28 bilder som säger mer än bara ord – så har världen påverkats av coronaviruset

Bilder på Coronavirusets framfart i världen. Världsplatser som ekar folktomma.

Ödelagda flygplatser, tomma gator, sjukvård som belastas hårt och ett kulturliv som är på paus – här är bilderna som vittnar om coronanvirusets oerhörda inflytande på vår värld just nu.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-03-24 17:27  |  Lästid: 4 minuter

Här är några av bevisen som vittnar om coronaepidemins genomslagskraft.

Flygplatser som ekar tomma

I normala fall brukar köerna till säkerhetskontrollen ringla sig långa på JFK:s flygplats i New York, men i en tid när knappt några flyg lyfter från marken ser det ut såhär istället.
Det finns generöst med svängrum inne på flygterminalerna just nu.

Storstäder som inte går att känna igen

Överallt töms gator på folk till följd av COVID-19. Här en bild från det annars så folktäta området vid Times Square i New York.
Brandenburger Tor i Berlin: en av de tydligaste frihetssymbolerna. Men i nuläget är det få som rör sig fritt vid denna plats.
I Paris råder utegångsförbud vilket är märkbart. Såhär ödelagt har nog paradgatan Champs-Elysee inte varit sedan den tyska ockupationen under Andra världskriget.
Även i den brittiska huvudstaden är gatorna och torgen tomma på folk. Här en bild från Trafalgar Square.
Gatorna i kinesiska Wuhan – miljonstaden där virusspridningen startade – har snabbt förvandlats till en spökstad.

Turister som flytt fältet

Markusplatsen i Venedig är i vanliga fall en av världens turisttätaste platser – nu finns knappt några människor i sikte.
Förhållandet är liknande vid Petersplatsen i Vatikanen. Här en klassisk ”före-och-efter-bild”.

Skolor som hålls stängda

Sverige är ett av få länder som fortfarande håller skolorna öppna tillsvidare. På de flesta platser runtom i världen ser det ut så här.
Eller så här…
Eller så här.

Kollektivtrafiken som inte är sig lik

Många undviker att åka kollektivt i dessa tider för att inte bli smittade.
Här är dock en resenär som inte räds att åka kollektivt.
Sittplatser på tunnelbanan är i alla fall inget man längre behöver bekymra sig om.

Matbutiker som töms av desperata kunder

Till följd av folks hamstrande under krisen är det många av butikshyllorna som är helt barskrapade.
I många länderna är reglerna hårda för hur man får röra sig i mataffärerna. Här en bild från Turin i det hårt ansatta norra Italien, där invånare tvingas rätta in sig i köleden (på behörigt avstånd) i väntan på att få göra de mest nödvändiga av inköp.
Tillgången på toalettpapper har varit en het potatis på sociala medier och många har gjort sig lustiga över folks hamstrande av denna produkt. På bilden är en kvinna i Singapore, lyckligt lottad nog för att få tag på några rullar – vilket är långt ifrån självklart i de tider vi lever i.

Sjukvården som blir mer och mer ansträngd

En viktig del i arbetet för att stoppa smittspridningen är att göra tester. Här posar en testpatrull i Kalifornien, vid ett Drive-thru-testcenter.
Bristen på vårdplatser är stor i många länder. För att få flera sjukhussängar tillgängliga upprättas därför provisoriska sjukhussalar, här ett milititärsjukhus i Madrid.
Vård- och ambulanspersonal får jobba hårt just nu. Här hjälper de en medvetslös man som kollapsat på Roms gator.

Liveidrotten som är ´on hold´…

Coronavirusets utbrott har drabbat sportens värld mycket hårt – i nuläget spelas knappt några matcher och antalet evenemang som ställts in till följd av epidemin är oräkneligt. Här en bild från en av de sista Champions League-matcherna som spelades i år mellan Valencia och Atalanta – såklart inför tomma läktare.
Även fast de fint inte fick komma in på arenan, var stämningen på topp bland PSG-fansen när deras lag spelade hemma mot Dortmund i Champions League-åttondelen.
Liksom fotbollen ligger även allt ishockeyspel på is just nu. Här en bild inifrån Washington Capitals hemmaborg Capitol One Arena.

… liksom restaurang- och kulturlivet

Krogbranschen är en av många branscher som drabbas hårt av detta epidemiutbrott. Det här torget i Toulouse kryllar vanligtvis av uteserveringar och barer.
Många restauranger lägger dock inte ner verksamheten helt – som det här Boston-haket – där man nu går ´all in´ med sitt take away-koncept.
Då större folksamlingar förbjuds är det många konserter och liveframträdanden som tvingats ställa in. Artister tvingas därför hitta nya alternativa lösningar – som den här kvinnan som uppträder live från sin egen balkong.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-24 17:27