Barproffset om internationella akvavitsuccén: ”I grund och botten är akvavit en mer hardcore-variant av gin”

Två drinkar på akvavit plus Åhus akvavit

Från ett barproffs till ett annat: Emil Åreng snackar internationella akvavitframgångar med akvavitexperten Michael ”M2” Bergström. Dessutom: recept på två kanondrinkar med akvavit som bas.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2021-04-09 15:27  |  Lästid: 3 minuter

”M2” som egentligen heter Micke Bergström är från Umeå men Stockholmsbo sen många år tillbaka och är en av de största legenderna i barbranschen – inte bara i Sverige utan i hela världen. Han kanske är en doldis för många men för oss i branschen så vet man vem ”M2” är. Han är lite som Johannes Brost var för filmbranschen, när han är med i något så blir det jävligt bra.

Nu är ”M2” med i en grupp av kompetent folk som jobbat med Åhus Akvavit som, sen det lanserades 2018, har rönt stora framgångar i stora delar världen – men framförallt i Kalifornien.

Gin är ju den spritkategori just nu som hajpas mest, hur kan man jämföra den med akvavit?

– Det är en skandinavisk gin fast utan den mest vitala delen, enbär, förklarar Micke ”M2” Bergström.

– I akvavit måste det vara kummin/dill och fänkål för att få kallas svensk akvavit men i grund och botten så är akvavit en mer hardcore-variant av gin.

Hur kan en svensk akvavit nå så stora framgångar i Kalifornien?

– Främst för att vi har en ambassadör som har helt rätt inställning till vad produkten är och hennes jobb har ju varit i att visa upp vad egentligen akvavit är och också visa på bredden för att bredden är till och med bredare än gin. Hon har sålt in det till folk som kanske inte är de största utan till de som är mer up and coming och som faktiskt är mer mottagliga för nya grejer än de gamla rävarna som är redan av bestämd åsikt.

Hur har marknaden för akvavit förändrats genom åren?

– Jag är ju bartender i grund och botten och kommer alltid att vara men för att försöka förstå vart akvaviten kommer ifrån så måste vi kolla var vi kommer ifrån. Den stora hajpen med akvavit kommer av att det har vuxit så starkt som produkt tack vare våra stora restauranger här i Skandinavien som Noma, Fäviken, Frantzén. Och det mest skandinaviska vi har är akvavit och för alla som inte tillhör Skandinavien så är vi oerhört exotiska och de har också gjort att akvavit kommer väldigt starkt på sidan om gin.

Vad är den största utmaningen för att akvavit ska kunna slå ännu mer globalt?

– Det är inte så svårt att förklara för en bartender att kunna förstå hur det görs. Det svåra är i Sverige är det att få dem att kanske byta ut gin då och då med akvavit för att se vad som händer men den största utmaningen i USA är att förklara kategorin. I Sverige är ju devisen att det är svårt att lyckas i sin egen hemstad och så gäller det med akvavit, det är svårt att lyckas i sitt egna land, men lyckas man i USA så blir det lättare att lyckas i sitt egna hemland – och den resan har nu Åhus Akvavit precis påbörjat.

Drinkrecept: 2 kanondrinkar med akvavit

Lovage Smash (Smash på Libbsticka)

Du behöver:

  • 60 ml Åhus Akvavit
  • 30 ml Citronjuice
  • 25 ml Sockerlag 
  • 1 Knapp handfull färsk Libbsticka

Gör så här:

Häll Akvaviten i en shaker och tillsätt Libbstickan som du sedan stöter lätt med en “muddler”. Addera resten av ingredienserna samt kub-is och skaka kraftigt. Sila upp blandningen i ett lowball glas över ny och fräsch kub-is. (Använd en tesil ifall du vill sila bort eventuella bladrester från Libbstickan, en smaksak!) Garnera med en eller ett par fina kvistar Libbsticka.

Rabbits Foot

Recept för 4 drinkar. Du behöver:

  • 350 ml Åhus Akvavit
  • 150 ml Färska lingon 
  • 1 fin Rosmarinkvist 
  • 2 st hela Stjärnanis 
  • Sockerlag efter smak, justera enklast efter maceration så tillsätt endast lite först

Gör så här:

Addera alla ingredienser i en Sous Vide påse och kör det på 65° i ca 1 h, alternativt häll allt i en förslutningsbar behållare och ställ det i kylen över natten. Sila allt genom en vanlig kökssil och pressa ur lingonen med hjälp av en sked för att få med all saft. Sous Vide eller ej, se till att blandningen är kyld innan den balanseras upp med mer sockerlag. Sen är det bara att hälla den på en stor isbit i ett rocks-glas och garnera med en stjärnanis.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-04-09 15:30