Hoppa till innehåll

7 galna konspirationsteorier som kändisar tydligen tror på

Markus Aamisepp

Jaden Smith tror att Wakanda från filmen Black Panther finns på riktigt och Peter Stormare jagar med hull och hår ”sanningen” bakom en fejkad runsten. Här är 7 världsfrånvända konspirationsteorier kändisar tror är sanna.

I och med att faktaresistens blir allt mer trendigt faller även kändisar för trycket. Men medan konspirationsvanlisar ofredar människor i sin närhet med diverse absurda påståenden om världen har celebriteterna (tyvärr) stora plattformar de kan spotta ut diverse felaktigheter genom.

Nu är det ju så att man inte kan tvinga konspirationsteoretiker att gå om ettan i gymnasiet. Det man istället kan göra är att själv se till att alltid ha faktan på plats samt be till valfri Gud att Kanye West inte blir vald till president i USA i höst.

Strömningarna är dock inte bara av ondo i och med att det finns något smått kittlande med en smaskig konspirationsteori. Café har listat 7 varianter som svenska och internationella kändisar – antagligen till deras före detta samhällslärares besvikelser – tror är sanna.

1. Kylie Jenner är rädd för chemtrails

I maj 2015 tweetade entreprenören och realitystjärnan Kylie Jenner en bild på en blå himmel med en rad vita spår. Trots att chemtrails explicit inte nämns är det vad fotot syftar till – alltså en konspirationsteori som går ut på att flygplan pruttar ut biologiska medel för att kontrollera människor, förändra klimatet och/eller skapa hälsoproblem. Och ja, just det: självklart är det också regeringen som står bakom hela kalaset.

Och vad är det då egentligen? Jo – vattenånga från flygplan som skapas i vissa temperaturer. Förvisso tråkigt men väldigt sant.

2. Kanye West tror att USA skapade AIDS för att döda homosexuella och svarta

Ändå sedan sjukdomen AIDS upptäcktes under 1980-talet har det hovrat runt en massa konspirationsteorier om den – däribland att det var ett kemiskt experiment av underrättelsetjänsten CIA i syfte att döda människor i Afrika.

Kanye West rappar om det i låten Heard ’Em Say: ”And I know that the government administered AIDS”.

När journalisten Lola Ogunnaike förundrat frågade om han faktiskt trodde på det i en intevju i tidningen Rolling Stone från 2006 svarade rapparen med ett ja.

– Mina föräldrar lärde mig att AIDS är en sjukdom skapad av människan för att bli av med oönskade människor, svarade Kanye West. Och menade vidare att det mer specifikt handlar om svarta och homosexuella.

Jahopp!

3. Peter Stormare släpper Viaplay-serie om en runsten som enligt forskarkonsensus är en förfalskning

Den 21 juni var det premiär för The American RunestoneViaplay – en dokumentärserie i sex delar där Peter Stormare reser runt i Minnesota och försöker ta reda på ”sanningen” om Kensingtonstenen. Runstenen hittades av svensken Olof Öhman 1898 och ses av vissa som bevis att vikingarna nådde Nordamerika redan 1362 – alltså drygt 100 år innan Christofer Columbus.

Men grejen är att det redan är konsensus bland runologer och lingvister att stenen är ett falsarium. Men det stoppar inte den svenska skådespelaren:

– För mig har det absolut viktigaste varit att rentvå Olof Öhmans namn. Vi kommer från samma hembygd, det är precis 100 år emellan oss och han utvandrade till Amerika 100 år innan mig. Det känns som att det var meningen att våra vägar skulle korsas, säger Peter Stormare till Aftonbladet.

Till sin hjälp har han med sig en amatörarkeolog samt kanske alldeles för gott självförtroende.

4. B.o.B tror att jorden är platt

https://twitter.com/bobatl/status/691411463051804676

Att jorden är platt är kanske en av de kändaste konspirationsterorierna för att det är – ja – otroligt världsfrånvänt. Någon som ifrågasätter det människor vetat i mer än tvåtusen år är Nothin’ on you-rapparen B.o.B. Han har tidigare också rappat om världsstyrande ödlor, förintelseförnekande författare och flörtat med konspirationsteorin om ett judiskt världsstyre i låten Flatline: ”Stalin was way worse than Hitler / That’s why the POTUS gotta wear a kippah.”

Med det sagt: Inte särskilt mycket som är mysigt med B.o.B.

5. Jaden Smith tror att platser som Wakanda i filmen Black Panther finns på riktigt

I en intervju med Huffington Post sade skådisen, rapparen och den stora tänkaren Jaden Smith att han tror att gömda platser med avancerad teknologi – ungefär som Wakanda i filmen Black Panther (2018) – finns på riktigt.

– Teknologin som vi just nu har är inte det maximala av människans kapacitet. Det finns platser i världen där teknologin ersatts av det vi ser här under vardagen. Det är skapat av människor och det borde erkännas samt utforskas för att det skulle kunna lösa många problem, sade han i intervjun.

När intervjuaren sedan frågade om han menade platser som i Marvelfilmen svarade Jaden Smith:

– Ja, den typen av skit.

6. Paow tror att månlandningen är en bluff

https://www.instagram.com/p/B1beudFIDq1/

I fjolårets säsong av Paradise Hotel sade deltagaren Paulina ”Paow” Danielsson att hon fick ont i huvudet när hon tänkte på rymden. Men förklarade också i programmet att människan inte kan ta sig till månen och att hon tror att månlandningen är fejk. När Aftonbladet sedan ringde upp realityprofilen sade hon att hon fått faktan från en podd.

– Jag lyssnade på en podd som heter ”Konspirationsteorier” där de pratar om just månlandningen och saker och ting de säger låter typ logiskt. Bilderna är konstiga, varför har vi varit på månen så få gånger? Jag vet inte, sade hon.

7. Jim Carrey tror att ett ofarligt innehåll i vaccin förgiftar barn

https://twitter.com/JimCarrey/status/616049450243338240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E616049450243338240%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.papermag.com%2Fa-guide-to-celebrity-conspiracy-theorists-1776060866.html

I och för sig har skådespelaren och komikern sagt att han inte är helt emot vaccin – men påstår att varianter som innehåller konserveringsmedlet tiomersal förgiftar människor. Något som det helt enkelt inte finns några bevis för. Kan eventuellt ha att göra med att han var ihop med Jenny McCarthy som påstår att hennes son fick autism efter att ha blivit vaccinerad.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.