Hoppa till innehåll

Därför är linne sommarens bästa material

Modebilden för män kort sammanfattad våren 2020: Nonchalant välklädd. Då finns inget material som passar bättre än linnetyg som tillåts vara bohemiskt skrynkligt – och dessutom är det hållbart. (Linne framställs från lin som inte kräver någon stor mängd vatten eller andra jordbrukskemikalier för att växa.) Många varumärken satsar stort på linne den här säsongen, … Continued

Modebilden för män kort sammanfattad våren 2020: Nonchalant välklädd. Då finns inget material som passar bättre än linnetyg som tillåts vara bohemiskt skrynkligt – och dessutom är det hållbart. (Linne framställs från lin som inte kräver någon stor mängd vatten eller andra jordbrukskemikalier för att växa.)
Många varumärken satsar stort på linne den här säsongen, bland annat Arket som gjort en specialkollektion med tunna kavajer, kort-, och långärmade skjortor, shorts och byxor med löst sittande passform.
”Linne är på många sätt det ideala materialet, särskilt under sommaren. Det är slitstarkt och praktiskt men samtidigt otroligt elegant på ett avspänt sätt, och dessutom mer miljövänligt än till exempel bomull”, förklarar Anna Teurnell, designchef på Arket.

Linneskjorta från Arket.

Och fortsätter:
”Linne har också en massa speciella egenskaper som gör det både bekvämt och väldigt snyggt. Fibrerna är långa, styva och lite ojämna vilket gör att tygerna får en unik karaktär och struktur. Det är ofta luftigt vävda vilket gör att linneplagg upplevs som svala i varmt väder, och naturlig lite skrynkliga med en subtil lyster vilket ger ett avslappnat intryck även om han har på sig en kostym.”
Att köpa en kortärmad skjorta i linne känns naturligt för de flesta, men en hel kostym kan vara lite svårare. Eftersom materialet skrynklar är en lösare passform att rekommendera, mer vidd i byxan och kanske en lite längre kavaj. Att det ser skrynkligt ut är en del av charmen.
”Det är just det som är så fint, att det inte är perfekt slätt och struket. Det ger en avslappnad elegans som man gärna kan bejaka. Den här skrynkligheten gör också att linne funkar väldigt bra att klä upp och ner. Det går att se stilig ut i en hel linnekostym, samtidigt som det finns en avslappnad känsla som gör att det inte blir för formellt, och funkar även i vardagen.”
Färgmässigt är det ofta toner av marinblått, beige och brunt som gör sig bäst. Det i sin tur är enkelt och snyggt att kombinera med vitt eller ljusblått.
En annan fördel med linne är att det passar i de flesta miljöer och situationer under den här delen av året.
”Linneplagg är krispigt svala och luftiga och för tankarna till en sommarmorgon, samtidigt som de har en mer kaxig skräddad storstadskänsla.”

Arket sommaren 2020.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.