Hoppa till innehåll

9 bästa fotbollsböckerna för dig som inte får nog av EM

Fotbollsböcker
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Vi går mot en underbar fotbollssommar, men man kan faktiskt inte bara se på fotboll – man kan läsa om det också. Café tipsar om de bästa fotbollsböckerna att sjunka ner i den berömda hängmattan med.

1. Fever Pitch – en i laget

Nick Hornby (Forum, 1997)

Den fotbollsdyrkande musiknörden Nick Hornby definierade 90-talet i England och blev tillsammans med David Beckham, Kate Moss, Oasis och Spice Girls en del av Cool Britannia. Bästsäljare som High Fidelity och Om en pojke gjorde honom till en av landets mest tongivande författare, och allt började med Fever Pitch – en självupplevd och komisk kärleksförklaring till fotboll i allmänhet, och Arsenal i synnerhet. Boken sålde i över en miljon exemplar i Storbritannien, belönades med det prestige­fyllda William Hill Sports Book of the Year Award och ingick som välkomstgåva till alla nya Arsenal-medlemmar. Med genren som Nick Hornby döpte till lad-lit, en manlig motsvarighet till chick-lit, fick han de unga grabbarna (en fridlyst målgrupp i litteraturvärlden) att läsa böcker. Fever pitch bjuder på hög igenkänningsfaktor för alla som brinner för en fotbollsklubb, men är minst lika läsvärd för alla som inte gör det.

2. Bland huliganerna

Bill Buford (Albert Bonnier Förlag, 1992)

Fotbollsvärldens svar på Hunter S. Thompsons reportageklassiker Hells Angels. Året är 1982 när den amerikanske journalisten råkar kliva på ett tåg i brittiska Cardiff samtidigt som ett gäng rivaliserande fotbollshuliganer. Upploppet får honom att tillbringa de följande åtta åren mitt i den våldsbejakande fotbollskulturen. Buford står i klacken på matcherna, lär känna de värsta supportrarna, reser med Manchester Uniteds huliganfirma och blir vittne till en mängd brutala fotbollskravaller, allt för att försöka förstå huliganvåldet (som i amerikanska ögon ter sig ännu mer obegripligt än i europeiska). Buford attraheras så småningom själv av våldet och liknar ruset vid sex och droger. Bland huliganerna, eller Among the thugs på originalspråk, är en lika skrämmande som spännande rapport från huliganismens England under 80-talet.

3. Jag är Zlatan Ibrahimovic

David Lagercrantz (Albert Bonnier Förlag, 2011)

Skapandet av Jag är Zlatan Ibrahimovic är som en gammal 80-talsfilm där två omaka snutar från olika distrikt tvingas samarbeta. Zlatan Ibrahimovic fick David Lagercrantz som livstecknare och David Lagercrantz fick Zlatan Ibrahimovic som redaktör. Ett av fotbollens största namn mötte finkulturens dito och tillsammans skrev de en av Sveriges mest sålda böcker genom alla tider. Under drygt 400 sidor berättar Zlatan om den trassliga uppväxten med ekande tomt kylskåp i Rosengård, ”att bli sedd som dummaste falafelkillen som man kan lura och tjäna pengar på” när Malmö FF sålde honom till Ajax, turerna med Pep Guardiola i Barcelona, irritationen mot landslagskamraten och ”primadonnan” Fredrik Ljungberg och hur han träffade sitt livs kärlek Helena Seger. Om du vill bli klokare på den bästa svensk som gått i ett par fotbollsskor ska du läsa Jag är Zlatan Ibrahimovic.

4. A Season With Verona

Tim Parks (Secker & Warburg, 2002)

Den brittiske författaren Tim Parks har bott i Italien i över 40 år. I kultklassikern A Season with Verona använder han en säsong med fotbollsklubben Hellas Verona som fond för att beskriva Italien, dess befolkning och förstås dess nationalsport. Det är en roadtrip genom ett av världens vackraste länder med ett lag som kämpar för sin överlevnad i Serie A där Tim Parks hela tiden gör personliga betraktelser av italiensk historia, kultur och politik. I detalj beskriver han euforin, ljuden och dofterna under Hellas Veronas matcher och gör det så målande att det känns som att befinna sig på Stadio Marc’Antonio Bentegodis soliga läktare under den där säsongen 2000/2001. Lika mycket en reseskildring som en social studie som en hyllning till sporten vi alla älskar. En bok man kan återvända till om och om igen.

