Hoppa till innehåll

OS kommer hem till SVT – sänder olympiska spelen från 2026

Armand Duplantis biter i OS-guldet i Tokyo

Efter månader av tissel och tassel står det klart att OS ”kommer hem” till SVT. Man köper rättigheterna till OS 2026 och de tre efterföljande olympiska spelen.

Utöver Melodifestivalen och På spåret är OS synonymt med SVT. Problemet med det sistnämnda är att OS inte har sänts i SVT sedan sommar-OS i London 2012. MTG, som de hette då, köpte rättigheterna till vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016 som gick i Viaplays kanaler och de senaste två olympiska spelen i Tokyo och Peking har sänts av Discovery.

Men nu har SVT öppnat plånboken för att sända kunna erbjuda OS-sändningar återigen. Ett besked som tordes landa väl hos de flesta med ett sportintresse, eftersom en majoritet av det sportintresserade svenska folket alltjämt verkar vara av åsikten att OS ska gå i SVT.

Fredrik Lööf och Max Salminens guld i starbåt 2012 är det senaste svenska OS-guldet som Sveriges Television sände. Foto: Getty Images

”Det är en stor glädje att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv och online. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver. SVT har efter omfattande förhandlingar med rimliga medel lyckats säkra evenemanget via EBU”, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Det är EBU, European Broadcasting Union, som säkrat fri-tv-rättigheterna med IOK, Internationella olympiska kommittén, för sina medlemmar och gjort det möjligt för public service-bolagen i Europa att ”med rimliga medel”, som Hanna Stjärne uttrycker det, få tillbaka OS. 

”Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de Olympiska spelen i London 1948”, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin som poängterar att Discovery fortsätter att äga betal-tv-rättigheterna.

SVT kommer att sända vinter-OS i Milano 2026, sommar-OS i Los Angeles 2028, vinter-OS 2030 (ort ej klar) och sommar-OS i Brisbane 2032. Sommar-OS i Paris 2024 sänds av Discovery.

 

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.