Annons
Annons

julhelgen

Jul är lika med tv-tid! Spana in Peter Birros popdrama Viva Hate, SVT:s dokumentärserie om Astrid Lindgren och Chevy Chase i Ett päron till farsa firar jul.

* * *

vivahate

1. Viva Hate

(SVT1, torsdag 21:00)

Annons

Få saker hör julen till som SVT:s standardiserade jultablå. Och kronjuvelen i den statliga julunderhållningen är – Kalle Anka får ursäkta – juldagens påkostade tv-drama. I år är det Peter Birros Viva Hate som intar julhelgen med en berättelse om ett drömmande rockband i början av 90-talet, med siktet inställt på indiepopens kreddiga glans. Det har på förhand tjatats mycket om Soundtrack of Our Lives-sångaren Ebbots biroll men jag tror mer på Viva Hates mer existentiella beståndsdel: utvecklingsdramat. De två avslutande delarna sänds sedan på söndag, 21:00, och måndag samma tid.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

its-a-wonderful-life

2. Livet är underbart

(SVT2, torsdag 16:00)

I USA finns ingen mer utpräglad jultradition i tv-väg är den årliga sändningen av Frank Capras superklassiker, Livet är underbart. I huvudrollen ser vi James Stewart som den godhjärtade George Bailey vars liv tagit en tragisk sväng. Vad vore då mer lämpligt än att Bailey får ett nytt perspektiv på livet av en ängel.

 

astrid

3. Astrid

(SVT1, torsdag 20:00)

Ingen svensk eller utländsk författare är i närheten av att åtnjuta samma villkorslösa folkliga kärlek i det här landet som Astrid Lindgren. Fullt naturligt alltså att det görs en dokumentärfilm på tre timmar om hela Sveriges sagotant. Bakom filmen står Palme-regissören Kristina Lindström som i tre delar går på djupet om Astrid Lindgrens liv och arbete. Del två sänds den 28 december, 20:00 och den avslutande trejde delen den 1 januari, 20:00.

 

langfranjordbro

4. Långt från Jordbro

(SVT2, söndag, 21:30 )

I drygt 40 år har dokumentärfilmaren Rainer Hartleb följt en grupp människor från Stockholmsförorten Jordbro. Det började 1972 med ett antal sjuåringars första tid i grundskolan. Vi är nu framme vid den nionde filmen och sjuåringarna har fått barnbarn. Mellan 29 december och 5 januari sänds dessutom fem av de tidigare delarna i Hartlebs fantastiska dokumentärprojekt.

 

homealone2

5. Ensam hemma 2: Vilse i New York

(Streama via Netflix)

Få filmer inger samma julnostalgi för 80-talister som de två filmerna om Kevin McCallisters äventyr i ensamheten. I andra filmen hamnar Kevin i New York och stöter på de gamla skurkarna Marv och den fantastiskt muttrande Harry. Dessutom är Tim Curry fantastisk i sin biroll som underhållande ondskefull concierge.

 

christmasvacation

6. Ett päron till farsa firar jul

(TV4, torsdag 16:55)

Om man tycker att Livet är underbart känns lite mossig kan man på torsdag istället slå på fyran och se Chevy Chase genomlida julens familjeplågor. I Ett päron till farsa firar jul ser vi nämligen familjen Griswold kämpa för att hålla sams och få en fröjdefull jul. Givetvis med Chevys plågade Clark i huvudrollen. Den första filmen i serien, Ett päron till farsa, är dessutom en av svenska akademins nyblivna ständiga sekreterare, Sara Danius, favoritfilmer.

 

stjarnornapaslottet

7. Stjärnorna på slottet

(SVT1, lördag 20:00)

Åter dags för några svenska kändisar att flytta in på ett gods, bjuda på middagar, ägna sig åt krystade aktiviteter och öppna upp sig om sina liv. I denna säsong är det Rikard Wolff, Helena Bergström, Örjan Ramberg, Özz Nûjen och Harriet Andersson som står för det roterande värdskapet. Först ut är Helena Bergström som bland annat utmanar de övriga deltagarna på hästhoppning.

 

Tobias Norström

* * *

Mer om tv!

Bakom kulisserna på Netflix nya mastodontserie Marco Polo

De 8 skönaste ögonblicken från tre decennier av På spåret

Ghostbusters-hjälten Dan Aykroyd: ”Kokain var som kaffe för oss”

10 Så mycket bättre-klipp som fortfarande ger oss gåshud – är din favorit med?

”Därför är Vänner fortfarande lika aktuell” – Jan Gradvall hyllar serien som fyller 20 år

 

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar