Hoppa till innehåll

10 saker du inte visste om Star Wars-serien ”The Mandalorian” på Disney+

The Mandalorian, Star Wars

Café dukar upp för triviafest när den andra säsongen av hyllade serien ”The Mandalorian” har premiär på Disney+.

Efter många förseningar landade tillslut Disney+ för svenska streamingkonsumenter i mitten av september. Den kanske mest spännande egna nya produktionen var Star Wars-spinoffen The Mandalorian, som med sin actionpackade spaghettiwestern-flört har hyllats unisont av kritiker som tittare.

Trots att det åttonde och sista avsnittet av den första säsongen nyligen släpptes på Disney+ hade den andra säsongen av Jon Favreaus Star Wars-skapelse premiär i fredags. I den andra säsongen får vi fortsätta följa Pedro Pascals Mandalorian-krigare ”Mando” och The Child, mer känd som meme-fenomenet Baby Yoda. (Bonusinfo: Det ryktas om att Star Wars: Episode I-skurken Darth Maul kommer att dyka upp i den nya säsongen)

Tycker du, precis som Café, att The Mandalorian är det bästa som har hänt Disneys superfranchise på ett bra tag serveras du här tio i varierande grad nördiga fakta från The Mandalorian-universumet. Häng med!

1. Seriens ursprung är kopplad till George Lucas Skywalker ranch

Foto: Getty

Jon Favreau och Dave Filoni är de två kreativa hjärnorna bakom The Mandalorian, och deras första möte skedde på George Lucas Skywalker Ranch för över tio år sedan.

”Jag träffade Dave på Ranchen när jag satt och klippte ihop den första Iron Man-filmen samtidigt som han i hemlighet jobbade ihop med George kring The Clone Wars innan någon ens hade hört talas om det”, säger Jon Favreau.

”Jag visade honom Iron Man i förtroende och han visade mig The Clone Wars – och jag blev otroligt imponerad. Jag sade att om han någonsin behövde en röst till detta vill jag hemskt gärna hjälpa till med det. Det resulterade i att jag spelade en Mandalorian med namnet Pre Vizsla i serien. Det var så vi började jobba ihop”, avslutar Favreau.

2. Pedro Pascal hade noll koll på att han skulle spela huvudrollen

När Pedro Pascal hade sitt första möte kring The Mandalorian hade han ingen som helst aning om att han hade kontaktats för att spela huvudrollen. Pascal kommer ihåg att han i sitt första möte med de exekutiva producenterna Jon Favreau och Dave Filoni satt i ett mötesrum där väggarna var fyllda av konstverk från serien.

”Det var de vackraste Star Wars-bilderna man kunde tänka sig”, sa Pedro Pascal då.

”Jag frågade dem vilken roll de ville att jag skulle provspela för – om det var någon av varelserna eller någon av robotarna. Då kollade de förvirrat på mig och sade ’du är The Mandalorian’. Det kändes otroligt spännande.”

3. The Mandalorian är fylld av Star Wars-påskägg

I serien finns en hel del godis för skarpsinnade Star Wars-fans.

”Vi ville se till att du belönas om du tittar på serien och redan är ett Star Wars-fan”, förklarar Jon Favreau.

”Och det är här David har varit en skattkista av information. Vi försökte med olika metoder för att få in saker i serien – vare sig det är genom att skämtsamt referera till Life Day, eller genom att referera till rekvisita som har haft en hög igenkänningsfaktor hos fans under en lång tid. Det har varit otroligt roligt att få placera ut dessa små påskägg i berättelsen. Det belönar de människor som har investerat tid i Star Wars-universumet sedan barnsben”.

4. The Mandalorian ska fånga nya tittare men också tillfredsställa de riktiga Star Wars-nördarna

Målsättningen för serien var att locka såväl nya tittare som inbitna fans av Star Wars-sagan.

”Ärligt talat så tror jag att det vackra med The Mandalorian är att du inte riktigt behöver kunna någonting om Star Wars för att njuta av serien”, säger Dave Filoni.

”Om du redan på förhand vet att Mandalorians är ökända som de skickligaste krigarna i galaxen – och är villiga att slåss för att bevisa det, så kommer det att räcka långt. Du kommer att framstå som kunnigare i början, men du behöver inte känna till historien bakom Star Wars”. 

5. Skådisen Carl Weathers regisserar i säsong två

När Carl Weathers anmälde sig till The Mandalorian räknade han inte med att få allt för mycket tid framför skärmen som karaktären Greef Karga.

