Mordet som GW Persson kallar för värsta rättsövergreppet i modern tid

Under utredningen av styckmordet på Catrine da Costa pekades två män ut som misstänkta gärningsmän, men enligt Leif GW Persson finns det uppenbara trådar som utredarna missat.

Henrik Högström  |  Publicerad 2017-04-25 16:32  |  Lästid: 3 minuter

Mordet på Catrine da Costa är ett av de mest omskrivna i svensk kriminalhistoria. Bild: TV4.

I andra delen av GW:s mord på TV 4 är det ett av svensk kriminalhistorias mest kända fall som behandlas. Mordet på Catrine da Costa i Stockholm 1984.

Enligt GW rör det sig om en av de största svenska rättsskandalerna i modern tid, vad gäller allt från bristfälligt utredningsarbete till tveksamma vittnesmål.

Fallet börjar sommaren 1984 med att en hundägare upptäcker en påse med kroppsdelar från vad som senare visar sig vara en kvinna i 19 till 40-årsåldern. Polis kallas till platsen och gör en brottsplatsundersökning som lämnar en del övrigt att önska. Leif GW Persson liknar det mer vid en ”svamputflykt”.

– Det är närmast åtalbart om vad man ser till vad som är en teknikers uppgift, konstaterar GW i programmet.

Hundägarens fynd blev starten på mordgåtan som ännu är olöst. Bild TV 4

Senare på sommaren görs ännu ett makabert fynd av fler kroppsdelar. Det finns fortfarande inget huvud men det går att säkra fingeravtryck. Det visar sig att offret är Catrine da Costa. En 28-årig kvinna som är känd av polisen sedan tidigare. Catrine da Costa fastnade redan i tonåren i ett drogmissbruk och lever på prostitution och småbrottslighet. Och det är också därför som fingeravtrycken finns i polisens register.

När utredarna följer henne i spåren finner man bland annat att hon har övernattat hos en kund på Östermalm innan försvinnandet. Men den sista gången hon sågs i livet var nere vid Kungsträdgården.

Utredarna får även veta att Catrine vid flera tillfälle övernattat hos en bekant i en lägenhet i Solna där polisen gjorde husrannsakan. Där fann man ett örhänge som tillhörde Catrine och ett brev där hon tackade för att hon fått sova över.

Detaljer som GW Persson anser borde följts upp bättre i utredningen.

Rapporteringen kring styckmordet var massiv. Bild: TV 4

Men ett tips för utredningen i en annan riktning. Det handlar om en obducent som arbetar vid Solna rättsläkarstation som ligger nära platsen för de andra fyndet. Enligt tipset rör sig obducenten ofta kring de prostituerade på Malmskillnadsgatan.

– Obducenten blir nu högintressant för utredarna.

Intresset för rättsläkaren får stort utrymme på löpsedlar och i rubriker.

Misstankarna mot rättsläkaren får ytterligare näring när det kommer tips om att även en allmänläkare ska ha varit med vid styckningen. Tipset kommer från allmänläkarens dåvarande hustru som han ligger i skilsmässa med och bygger på saker som deras lilla dotter berättat. Dottern är vid det tillfället ett och ett halvt år men mamman menar att berättelserna tyder på att hon varit med vid själva styckningen.

Barnets berättelse får stor vikt när åklagare bestämmer sig för att väcka åtal. .

Leif GW Persson menar att det finns flera ytterst märkliga antaganden i åtalet. Som att männen skulle utföra ett så bestialiskt brott på den enes arbetsplats och inför ögonen på den andras barn barn.

När fallet väl kommer upp i domstol blir båda läkarna först fällda men sedan frikända från mordmisstankarna efter att rättegången fått tas om. Rätten anser dock det bevisat att männen styckat kroppen, vilket innebär att de förlorar sin läkarlegitimation. Senare har en undersökning med DNA-teknik visat att det hår som hittades på en handduk vid en av fyndplatserna inte tillhör någon av läkarna.

 

Ett av de värsta rättsövergreppen i modern tid, anser Leif GW Persson. Bild: TV 4

Under årens lopp har läkarna återkommande gånger sökt upprättelse och 2007 stämde de staten på 40 miljoner kronor för det lidande de fått utstå men förlorade. Tingsrätten konstaterade att en stor mängd fel hade begåtts men att detta inte var tillräckligt för att staten skulle vara skadeståndskyldig.

Under årens lopp har flera olika böcker skrivits om fallet och mordet på Catrine da Costa. Bland annat Per Lindebergs ”Döden är en man” och Hanna Olssons  ”Catrine och rättvisan” från 1990.

Dessutom har fallet lyfts i åtskilliga dokumentärer, texter och debattartiklar.

Leif GW Perssons teori är att Catrine da Costa tillbringade sina sista timmar i lägenheten i Solna.

– Det har skett hemma hos en person som känner henne sedan tidigare, en person som har en ganska lik bakgrund. säger han i programmet.

– Jag tror också att det har skett ute i Solna. Och jag tror också att det finns personer som vet vad som har hänt.

Andra delen av GW:s mord sänds i TV4 på tisdagar 21:00.

Få mer av Café i ditt flöde – klicka på ”Gilla” nedan!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-19 11:39