Hoppa till innehåll

Zlatan: ”Han är den ende som kommit upp i min nivå”

Exklusivt för Café berättar Zlatan Ibrahimovic om sin nya satsning, den ende landsmannen som inspirerat honom, och längtan till myrmarken där ingen vet vem han är.


Det är årets första riktiga vårdag i grevskapet Cheshire. Luften är alldeles ljummen och gräset på de böljande kullarna som ramar in golfbanor och hästhagar luktar nyklippt och dagg. Femton minuter med bil utanför miljon- och industristaden Manchester är det grönt, stilla och idylliskt lantligt.

Vi befinner oss på Hale Country Club, en exklusiv träningsanläggning med spa endast någon kilometer från Zlatan Ibrahimovics och Helena Segers hus i byn Hale Barns.

– Jag har som bekant ett jobb här. Men jag trivs väldigt bra. Det är tyst och allting är grönt runtomkring mig, säger Zlatan och tittar ut genom stora fönster som vetter mot välvårdade parkanläggningar.

Han har kommit till medlemsklubben i dag för att träffa brittisk magasinspress – bland annat från GQ och Esquire – och presentera den tredje kollektionen från Zlatan Ibrahimovic Parfums: Myth Wood och Myth Bloom (dam).

Just naturen är det genomgående temat i den nya dofterna som följer upp försäljningsframgångarna Zlatan (2015) och Suprême (2016).

– De fångar vad jag uppskattar allra mest med Sverige – skogen, naturen och lugnet, säger Zlatan.

Den svenske fotbollsstjärnan är på ett strålande humör. Han skrattar, skojar och skriver autografer till alla som frågar. Många har varit på Old Traffords Megastore och köpt Zlatan-souvenirer: tröjor, kepsar, idolbilder, kaffekoppar och fotbollar.

35-åringen har, sedan ankomsten till Manchester förra sommaren, vuxit ut till storklubbens kanske viktigaste spelare. När detta skrivs har Zlatan gjort 17 mål på 27 ligamatcher och 28 mål på 39 matcher totalt för klubben. Det är bättre än de flesta experter trott och fansen kunnat hoppats på.
Zlatans 250:e mål sedan han fyllt 30 år – i matchen mot Sunderland 9 april – uppmärksammas av tidningen Goal:

”Zlatan Ibrahimovic kan vara den främste veterananfallaren sporten har sett genom alla tider.”

Vid sidan om den sportsliga succén i England har Zlatan även jobbat med lanseringen av sina doftkollektioner. Här är konkurrensen om möjligen ännu hårdare än på fotbollsplanen. Utöver traditionella varumärken som Calvin Klein, Hugo Boss och Paco Rabanne har även David Beckham och Cristiano Ronaldo etablerat sig i sportsegmentet.

Uppmärksamheten i Manchester underlättar såklart för att sälja produkter.

Onlinebutiken Mankind, som var först ut med att saluföra Zlatan Ibrahimovic Parfums, talar redan om en stor kommersiell framgång.

– Det har blivit en enorm buzz kring honom i hela England och det märks såklart på försäljningen, säger svensken Erik Wide, trading manager på Mankind.

På kort tid har Zlatan-parfymerna blivit en av sajtens bästsäljare, i hård konkurrens med stora varumärken som Calvin Klein och Paco Rabanne.
Carlotta Constant är groomingredaktör på GQ med kontor i London. Hon märker att tidningens läsare är intresserade av Zlatan som stilikon.

– ”Vanliga” killar gillar honom väldigt mycket. Han är cool, avslappnad och verkar inte bry sig så mycket om vad folk tycker och tänker. Han är så himla självsäker och tror på sitt eget brand, ungefär som Kanye West, förklarar Carlotta Constant.

Och fortsätter:

– Killar i England, speciellt fotbollsfansen, är lite efter när det kommer till hudvård och parfym. Så när en fot-bollsspelare som Zlatan, som de avgudar, använder och marknadsför dessa produkter, ökar försäljningen kraftigt och medvetenheten kring grooming blir större.

Zlatan Ibrahimovic, här med Cafés Daniel Lindström, tog emot på Hale Country Club, en exklusiv träningsanläggning i närheten av hemmet i byn Hale Barns.

Oavsett om Zlatan Ibrahimovic stannar i Manchester United eller flyttar vidare till Los Angeles efter säsongen saknar han Sverige mycket.

– Jag tror att alla som har bott utomlands länge får en extra stark kärlek till Sverige. När jag tänker på Sverige är det naturen, ljuset och dofterna som jag ser framför mig. Lugnet långt ifrån strålkastarljuset, säger Zlatan. Det är den känslan han velat fånga med den nya doften Myth.

