Hoppa till innehåll

3 saker folk redan stör sig på med iPhone X

Joel Linde

Den har kallats världens bästa mobil, men ingenting är perfekt.

Intresset var enormt kring Apples stora presskonferens i september, då de skulle presentera årets alla nyheter. Uppståndelsen blev, som väntat, störst kring flaggskeppet iPhone, som kom ut i tre nya modeller.

IPhone 8 och iPhone 8 Plus släpptes i september medan vi har fått vänta till den 27 oktober på att förbeställa iPhone X, som först nu har nått de första konsumenterna i USA. Och omdömena är blandade.

Det finns mycket att älska med den, som den skarpa nya kameran med snyggt porträttläge, de roliga animojisarna och den nya skrytdisplayen med OLED-teknologi.

Men det finns också saker som folk inte älskar med den nya trettontusenkronorstelefonen.

1. Ansiktsigenkänningen Face ID

Visste man inte att det skulle bli problem med den? Och varför skulle de ens ta bort de fullt fungerande, blixtsnabba fingeravtrycksläsarna? Ja, hur som helst så blir det tydligen problem med den nya Face ID. Tekniksajten The Verge skriver så här:

”Du måste plocka upp telefonen och titta på den rakt framifrån, vilket är lite irriterande om du är van vid att bara sätta fingret på Touch ID-sensorn för att kolla en notifikation.”

De skriver också att den fungerar bäst på ett avstånd mellan 25 till 50 centimeter från ansiktet, vilket för många är betydligt närmre än vad som känns naturligt.

Många frågade sig på förhand hur den skulle fungera i mörker. Utmärkt, visar det sig. Däremot var det svårare i ljus. Jo, det är faktiskt sant!

Att låsa upp mobilen på detta sätt fungerar alltså inte som det borde, enligt The Verge.

”Om jag går ut i starkt solljus, som innehåller mycket infrarött ljus, eller om jag är under fluorescerande ljus, som stör IR, då börjar Face ID bli lite opålitligt”, skriver de.

2. Utskärningen i skärmen

För att Face ID ska fungera överhuvudtaget har specialkameror satts in i fronten på iPhone X. Det gör att den annars heltäckande skärmen får en liten utskärning där kameror och högtalare är placerade. Och den ställer till problem.

Väldigt många appar är inte anpassade för att passa med den heltäckande skärmen, vilket gör att du antingen får ett hål i bilden där denna utskärning är, eller också får du krympa hela bilden för att undvika utskärningen. Och då får du helt plötsligt väldigt lite ut av din sprillans nya superskärm.

”Tyvärr fördärvas toppen av displayen av det där hacket, och fram till dess att många utvecklare gör mycket jobb för att designa runt det, kommer det bli svårt att få ut det mesta av den här skärmen.”

3. Kontrollcenter

Redan med iPhone 6 blev skärmen för stor för att vi skulle kunna nå hela vägen till toppen. Det löste Apple genom att lägga in funktionen att dubbeltoucha på hemknappen för att sänka bilden så att vi kunde komma åt högst upp. Nu när hemknappen är borta har Apple varit tvungna att bli kreativa för att få plats med alla kommandon vi fortfarande behöver. Bland annat har de lagt kontrollcentret upp i högra hörnet. Det betyder att vi alltså inte når det om vi håller telefonen i en hand. Så ska du sätta på ficklampan, slå på bluetooth, ställa in ett larm eller något annat lite snabbt behöver du alltså två händer till det – eller ”krymp skärm”-funktionen som vi inte är säkra på hur den fungerar än.

Överlag tycker recensenten att iPhone X är ”den bästa telefonen någonsin”, men dessa tre – ändå ganska stora och störiga – problem borde åtgärdas snarast för att de där 13 000 nånting kronorna inte ska kännas väldigt saknade. Läs hela deras långa recension här.

Apple X går att förbeställa i Sverige och släpps den 3 november.

Läs också om Sonys nya värstingmobil med 3D-scanner! Ett steg in i framtiden…

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.