”Det började med: ’Du kanske är med i ett par avsnitt’, som sedan förvandlades till ’Vet du, vi gillar verkligen din karaktär…’. Vi vävde in honom i serien mer än vad han egentligen hade gått med på, och nu inför säsong två kommer han att regissera åt oss. Genom att Carl har varit med på den här hög-teknologiska, innovativa uppsättningen som vi utvecklat för dessa specifika berättelser har han sett hur vi komponerat alltihop. Han har sett oss experimentera och därefter sett allt flätas samman, vilket innebär att han är perfekt för rollen. Han förstår historien. Han förstår såväl karaktärerna som rollbesättningen och tekniken. Det är otroligt kul att jobba med Carl”, säger Jon Favreau.

6. Pedro Pascal försöker göra sin karaktär så relaterbar som möjligt

Pedro Pascal. Foto: Getty

Pedro Pascals har försökt jobba in en känsla av mänsklighet i sin skildring av huvudrollen, Din Djarin. ”Jag älskar att jag har fått möjligheten att få göra min karaktär så mänsklig och tillgänglig som möjligt”, förklarar Pascal. ”Det är konstigt att säga så eftersom det är omöjligt att nå honom eftersom han är bepansrad från topp till tå. Ändå är tanken att han ska vara igenkänningsbar. På ett sätt så gömmer vi oss alla bakom en rustning som vi är rädda att ta av, och det är just det som gör honom till en karaktär som vi alla vill följa”.

7. Den högst överraskande castingen av Werner Herzog var Jon Favreaus förtjänst

Den kända dokumentärmakaren Werner Herzog kliver in framför kameran i rollen som den mystiske The Client i The Mandalorian – och han ”skyller” allt på Jon Favreau.

”Det var Jon Favreau som satte mig i den här sitsen”, menar Herzog.

”När jag inom 60 sekunder fick se universumet, kostymerna och rymdfarkosterna visst jag att det här skulle bli stort. När Jon sedan förklarade karaktären för mig så visste jag att det skulle bli lätt. Jag njöt av varenda stund”. Och något som Herzog njöt av extra mycket var The Child, mer känd som internetfenomenet Baby Yoda. Herzog påverkades emotionellt i den grad av att han började gråta när han såg Baby Yoda och förvånades över hur realistisk dockan kändes.

8. George Lucas var på plats under inspelningen av The Mandalorian

George Lucas på inspelningen av ”American Graffiti” 1973 – fyra år innan den första Star Wars-filmen gick upp på bio.

Om du kliver in på Jon Favreaus sociala medier kommer du få se en bild på en Star Wars-ikon på inspelningsplatsen av The Mandalorian.

”Det var en väldigt speciell dag när George Lucas besökte oss”, förklarar Favreau.

”Rollbesättningen var på plats, men George åkte egentligen dit för att träffa Dave. Han sa givetvis inte det till Dave för att inte skrämma bort honom, men jag kunde se att George var oerhört stolt över hur långt Dave hade kommit. Det var George som upptäckte Dave, och det resulterade i att de jobbade ihop med Star Wars: The Clone Wars. De har en lång relation ihop samt en förståelse för Star Wars-filmskapande. Och nu har Dave tagit nästa kliv framåt inom live-action regisserande. Jag tror att det var en stor anledning till att George var på besök hos oss”.

9. Pedro Pascal hämtade inspiration från Clint Eastwood

Inför rollen som the Mandalorian fick Pedro Pascal ta del av flera olika filmreferenser att inspireras av:

”Jag frågade Jon Favreau vilka filmer jag borde se på för inspiration”, förklarar Pascal.

”Han tog omedelbart upp regissörerna Akira Kurosawa och Sergio Leone samt filmer som Yojimbo – Livvakten och Den gode, den onde och den fule. Därför kännetecknas huvudkaraktären i The Mandalorian av såväl samuraj- som Clint Eastwood-inslag”. 

10. Det är det kreativa teamets konceptbilder som visas i slutet av varje avsnitt

Som tur är så har inte konceptbilderna till The Mandalorian låsts in i något hemligt Star Wars-valv. Istället går dessa otroliga bilder – som har skapats av artister såsom Doug Chiang, Jama Jurabaev, John Park, Christian Alzmann, Ryan Church och Nick Gindraux – att se i varje avsnitt.

”Vi valde att inkludera en del av konstverken i slutet av varje avsnitt”, avslöjar Jon Favreau.

”Varje vecka ser du några av bilderna i eftertexterna”.

Den andra säsongen av ”The Mandalorian” streamas på Disney+ nu.

Källa: Disney+

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.