Som vid tidigare lanseringar har Zlatan haft ett nära samarbete med Olivier Pescheux, erkänd parfymör från dofthuset Givaudan i Paris.

För att hitta doften och känslan av svensk natur åkte Pescheux tillsammans med sitt team till Grinda i Stockholms skärgård i mitten av juni förra året. Pescheux har använt sig av en ny teknik – headspace – där dofter från naturen fångas in för att sedan återskapas i ett laboratorium. Man fäster en glaskupa över plantan och tillsätter gas, så kan växtens doftmolekyler samlas upp i ett filter. Efter ett par timmar är filtret mättat och glaskupan kan tas bort utan att växten förstörs. Filtret, nu ett slags molekylärt id-kort, tas med till laboratoriet och doften kan rekonstrueras med stor exakthet och precision.

– Det är första gången tekniken används i Skandinavien, säger Zlatan stolt. Vi hade en tydlig idé som den stora näsan Olivier lyckades förvandla till verklighet. Han tog med sin avancerade utrustning till skärgården och resultatet är magiskt, nästan bättre, eller mer intensivt, än att vara i naturen.

I herrdoften Myth Wood finns de återskapade ingredienserna tallskott och drivved från Stockholms skärgård. Dessa ursvenska dofter med mycket karaktär ingår sedan som ingredienser tillsammans med bland annat salvia, lavendel och cederträ i den färdiga doften.

– Sverige är som allra vackrast i midsommartid, fortsätter Zlatan. Nu har vi lyckats fånga den känslan på flaska.

”Björn Borg triggar mig. Han är den ende som har kommit upp i min nivå och gjort någon skillnad.”

bVilken plats i Sverige betyder mest för dig?

– Rosengård i Malmö, såklart. Där växte jag upp och hade min egen värld. Innan jag blev 17 år visste jag inte hur det såg ut utanför de kvarteren.

I vuxen ålder har Zlatan valt att tillbringa sin fritid i Jämtland. Han äger två hus i länet – en jaktstuga med 100 hektar stort markområde i Offerdalsfjällen och en trevåningsvilla med milsvid utsikt västerut över Åredalen.

– Jag försöker komma dit så ofta jag kan. Människorna i Jämtland har varit extremt välkomnande mot mig. De gör saker och tar beslut efter vad deras hjärta säger. Och de tycker inte att man kommer och tar deras land och så.

Vad är det som lockar i Jämtland?

– Skogen och myrmarken där uppe är helt magisk. Det är liksom flera kilometer mellan varje hus. Där får jag vara mig själv. Ingen känner igen mig i skogen. Sen gillar jag vintern mer än man kanske kan tro.

När din karriär är över, var vill du bo då?

– Någonstans i Sverige nära naturen. Jag har haft så mycket folk runtomkring mig i så många år. Storstäder, betong, bilar, avgaser och stress. Jag vill bara vara ifred med familjen och ha lugn och ro. Och vi är bortskämda i Sverige, vi vet inte hur bra vi har det.

Vad betyder Sverige för dig?

– Allting! Det är Sverige jag kommer ifrån, det är Sverige jag representerar och alltid tänker på i allt jag gör. Om det sedan går bra för mig utanför Sverige så är det en bonus som jag blir oerhört glad och stolt över, men det är Sverige som är mitt allt. Vad som händer i Sverige är viktigast för mig. Vad jag än gör är kopplat till Sverige. Jag ser till att alla vet att Sverige finns.

Vilken svensk person beundrar du mest?

– Björn Borg. Hans prestationer triggar mig. Precis som jag kom Björn från ingenstans och visade att allt är möjligt. Han är den ende som har kommit upp i min nivå och gjort någon skillnad.

Zlatan säger att hans personlighet finns i varje droppe av dofterna. Även damdoften Myth Bloom – med ingredienser av bland annat vild nyponros från skärgården, ängsklöver och äppelblom.

Zlatan säger:

– Damdoften är svensk sommaräng, spegelblankt vatten och soluppgång för mig.

Och fortsätter:

– Det här är min tredje parfym och jag lär mig hela tiden mer och mer. Jag och mitt team är väldigt krävande. Det har varit en lång process, från en idé till färdig produkt, men i slutändan blev dofterna precis som jag ville ha dem.

Kan man säga att dofterna lindrar din hemlängtan till Sverige?

– Ja! Doften tar mig närmare svenska skogen och naturen som betyder så mycket för mig. Det här är en möjlighet för hela världen att få uppleva den unika svenska naturen, oavsett var du är eller var du kommer ifrån. Det här är min hyllning till Sverige. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.