8 anledningar att skicka lite kärlek till Gianluigi Buffon i dag

Sverige vann VM-biljetten till Ryssland, och Italien blev utan. Men Italiens bakslag innebar också pensionen för en av fotbollens mest älskade figurer, Italiens målvakt Gianluigi Buffon.

Joel Linde | Foto IBL  |  Publicerad 2017-11-14 12:00  |  Lästid: 2 minuter

Sverige gjorde det omöjliga. Ett heroiskt kämpande Janne Andersson-lag slog mardrömsmotståndarna Italien över 180 minuters play off-spel och vann biljetten till VM i Ryssland 2018.

Den svenska glädjen visste inga gränser, varken bland fans, ledning eller spelare – och den italienska sorgen var på motsvarande nivåer. Efter ett drygt halvsekel med konsekvent VM-spel var det ett nederlag av historiska proportioner för Italien att missa den största turneringen ett lag kan delta i, men som supporter av det svenska landslaget är det faktumet så klart inget att gråta över.

Men det finns en aspekt, eller snarare en person, som ändå kan få de starkast blågula att känna en uns av rött och grönt. Vi pratar naturligtvis om den legendariska italienska målvakten, Gianluigi Buffon. 1993 fick han buransvaret för det italienska ungdomslandslaget – och resten är, som man brukar säga, historia. En historia som slutade med sammanlagt 0-1 mot Sverige och ett missat VM.

Gianluigi Buffon efter 0-0–matchen mot Sverige, när han för sista gången gick av planen i den italienska landslagströjan.

Juventus Gianluigi Buffon är ansiktet för sportslighet. Han beter sig inte bara klanderfritt själv, utan han går långt utanför vad som förväntas av en idrottsman för att även påverka andra att bete sig bättre. Det såg vi inte minst i går, när han applåderade frenetiskt under den svenska nationalsången för att försöka vända den italienska publikens buande till applåder.

Men det är lång ifrån första gången Buffon gör det svårt att vilja besegra honom. Här är 8 andra gånger han gjort sig förtjänt av vår kärlek och respekt.

1. När han stannar kvar efter matchen för att applådera motståndarnas tillresta fans.

https://www.youtube.com/watch?v=Ujw5595r3gg

2... vilket han gjort flera gånger.

3. När han kramar Italiens supportrar hej då efter uttåget ur EM 2016.

4. När han gratulerar Leicester till framgångarna.

5. När han rusar över hela planen för att fira med laget – och bjuder på denna klassiker.

https://youtu.be/AQTBwkbhvUo?t=11s

6. När han sjunger nationalsången på ett sätt som gör att vi vill vara italienare för en stund.

7. När han vänder de italienska fansens buande till applåder inför landskampen mot Frankrike. Något han även gjort mot Tyskland och försökte göra mot Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=B8yv4_gGMKc

8. När han säger Head & Shoulders på ett sätt som borde göra Henke Lundqvist avis.

Grattis Sverige och grattis till alla oss som har ett VM att se fram emot för första gången sedan 2006. Men också – tack Gianluigi Buffon för att du alltid visar hur en god idrottsman beter sig! Njut nu av pensionen!

Mer om det svenska VM-avancemanget!

Italiensk media dagen efter Miraklet i Milano: "Italien förtjänar inte VM"

Simon Bank och Gianluigi Buffon – de två klipp från igår du vill se om

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:42