koll på.
– Kaffet ska tätslutas, antingen med ett lock eller hushållsfilm. Efter 12–24 timmar i kylskåp eller rumstemperatur, byter du lock mot ett presslock eller häller kaffet med vattnet i en presskanna. Därefter pressas kaffet och man kan tillsätta antingen mjölk eller syrup smak.
Se filmen nedan för hur du brygger kaffe enligt Cold brew-metoden.
Kaffeproffset Anna Nordströms bästa tips för att lyckas med kaffet:
- Betrakta kaffebönan som en råvara. Ställ samma krav på kvalitet och fräschhet som för andra råvaror. Ett färskrostat kaffe smakar allra bäst och en syretät förpackning bevarar smak och arom så bra som möjligt. Undvik att hälla upp kaffet i en burk, syret förstör aromerna. För extra njutning skaffar man en kvarn och köper hela bönor.
- Doseringen av kaffet är helt avgörande. Rekommendationen är cirka 6–7 gram per 100 ml vatten. En ungefärlig regel är att använda en sked per kopp.
- Vattentemperaturen är viktig. Om du använder mycket varmt vatten så försvinner sötman och smaken. 92-96 grader är den perfekta temperaturen.
- Det ska gå lätt att pressa med en presskanna. Om det inte är möjligt att trycka ner pressen med bara ett finger, är det antagligen för att kaffebönorna är för finmalda, att du pressar ner filtret för tidigt eller att filtret inte är ordentligt rengjort.