5. Vår Fotboll

Erik Niva (Modernista, 2018)

Inga näsor hade kapats om Svenska Fotbollförbundet lät resa en bronsstaty över Erik Niva. Malmbergets okrönte fotbollsprofessor kan som ingen annan fånga dramatiken i sporten som ibland avfärdas som 22 miljonärer som jagar en boll i 90 minuter. Med Svenska Fans läsarpris Guldskölden elva år i rad, Publicistklubbens pris Guldpennan, Kristallen som Årets tv-personlighet och Årets sportjournalist av Sportjournalisternas Klubb i Stockholm har Erik Niva bevisat att han är en av det här landets viktigaste fotbollsröster. Podcasten When We Were Kings där han varje vecka gör nedslag i fotbollshistorien och belyser den ur ett ekonomiskt, politiskt och kulturellt perspektiv har bara stärkt den positionen ytterligare. I boken Vår fotboll – Världens industri skriver Erik Niva om hur fotbollen gått från gräsrotsrörelse på den lokala lerplanen till galaktisk industri präglad av nöjes­konglomerat, oljefonder och geopolitik.

6. Inverting the Pyramid

Jonathan Wilson (Orion, 2018)

Motsatsen till Glenn Hyséns bok Ha de’ gott – Konsten att bita ihop och komma igen. Brittiske Jonathan Wilson har läst på Oxford University och är en av fotbollsvärldens mest välarti­kulerade och analytiska journalister. Han är fotbolls­kolumnist på The Observer, återkommande gäst i The Guardian-podden Football Weekly och har röstats fram till Årets fotbollsjournalist av Football Supporters Federation. Av hans elva böcker i ämnet är Inverting the Pyramid – The History of Football Tactics den kanske mest kända. I boken synar Wilson fotbollen i sömmarna, går igenom hur spelandet har utvecklats sedan sportens begynnelse och lyfter fram de människor som på olika sätt har format fotbollen till vad den är i dag. Inverting the Pyramid handlar helt enkelt om fotbollens evolution. Låter det tråkigt? Du kanske ska titta på den där Glenn Hysén-boken ändå.

7. I skuggan av San Siro

Martin Bengtsson (Norstedts, 2007)

Stjärnskottet Martin Bengtsson spåddes en bländande fotbollskarriär när han blott 17 år gammal värvades från Örebro SK till Inter. Men med det italienska drömkontraktet följde en press som till slut knäckte honom, och fotbollskarriären avbröts hastigt på en psykiatrisk klinik i Milano efter ett misslyckat självmordsförsök. I skuggan av San Siro är Martin Bengtssons personliga skildring av en tid som han hade drömt om i hela sitt liv men som i stället höll på att kosta honom detsamma. Det är också en berättelse om en absurd fotbolls­industri där allt och alla kan köpas för pengar. I höst blir boken film i regi av Ronnie Sandahl, den har redan visats på Busan International Film Festival, Asiens största och mest prestigefyllda filmfestival, där den vann priset för Bästa internationella film. Därefter har filmen vunnit en rad internationella priser, bland annat i Rom och Lübeck. Missa inte vår intervju med Martin i det senaste numret av Café.


Experternas favoriter

Nent Groups sportchef Per Nunstedt

8. All Played Out

Pete Davies (Penguin Random House, 1990)

All Played Out kom ut något år före Nick Hornbys odödliga och lika omskrivna roman Fever Pitch, men det här är en helt annan typ av läsupplevelse som bäst sammanfattas ”mer äkta och öppen än vad du tidigare läst om fotboll”. Pete Davies, då ung författare, får en närmast overklig tillgång till det engelska landslaget inför och under VM i Italien 1990. Förbundskapten och spelare öppnar upp sig som om Pete vore deras bästa kompis då han mer eller mindre lever med laget i ett minst sagt mytomspunnet VM ur ett engelskt perspektiv. Du har inte läst, eller sett, något liknande vare sig före eller efter. Dessutom är boken nära fansen, Italien som land, bevakningen av den engelska tabloidpressen … och ja, även Afrikas intåg på fotbollsscenen. Ett utmärkt tidsdokument om hur världen såg ut för 30 år sedan.

Författaren och fotbollsspelaren Richard Magyar

9. Äkta hela vägen

Martin Mutumba med Erik Niva (Mondial, 2020)

Äkta hela vägen kom ut förra året och är en bok som handlar om mycket mer än bara fotboll. Det är en bok som ger en personlig inblick i fotbollsspelaren Martin Mutumbas liv – vilket bara det är en läsupplevelse i sig. Man får ta del av både upp- och nedsidorna i livet utanför planen, vilket delvis har inspirerat mig i skrivandet av min egen nya bok Allt ingen sa (Mondial, 2021) som handlar om att leva som fotbollsproffs samtidigt som man tvivlar på vem man är och på sin plats i livet. Martin Mutumbas självbiografi Äkta hela vägen är både galet underhållande och djupt sorglig. Boken är briljant skriven tillsammans med sportjournalisten Erik Niva och innehåller både framgång och bakslag. Framför allt är det en gripande läsupplevelse.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.