Hoppa till innehåll

4 succégroggar med tonic för dig som lessnat på Gin & Tonic

Emil Åreng och groggen chartreuse och tonic

”Frågar du får du ingenting veta” mässade Fredrik Berling och Victoria Dyring i klassiska SVT-programmet ”Hjärnkontoret”. Byter du aldrig ut ginen i en tonicgrogg får du heller ingenting veta, menar Cafés dryckesredaktör Emil Åreng.

Nu tänker ni helt rätt, ska den här jävla idioten ännu en gång skriva om Gin & Tonic, finns det ingenting annat att skriva om? Svaret är: nej, egentligen inte men det finns faktiskt mer saker man kan blanda med tonic som är så oerhört bra att man ibland faktiskt kan tänka sig att byta ut den där trötta ginen som du inte ens tycker om till något du verkligen kan uppskatta och föra vidare till nästa generation. Dessa groggar funkar ju årets alla månader men kanske bäst när man ska testa nya groggar och du får inte röra dig utomhus.

1. CHARTREUSE & TONIC

En av världens absolut bästa groggar, jag väljer detta före vilken Gin & Tonic som helst, alla dagar i veckan och det är helt och hållet min rätt att faktiskt få göra det. Ni får bli arga och grina över detta men om ni inte har testat så är det verkligen på tiden. Vill ni vara riktigt hardcore så tycker jag ni ska köra lika delar gin och grön chartreuse.

Recept! Du behöver:

  • 50 ml grön Chartreuse
  • 100 ml tonic

Gör så här:

Bygg i ett glas fyllt med is. Garnera med absolut ingenting utan svep den och njut av gudarnas dryck tillsammans med den bittra näktaren.

Tonics som funkar bäst till Chartreuse: Swe Tonic Extra Bitter och Ekobryggeriets Nordic Tonic Extra Bitter.

2. CYNAR & TONIC

Klarar du inte riktigt av bitterheten i en Negroni? Lugn, du kommer lära dig men medans du gör det så kan du testa Cynar, den främsta basen är kronärtskockor men 13 andra örter och växter är också med och gör Cynar till en helt enastående produkt som verkar ha fallit i glömska i de svenska barskåpen de senaste 69 åren (exakt lika många år som den funnits). Ett måste för den nördige groggaren.

Tonics som kan anses vara bästis med Cynar är: Melzer Nordic Tonic Water och Three Cents Tonic.

3. TEQUILA & TONIC

Alla har vi ju åkt Gustavsbergbussen någon gång på grund av det mexikanska guldet men någon gång har man ju också klivit av den där bussen och börjat åka taxi istället för att komma någon annanstans i livet. För att få tillbaka en lustfylld känsla av att dricka tequila igen så var mitt sätt att dricka det med tonic, det funkar alldeles utmärkt och en välgjord tequila eller mezcal för den delen mår inte alls dåligt av att få en släng av bitterhet.

Tequilas att testa med tonic: Tequila Corralejo Reposado, Ocho Tequila och Arette Reposado.

4. LILLET & TONIC

Aperitifens mamma måste ändå vara Lillet, denna ljuvliga dryck från Bordeaux har troligtvis orsakat mer romanser än någon annan dryck i Frankrike och namnet får en att vilja döpa sin dotter till Lillet. Är det någon som vill starta den fransk-japanska restaurangen Lillet och Sushi så snälla, gör det! Ni kan testa med både vanlig Lillet eller Lillet Rose med tonic för ett ultimat äventyr ut i okänt land.

Tonics att testa med Lillet: Hammars Tonic Original eller Fever Tree Indian Tonic.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.