10 grejer i Netflix-filmen ”The Dirt” som inte riktigt gick till på samma sätt i verkligheten

Vince Neil hade sex med sin A&R:s flickvän, absolut. Men det var EFTER en spelning och inte innan.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-03-25 15:35  |  Lästid: 5 minuter

Så är den – äntligen! – här. The Dirt landande i Netflix-utbudet i fredags och räddade helgen för alla oss rockers. The Game-mannen Neil Strauss klassiska rockbiografi med samma namn släpptes 2001 och det har talats om att den ska bli film i 13 år. Och nu kan vi konstatera att det färdiga resultatet är… bra! Jackass-regissören Jeff Tremaine tar med tittaren på en blöt, stökig och dekadent resa som, om inte annat är, underhållande och klart sevärd.

Tråkigt hade de ej under det ljuva 80-talet, Mötley Crüe. Här tillsammans med Ozzy Osbourne som figurerar i The Dirt i en… låt säga, stark scen.

Filmen är i stora stycken trogen Neil Strauss berättelse (huruvida ett glatt gäng som tillbringade lejonparten av 80-talet fulla och höga som örnar är trovärdiga återberättare av sin egen historia är en annan sak) och filmens handling är, faktiskt, överlag i linje med den vedertagna historieskrivningen om Mötley Crüe.

Glada gamänger.

Men filmen avviker givetvis på flera sätt från hur historien verkligen utspelade sig. Och konstigt vore väl annars: The Dirt är trots allt ett fiktionsverk som är baserat på verkliga händelser, varken mer eller mindre. Vid några tillfällen blinkas det till och med explicit åt detta faktum i filmen, då karaktärerna bryter den fjärde väggen och säger rakt ut att det vi ser inte riktigt är vad som verkligen hände.

Icke desto mindre: Här är en titt på 10 skeenden i The Dirt i vilka verkligheten såg annorlunda ut.

Chocken: Filmen The Dirt är inte en exakt återgivning av verkligheten.

1. Tommy Lees första möte med Nikki Sixx var inte alls så slumpmässigt.

I filmen springer den tonårige Tommy Lee på Nikki Sixx på restaurangen Denny's, mer eller mindre av en slump, efter att ha sett hans band spela tidigare samma kväll. Nikki Sixx erbjuder sedan Tommy Lee att provspela för hans nya band, trots att han inte har någon egentlig erfarenhet av att spela i rockband. I verkligheten hade Nikki Sixx sett Tommy Lee spela i bandet Suite 19 och var imponerad av hans skicklighet som trumslagare. Det är emellertid sant att de träffades på Denny's, men med den uttalade avsikten att diskutera ett nytt band.

Mötley Crüe under de första ljuva åren.

2. Filmen raderar helt ut bandets första sångare från historien.

På Mötley Crües första demos sjöng en man vid namn O’Dean Peterson. Men Nikki Sixx gillade inte hans attityd och Mick Mars tyckte att han var en hippie och därmed var hans dagar som Mötley Crües frontman räknade. Därefter har han mer eller mindre glömts bort av allt och alla, och The Dirt är inget undantag.

Tommy Lee – en öm och känslig man med subtil, snarast intellektuell humor.

3. Bandet träffade inte Vince Neil på en bakgårdsfest.

Vid tidpunkten då Vince Neil blev aktuell för att bli Mötley Crües sångare sjöng han i ett coverband, så är fallet både i filmen och i verkligheten. Men de såg honom inte sjunga på en go dagsfest, utan träffade honom första gången på nattklubben The Starwood. Vince Neil var inte heller lika lätt att få med i bandet som i filmen utan de tre övriga medlemmarna fick mer eller mindre stalka honom under en period för att få honom att ta jobbet som sångare.

Kvinnokarlen Vince Neil står och trivs med skådespelerskan Heather Thompson.

