7 skäl till att du som bor i hyresrätt är en vinnare

Nyligen kom besked om de nya amorteringskraven på bostadslån. Grattis, du som bor i hyresrätt! 

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-03-18 15:46  |  Lästid: 2 minuter

Att bo i hyresrätt har en rad fördelar – som att du kan lämna över jobbiga uppgifter på hyresvärden, du behöver inte ha massa pengar för att få tak över huvudet och du är mer mobil än om du bott i bostadsrätt. Dessutom kan man säga att de som har bostadsrätt tjänar på att du bor i hyresrätt. Snällt av dig, ju!

Här är 7 saker med hyresrätt värda att påminna sig om!

1. Du behöver inte “komma från pengar”

Hyresrätt är ett boende för alla. Grundtanken med hyreslägenheter är att alla ska ha råd att bo och även om hyrorna stuckit i väg i främst storstäderna så behöver du (eller dina föräldrar) inte ha en kappsäck full med pengar som kontantinsats och förutsättning för att få lånelöfte för att få tag i boende.

2. Värden har ansvaret för att byta ut trasiga saker

Om du bor i bostadsrätt och kylen, frysen eller spisen går sönder är det bara att bege sig till butiken och se till att du har fem, tio tusen på dig. Om du däremot bor i hyresrätt är det bara att lyfta på luren och be värden lösa problemet – så är problemet ur världen (ordlek intended).

3. Bostadsbubbl-what sa du?

Bostadsbubblan är "de andras" problem. Nu när amorteringskrav införs och det skrivs spaltmeter om risker, krascher och sprickande bubblor kan du med hyresrätt luta dig tillbaka och göra något annat istället. Låt bubblan spricka, vi med hyresrätt följer utvecklingen på håll. Skämt åsido så är det ju faktiskt så att du slipper gå runt och känna oro över att sitta där med stora skulder och en lägenhet vars värde är i fritt fall. Och det är ju skönt.

4. Du behöver inte ta dyra lån

Dels är det inte helt lätt att få lån för att köpa sin första lägenhet och dels finns alltid en latent oro för att räntan ska förändras och kostnaderna plötsligt skjuta i höjden. Har man ett lån på ett par, tre miljoner krävs inte många procentpunkter för att de fasta kostnaderna blir högre än man klarar av att betala. Så sent som under fredagen varnade vice riksbankschef Henry Ohlsson för att räntorna snart kan ligga 3-4 gånger högre än dagens nivå. Med hyresrätt däremot är det i värsta fall så att hyran ökar med högst ett par procent om året.

5. Du är snäll mot de som bor i bostadsrätt

Du som bor i hyresrätt tycker att det är rätt härligt att bo hyresrätt (se punkter ovan) men är för den sakens skulle inte sämre än att vi samtidigt hjälper våra vänner med bostadsrätt. Ju fler hyresrätter som byggs desto mindre upptrissad blir bostadsbubblan.

6. Ökar möjligheten till rörlighet

Om du ska byta stad p.g.a. exempelvis jobb eller studier är det betydligt lättare om du bor i hyreslägenhet – och om det finns hyresrätter att tillgå. Att behöva köpa och sälja lägenhet efter tillfällig bostadsort är ett betydligt större projekt och kan sätta käppar i hjulet för dig att göra det du egentligen vill göra. Nu är det ju brist på alla typer av bostäder, men hindren för oss som bor i hyreslägenheter att byta ort är mindre än om man bor i bostadsrätt.

7. Fastighetsskötaren vet vad den gör – och gör det

Med handen på hjärtat, hur bra är du på att fixa ett kärvande lås, härleda elfel eller laga tvättmaskinen? Att ansvaret för problemet ligger på samma person som har kunskapen om hur man löser problemet är en otroligt bra och smidig kombo!

Det finns med andra ord massor av fördelar med att bo i hyresrätt och det känns ännu lite bättre när man tar sig en titt på de här graferna från Statistiska Centralbyrån. Den röda markeringen visar prisstegringen på bostadsmarknaden de senaste 10 åren. Vem vill ge sig in i den karusellen, liksom? Pax, inte jag!

Inspo från Hyresrättsföreningens förbundsordförande, Marie Linder.

Mer läsning!

Söker du hyreslägenhet i Stockholm? Här är väntetiden kortast

7 saker som alltid händer när du försöker byta lägenhet

9 feta lägenheter – för samma pris som en etta i Stockholm

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 14:34