6 vanor par med ett riktigt bra sexliv har

Tobias Skagerström  |  Publicerad 2015-09-23 15:57  |  Lästid: 2 minuter
fötter

Sex kan vara mycket mer än en siffra och är en viktig del i många förhållanden – förutom att det är kul. Café pratade med auktoriserade sexualrådgivaren och barnmorskan Suzanne Lindström om olika vanor som par med ett bra sexliv har.

Läs mer: 9 vanor bara riktigt lyckliga par har

* * *

De pratar på djupet

 Sex börjar med kommunikation när man fortfarande har kläderna på sig. Att kunna berätta det mesta för sin partner och att lyssna aktivt är otroligt viktigt. Par med ett bra sexliv kan kommunicera, föra en dialog, resonera och reda ut saker och ting tillsammans så att samtalet fördjupas, säger Suzanne Lindström. 

De förstorar inte bråk

 Om du är dålig på att hantera känslor kan gräl trappas upp så att båda i förhållandet känner en hopplöshet eller en meningslöshet. Då är man inte nöjd med sin partner, istället är det absolut bästa att överge bråket och snabbt återgå till att diskutera ursprungsfrågan utan att bråket blir för stort, säger Suzanne Lindström.

De ser det goda i relationen

 Om ett par undviker eller förnekar behov av försoning så är det uruselt och förhållandet kommer inte att gå bra. Att bara lägga locket på och återskapa ”lugnet” utan att egentligen ha försonats är inte heller riktigt bra. Då kanske förhållandet kan hålla ett tag, men det bästa är när par når fram till en lösning via en process och hittar tillbaka till det goda i relationen – fast man har fel och brister. Tror du att du kan få ett bra sexliv utan att reda ut hur du har det i vanliga livet med kläderna på så tror du fel. Ett bra sexliv mellan ett par blir ett kitt som är unikt för just de personerna och håller samman dem, säger Suzanne Lindström. 

De reflekterar tillsammans

 Par bör tillsammans reflektera över gemensamma problem och gör man inte det utan tänker var för sig så är inte bra. Det här är en punkt som kan påverka sexlivet och göra att det inte blir något bra sex, enligt Suzanne Lindström.

De ger varandra trygghet

 Om en eller båda parterna inte vill jobba på relationen så är det dömt att misslyckas och det kommer inte att bli bra sex i förhållandet. Om båda personerna i förhållandet är motiverade att arbeta på relationen, inser att man är olika och kan jobba utifrån det så är det bra. Den enda man kan ändra på är sig själv men för att resonera fram till ett gemensamt ”vi” så behöver båda personerna vilja bearbeta relationen för att bli nöjda. I ett bra förhållande får man trygghet, respekt och kärlek och då blir sexet bra. Goda älskare föds inte, utan de tränas och får man den här grundbulten med trygghet och respekt så byggs kärleken och sexet blir bättre, säger Suzanne Lindström.

De förstärker varandra

 Par med ett bra sexliv förstärker varandras goda sidor istället för att fokusera på de dåliga. Det är viktigt att man ger uppmuntran och ser varandra i det positiva ögat. När man lär sig och vet vad sin partner behöver, vill ha och önskar så får man ett bättre sexliv. Det är bra att ta upp, prata och lyssna på den andres förväntningar om sex tidigt i ett förhållande, säger Suzanne Lindström.

Suzanne Lindström är auktoriserad sexualrådgivare, barnmorska och driver kurser inom bland annat sex och samlevnad.

Tobias Skagerström

Foto: Anna Berkut / Alamy

Läs mer: 9 vanor bara riktigt lyckliga par har

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:23