4. Tom Zutaut behövde jobba mycket hårdare för att signa Mötley Crüe.

I The Dirt signar den unge skivbolagskillen Tom Zutaut (i filmen spelad av SNL:s Pete Davidson) Mötley Crüe till Elektra Records efter att ha pratat med dem i 30 sekunder i en bar. I verkligheten var bandet betydligt mer svårflörtade och Zutaut uppvaktade dem under en längre tid, bland annat genom att bjuda på gratismåltider, innan han slutligen fick dem på kroken.

Tommy Lee tar sig tid för fansen.

5. Vince Neil hade inte sex med Tom Zutauts flickvän... på The Forum.

Ja, Vince Neil hade sex med Tom Zutauts flickvän precis som i filmen. Men! Det skedde efter en spelning, inte precis innan som i filmen. Och älskogen ägde rum i samband med ett gig på The US Festival, inte The Forum i Los Angeles. I filmen säger dessutom Tom Zutaut att han blev hjärtekrossad när han fick reda på det flera år senare, men i verkligheten har han hävdat att han snarare tyckte att den episoden var lite lustig snarare än sorglig.

6. Tommy Lee träffade inte Heather Locklear samma kväll som Vince Neils bilolycka.

Tommy Lee blev i själva verket presenterad för Heather Locklear av sin revisor (!) backstage på en REO Speedwagon-konsert. Det ska emellertid stämma att han initialt blandade ihop henne med skådespelerskan Heather Thomas.

Tommy Lee med dåvarande flickvännen Heather Locklear.

7. Managern Doc McGhee sparkades inte på grund av en incident i en hotellobby med Nikki Sixx mamma.

I filmen sparkar Nikki Sixx bandets manager efter att Doc McGhee sammanfört honom med sin mamma. Så gick det inte till i verkligheten. Doc McGhee arrangerade en mini-festival med Bon Jovi, the Scorpions, Ozzy Osbourne och Mötley Crüe inför vilken han lovat att alla akter skulle spela lika förkortade set med samma förutsättningar. När det sedan visade sig att Bon Jovi till skillnad från Mötley Crüe framförde en hel konsert, inklusive pyroteknik, sparkade de Doc McGhee omedelbart.

8. Mick Mars opererade inte höften förrän 2004.

Fram till mitten av 90-talet är filmens tidslinje hyfsat överensstämmande med verkligheten. Men vad gäller åren 1996 till 2005 förhåller sig The Dirt betydligt friare till den verkliga kronologin. I filmen möter Nikki Sixx och Tommy Lee upp Mick Mars utanför sjukhuset efter hans höftoperation innan de försonas med Vince Neil, en händelse som i filmen utspelar sig någonstans kring 1996. I verkligheten utfördes inte Mick Mars operation förrän nästan 10 år senare.

En lättklädd Tommy Lee vid trumsetet.

9. Återföreningen med Vince Neil var betydligt mer komplicerad

I filmen får man intrycket att bandet återförenades efter att gänget sammanstrålat på den bar där Vince Neil satt och söp. I verkligheten försökte Vince Neil sig på en solokarriär och de övriga bandmedlemmarna var inte alls särskilt sugna på att ”ta tillbaka” honom som sångare i Mötley Crüe. Det var bandets managers som uppmanade dem att träffa Vince Neil för att diskutera en återförening och mötet skedde under betydligt stelare och mer formella omständigheter, på hotellet Hyatt omgivna av advokater och managers.

Hela gänget samlade på premiären av The Dirt i Los Angeles förra veckan.

10. Det hände ganska mycket mellan åren 1996 och 2005.

Filmen hoppar mer eller mindre över ovannämnda år (vilket förvisso är förståeligt, det är svårt att få med allt som händer under en karriär som spänner över nästan fyra decennier). Men filmens avlutande konsert som, att döma av bandets klädsel, äger rum 2005 var i själva verket en del av en återföreningsturné. Dessförinnan hade exempelvis Tommy Lee hunnit hoppa av bandet och ersatts av trummisen Randy Castillo som sedan dog 2002. Bandet tog även en paus samma år. På något sätt är det alltså både 1996 och 2005 och allt däremellan i slutet av The Dirt. Men en ganska underhållande film, ja, det är det.

Källa: Rolling Stone.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-29 13:26