Hoppa till innehåll

7 låtar som kan vara brottsliga

En evig fråga: Får man skämta om allt? Skit i det, för en mer brännande fråga just nu är: Får man skriva låtar om allt? Den tecknade rapstjärnan 6ix9ine är aktuell med nya och sprakande albumet TattleTales, sedan han släpptes från fängelse i april. Det speciella med rättegången mot honom är hur åklagarsidan försökte använda låttexter … Continued

En evig fråga: Får man skämta om allt?

Skit i det, för en mer brännande fråga just nu är: Får man skriva låtar om allt?

Den tecknade rapstjärnan 6ix9ine är aktuell med nya och sprakande albumet TattleTales, sedan han släpptes från fängelse i april. Det speciella med rättegången mot honom är hur åklagarsidan försökte använda låttexter som bevismaterial, vilket gav syre åt debatten om gränslinjer mellan fiktion och verklighet i musik. 

I egenskap av tramsjuridisk ombudsman faller det på mig att utreda: Om det du sjunger är bevis – vilka låtar ligger i så fall värst till?

* * *

7 låtar som riskerar fängelse

1. James Brown ”Papa’s got a brand new bag”

Här är det förstås tal om snatteri eller, beroende på väskans värde, grov stöld. Scenen: Soulfadern flanerar gatan fram och stoppas av en konstapel.

”Ny väska, var fick du den ifrån?”

”Jag bara har den.”

”Få se kvittot.” *använder övervåld för att brotta ner James Brown*

Plus goda möjligheter till motåtal för rasprofilering, det är ju uppenbart att han blir stoppad bara på grund av sin hudfärg.

* * *

2. Björn Afzelius ”Tusen bitar”

Trots att han är en av de största artisterna vi haft i landet är det få som känner till att Björn Afzelius hade en förkärlek för att fira lyckade spelningar med att ”panga doror”, och sedan skrävla om det i sina låttexter. Lär ha sagt ”frihet är det finaste som finns – friheten att förstöra andras egendom”.

* * *

3. Paul Simon ”Call me Al”

Urkundsförfalskning! Art Garfunkels kompis doppar fötterna i identitetsbedrägeri och solochvårande för att lura äldre kvinnor på pengar. ”Call me Al.” ”Varför ska jag göra det? Du heter Paul Simon, det står ju på skivan till och med. Vem försöker du lura?”

Som ett led i detta släpper han nu också ett knippe nya låtar:

”Congratulations you are the winner!!!”, ”Bitcoin payment”, samt den afropopdoftande ”Du ärver 100 miljarder från en släkting i Nigeria – URGENT” (märkligt nog med titel på svenska).

* * *

4. Starship ”We built this city”

9-track-klassikern med textraden ”we built this city on rock’n’roll” är i starkt blåsväder. Många är exemplen på hur kriminella har gett sig in i byggbranschen, men detta är ett av de mer flagranta fallen. Inte nog med att man fuskbygger en hel stad på rock’n’roll, helt utan att förhålla sig till byggnormer och detaljplanering, man skryter också om sitt brott. Ett fall för arga snickaren if I ever saw one.

* * *

5. Billy Joel ”We didn’t start the fire”

Dumhet verkar ofta gå hand i hand med kriminaliteten när det gäller dessa musikaliska brottslingar. Det är så många artister som nog skulle klara sig undan om de bara kniper käft. Istället går Billy Joel fram till närmsta polisbil och knackar på rutan.

Billy Joel: ”We didn’t start the fire”

Polisen blir misstänksam direkt.

”Varför säger du så?”

”Det var inte vi”

”Nä du sa det. Jag visste inte ens att det brann, men det ser jag nu. Och vadå vi? Tjallar du på dina kompisar också?”

Billy Joel slår sig för pannan, ”dumma dumma”, han är världens sämsta pyroman.

* * *

6. Linda Bengtzing ”Jag ljuger så bra”

Sveriges Billy Joel, får vi väl börja kalla henne, Linda Bengtzing. Går med lätta steg, visslandes ut från rättssalen och nynnar ”för jag ljuger så braaaaa”. Fångas dock på band och åker dit för mened.

* * *

7. Eva Dahlgren ”Jag klär av mig naken”

Eh, nä det gör du inte! Förargelseväckande beteende är förargelseväckande beteende, det är samma oavsett hur känd man är. På med brallorna igen fröken Dahlgren.

Och förresten, har du ens några barn här på förskolan?

* * *

Johan Hurtig Wagrell är komiker, poddare och skribent med ett inte så hälsosamt intresse för mode i allmänhet och japanska t-shirts i synnerhet. Här skriver han om just mode – OCH OM SITT HÖGINTRESSANTA LIV!!!

Email: denjohanhurtig@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.