13 konstigaste sakerna du kan köpa på Paradiset

Nu kan du krydda din azukibönpasta med livets krydda och avnjuta det tillsammans med ett glas rönnbärsnektar.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-02-10 14:07  |  Lästid: 3 minuter
paradiset-mat

Hälsa, miljö och hållbarhet är ledorden för Matmarknaden Paradiset, den ekologiska butiken som nyligen öppnade sin tredje butik i Stockholm, den här gången i Sickla.

– Jag blev så förbannad på vanliga butiker, jag ville ha en butik som var skön att handla i. Där personalen var trevlig och där det gick att hitta rena produkter, säger Johannes Cullberg om varför han startade Paradiset. (Läs intervjun med Johannes här).

Parallellt med den ökade medvetenheten kring ekologisk mat och vår konsumtions miljöpåverkan märker man även av en viss skepsis mot konceptet.

Vanliga invändningar är att det är dyrt och att det säljs "konstiga saker" som syrsmjöl, mjöl gjort på nermalda syrsor, där. Så vi började helt enkelt med att fråga ägaren rakt ut.

Går det att köpa syrsmjöl här?

– Haha, nej det går faktiskt inte...ännu! Det kommer att gå att göra det framöver, men än så länge har vi inte det, svarar Johannes Cullberg.

Vi gav oss dock inte där utan sökte igenom butiken efter de produkter som sticker ut mest gentemot en mer klassisk mataffär. Det visade sig att vi inte hittade fullt så konstiga saker som vi hoppades, men ändock en del produkter långt ifrån mellanmjölk och skogaholmslimpa.

"Ikväll ska det bli gott med lite hirspasta eller azukibönpasta", sa ingen, någonsin.

pasta-paradoiset

Efter ett träningspass är man ofta sugen på kollagen, ett protein som utvinns från stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar.

rgnpg

Hampamjölet är för mjöl vad Ebba Busch Thors rappande är för hiphopen.

hampamjol

Tar hobbyn att samla och torka kastanjer på hösten ett steg längre.

kastanjemjol

Teff?

teffmjol

Fram till nu har vi trott att livets krydda är kärlek, humor eller kanske nyfikenhet. Det är det inte. Det är kryddblandningen som får örtsaltet att framstå som klassens supertönt.

livets-krydda

Grönkål med wasabi – en perfekt match för tittavadjagäter-människor.

gronkal-wasabi

På riktigt taskigt av oss att ta ifrån fåglarna ett av få bär de kan äta hela vintern.

ronnbar

Linser är verkligen inget exotiskt eller konstigt. Men att ha typ 11 sorter, däribland dessa, är det.

linser

Vad-ger-du-ditt-barn-för-mat-hetsen blir inte mindre av att det numera finns korngrynsrisotto.

barnmat-paradiset

Nej, det blir ingen överraskning. Det blir ett superväntat världskrig när barnet ser att Kinderägget inte är orange och vitt som det ägg alla de andra barnen får.

kinder-paradiset

Det här blir man ju uppriktigt nyfiken på. Finns det någon chans att det är lika gott som solrosor är fina?

solrospastej

Granatäpplen i sig är ju ingen stor grej, men medan det i ens vanliga matbutik brukar ligga tre stackare och skämmas bredvid det allra mest exotiska i affären, drakfrukten, ligger det på Paradiset HÖGAR av granatäpplen. Och för det älskar vi Paradiset!

granatapplen

Är du fortfarande lite undrande över varför man ska köpa ekologiskt egentligen rekommenderar vi att läsa enkäten med de här nio personerna som förklarar varför just de köper ekologisk mat.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:28