Annons
Annons

11 sätt mobiltelefoner har gjort våra liv HELT ANNORLUNDA

Älskade nalle – du har gjort oss till helt nya personer som alltid kan svaret på vilken låt som spelas i tv-serien, alltid vet hur långt det är till närmaste systembolag och aldrig behöver fundera över vilket år Forrest Gump gick upp på bio.

Tobias Skagerström
Foto: All Over Press.

mobileruppe

Mobiltelefoner har gjort flera saker enklare och underlättat våra liv. Det kan dock vara bra att lyfta upp huvudet från mobilen ibland – men inte förrän du har läst klart den här artikeln såklart.

Annons

 

Du kunde diskutera med dina vänner

Förut när du och dina vänner inte kom överens om vad huvudstaden i Tanzania heter, om den där skådespelaren verkligen var med i den där filmen eller något annat kunde det leda till heta diskussioner. Då gick det inte bara googla fram svaret på din smartphone utan man fick tillbringa kvällen med att försöka minnas på egen hand.

 

Du visste inte allt om en person innan ni träffades

Om du ville bjuda ut någon på en dejt innan smartphones var du tvungen att gå fram till personen och prata med den. Du kunde inte bara läsa allting om personen på dennes profilsida och sedan svajpa höger. Sedan efter flera sökningar på Google, genomgång av personens alla bilder på Facebook och andra stalker aktiviteter träffas man. Innan smartphones behövde man ställa frågor för att lära känna personen.

 

Det var svårare att fuska på frågesport och prov

Den viktigaste regeln numera när du ska ha frågesport är att alla lägger ifrån sig sina mobiltelefoner så att de inte kan försöka googla fram svaret i smyg. Visst, förut kunde du försöka smyga fram Nationalencyklopedin och leta efter svaret men det syntes ganska lätt.

 

Du gick på konserter utan att en massa telefoner var i vägen

Tänk dig tanken att människor faktiskt gick på en konsert och såg på den och inte på sina telefoner. Den värsta boven här är dock de som tar fram en iPad och börjar filma och därmed skymmer sikten för alla bakom.

 

Att äta handlade om maten

Förut kunde man faktiskt äta något utan att först fotografera det. Maten smakade gott då också.

 

Bara läkare visste varför du var sjuk

Förut kunde du inte googla fram värsta tänkbara scenario och sjukdom när du kände dig lite hängig. För att veta om du var sjuk eller varför du mådde dåligt så var du tvungen att gå till läkaren som berättade vad det var för fel med dig – inte en massa olika sidor på internet.

 

Vissa skador fanns inte

Tidigare fanns inte sjukdomar eller skador som ”sms-nacke” och fingret gjorde inte ont efter för mycket skrivande på mobilen. Dessutom visade en undersökning som gjordes 2012 att 66 procent av befolkningen i England led av ”nomophobia” – de var rädda för att vara utan sin mobiltelefon. En annan ”skada” som många drabbats av är att trott att mobilen vibrerat men den gjorde inte det.

 

Du lyssnade på dina vänners åsikter

Innan smartphones kunde du inte läsa recensioner eller rekommendationer om vilken restaurang du ska gå på eller vilken film du ska se direkt i handen. Istället fick du fråga dina nära och kära om vart de varit och tyckt om och efter det planera vad du skulle göra.

 

Att läsa kartor var en talang

Förut när man skulle på roadtrip var det ett ärofyllt uppdrag att läsa kartan och se till att bilen kom till rätt ställe. Nu kan vem som helst ta fram sin smartphone och använda gps:en som berättar att du ska svänga om tio meter.

 

Det viktigaste i livet var inte wi-fi

Så fort du kommer någonstans (särskilt i utlandet) kollar du om det finns gratis wi-fi och om det inte finns är det en mindre katastrof.

 

Att gå på toaletten är mycket roligare

Längden på ditt toalettbesök beror numera på hur mycket batteri du har kvar på mobilen. Antingen spelar du spel, uppdaterar Facebook eller surfar runt på nätet. Att uträtta dina behov har aldrig varit roligare och det märks framför allt när du glömmer telefonen och inte vet vad du ska göra. Då blir du till slut blir så desperat att du läser innehållet på din schampoflaska och längtar ännu mer efter din mobil.

Annons

Dela (39)
Tweeta

Annons


Laddar