Hoppa till innehåll

Spela Pac Man på din egen gata och 9 andra digitala påskägg

Mats Rydström

Just nu kan du spela klassiska Pac Man, i dina egna kvarter, med hjälp av Google Maps. Det är det senaste exemplet på påskägg, ”easter eggs”, i digitala sammanhang med hemliga funktioner, internskämt eller bara små subtila detaljer som har en speciell mening. Cafés spelnörd Mats Rydström listar tidernas bästa kolesterolfria, digitala påskägg. * * * 1. Spela Pac Man på Google … Continued

pacman_helgalunden

Just nu kan du spela klassiska Pac Man, i dina egna kvarter, med hjälp av Google Maps. Det är det senaste exemplet på påskägg, ”easter eggs”, i digitala sammanhang med hemliga funktioner, internskämt eller bara små subtila detaljer som har en speciell mening. Cafés spelnörd Mats Rydström listar tidernas bästa kolesterolfria, digitala påskägg.

* * *

1. Spela Pac Man på Google Maps

google_maps_pacman

Pac Man (2015)
Google Maps

Går du in på maps.google.com just nu kanske allt först ser ut som vanligt, men kolla längst nere till vänster! Zooma in på dina hemkvarter, eller var du nu vill spela Pac Man, och kör igång!

2. Två äventyrsklassiker i en

1_day_of_the_tentacle

Day of the Tentacle (1993)
PC

Bästa påskägget är ett spel i spelet! Peka-och-klicka-äventyret Day of the Tentacle var uppföljare till banbrytande Maniac Mansion, om ungdomsgänget som smyger sig in i ett skumt hus.

I Day of the Tentacle kunde man faktiskt även spela hela Maniac Mansion via en dator i figuren Weird Eds rum. Mycket mäktigt för sin tid, och konceptet har därefter upprepats flera gånger i den vidare spelhistorien.

3. Pionjären som ville ha cred

10_adventure

Adventure (1979)
Atari 2600

Det första påskägget, i det första äventyrsspelet, där den lila pluppen är vår hjälte och det mesta lämnas till spelarens fantasi. ”Created by Warren Robinett” står det i alla fall ett hemligt rum. Det var enda sättet för spelskaparen Robinett att få lite kredd för sitt ett år långa jobb med spelet, då Ataris spelmakare vanligen aldrig namngavs.

4. Lost-ön i svenska spelet

2_just_cause_2

Just Cause 2 (2010)
PS3/X360/PC

I de svenskutvecklade Just Cause-spelen (ett tredje är på gång inom kort) kan man röra sig fritt i olika övärldar och ta uppdrag som det faller en in. Just Cause 2 utspelade sig i sydostasien och innehöll passande nog inte bara en liten referens till Lost – utan hela ön från tv-serien i utkanten av det stora spelets karta.

5. Få bort snusket med bossknapp

6_leisure_suit_larry

Leisure Suit Larry (1987)
PC

Bossknappen kan sägas vara en variant av påskägget, men fanns ofta dokumenterad i spelen på 80-talet. Innan Windows fanns, och därmed möjligheten att snabbt få bort ett fönster från skärmen, kunde man i spelen om den sexuellt frustrerade Larry snabbt få upp ett trist kalkylblad med en speciell knapptryckning. Med tanke på spelarnas ålder i slutet av 80-talet så borde den snarare ha hetat ”mamma-knappen”…

6. Skaffa en egen höna i WoW

world_of_warcraft_chicken

World of Warcraft (2005-)
PC/Mac

Ett av de första mer kända påskäggen i World of Warcraft fanns i en av nybörjarzonerna och handlade just om kycklingar och ägg. Genom att skriva /chicken en massa gånger för att håna en höna du träffar på så kunde man skaffa ett väldigt exklusivt virtuellt husdjur till samlingen. Kolla filmen nedan för att se hur man gör!

7. Spelmakaren pålspetsad

4_doom_2

Doom II (1994)
PC

Vid slutbossfajten i denna shooterklassiker kunde man skriva in en fuskkod för att ta sig igenom en vägg. Där syntes en av spelets skapare, John Romero, med huvudet på ett spett och ett baklängesmeddelande spelades upp. Sådana meddelanden var den amerikanska kristna knäppis-högerns favoritbeskyllning att ta till mot hårdrockband och allt ”sataniskt” på moralpanikens 90-tal, och Doom var spelens hårdrock.

8. Döda enhörningar i Diablo

http://youtu.be/1ng7Mnr6CFc

Diablo III (2012)
PC/Mac/PS3/PS4/X360/XOne

Här är ett ganska komplicerat påskägg och hur du öppnar det förklaras i filmen ovan. I Diablo II fanns det en hemlig karta med galna kor och i trean fortsatte knäppheterna givetvis, med området Whimsyshire där du ska döda lila enhörningar.

9. Spelklassiker inne i krigsspelet

8_call_of_duty_black_ops

Call of Duty: Black Ops (2010)
PC/Mac/PS3/X360/Wii

Här fanns inte bara ett påskägg, utan många, vilka beskrivs utförligt i denna guide från Gamesradar. Coolast var, att genom en oanseenlig dator kunna slå in ett par kommandon och få spela udda klassiker som Zork och Dead Ops Arcade.

10. Star Wars med pirathjälten

Star Wars: The Force Unleashed II (2010)
PC/PS3/X360/Wii

Guybrush Threepwood var antihjälten från LucasArts klassiska piratspelserie Monkey Island från slutet av 80- och början av 90-talet. I detta Star Wars-spel från samma tillverkare kunde man låsa upp Guybrush klädsel genom att paja tre spelmaskiner.

Mats Rydström

* * *

Mer om spel:

Här är de 13 bästa svenska spelen genom tiderna

Spela arkadklassiker och stöd Röda Korset medan du väntar på bagaget

Återupplev några av spelhistoriens mest tongivande stunder

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.