Anders Svensson inför Mexiko: ”Viktor Claesson är fotbollens Peter Forsberg”

Sveriges meste landslagsspelare Anders Svensson hyllar sin gamla lagkamrat i Elfsborg inför Sveriges avgörande gruppspelsmatch mot Mexiko.

Joakim Almén | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-06-27 09:59  |  Lästid: 4 minuter

När Sverige misslyckades med att nå VM i Brasilien la Anders Svensson landslagsdojorna på hyllan. Med sina 148 landskamper – fem mer än Tomas Ravelli – är Svensson den spelare som samlat på sig flest svenska landskamper genom tiderna. Sen dess har han bland annat figurerat som expertkommentator i Discoverys fotbollssändningar – inte minst när landslaget kvalat till mästerskap.

Vi ringde upp Svensson för att kolla vad han har att säga om den svenska VM-insatsen hittills.

Vad tycker du om Sveriges insats hittills i VM?

– Bra! Dom bygger laget på det som har gjort dom bra i kvalet – dom jobbar stenhårt för varandra. Alla krigar och försvarar stenhårt för varandra och det är nummer ett att göra det. Jag tycker flera spelare har gjort väldigt bra ifrån sig. Sen är det klart att man hoppas att det ska lossna mer för några av de kreativa spelarna framåt. Det var väldigt, väldigt tungt efter Tysklandsmatchen.

”Väldigt tungt” känns nästan i underkant. Jag tror att många upplevde det som den värsta fotbollsbesvikelsen sen ditt stolpskott och förlängningsförlusten mot Senegal 2002?

– Ja, och den tunga matchen mot Spanien i EM 2008 – Villa gör 2-1 i 92:a. Vi hade möjligheten ändå, det hade räckt med oavgjort mot Ryssland i sista matchen för att gå vidare. Men vi gör en dålig match och Ryssland som var fantastiskt bra. Men man funderande ändå på hur mycket det sena målet mot Spanien knäckte oss.

Den tunga övertidsförlusten, hoten och rasistattackerna riktade mot Jimmy Durmaz. Hur jobbigt är det för gruppen?

– Jag hoppas Sverige verkligen har skakat av sig det här och helvetet som varit efteråt med idioterna som kommenterat. Förhoppningsvis ger det energi till hela truppen så att dom verkligen täpper till truten på alla och verkligen går ut och gör en sån jädra match – den bästa hittills – och kör över Mexiko. Det hade varit fantastiskt.

Jag är extremt tokförtjust i Viktor Claesson. Det är fotbollens Peter Forsberg

Svensson tycker inte riktigt att det finns någon spelare som påminner om hans egen spelstil i dagens svenska landslag, men hyllar samtidigt innermittfältarna, Albin Ekdal och Sebastian Larsson, för deras enorma arbetskapacitet. En arbetskapacitet han knappast tillskriver sig själv som aktiv.

– Dom har en helt annan arbetskapacitet än vad jag hade. Dom löper kolossalt mycket och lägger ner ett enormt arbete. De är otroligt vältränade.

Precis som de flesta experttyckare anser Anders att lagets kreativa kraft och stjärna Emil Forsberg inte kommit upp i normal offensiv standard hittills under turneringen. Men Svensson är också tydlig med att påpeka att Forsberg får extra bevakning av motståndarna och att Foppa lägger ner ett enormt defensivt arbete – precis som högeryttern Viktor Claesson, som har imponerat väldigt på sin ex-lagkamrat i Elfsborg.

– Jag är extremt tokförtjust i Viktor Claesson. Det är fotbollens Peter Forsberg. Han får svarta ögon och han kan tackla ner vem som helst. Han är extremt duktig en mot en och kan bryta sig fram. Han blir tjurig på träningar och flyttar bara på folk och går rätt igenom. Man bara ”oj, oj, oj” han kan bli hur bra som helst.

Viktor Claesson hyllades som en enorm talang av Anders Svensson redan när de både spelade i Elfsborg.

Han återkommer flera gånger till potentialen han såg i Claesson under tiden i Elfsborg, där de spelade ihop under Svenssons sista allsvenska år.

– Han ska ju egentligen spela som släpande forward eller till vänster där Forsberg spelar. Men… det är rätt svårt att slå sig in där. Jag tycker han har gjort det väldigt bra. Det blir ju mycket defensivt arbete och han vinner otroligt mycket boll. Han kommer runt med sina långa ben, tentakler. Jag vet inte hur många gånger han gjorde det på träning, det ser inte ut som han är före och så kommer det nån jättelång fot och han hinner före.

Svenssons frisparksmål mot Argentina är ett av de finaste VM-minnena vi har. Mot Mexiko hoppas vi på att addera ytterligare en svensk frisparksklassiker till Anders eget Argentina-mål 2002 och Brolins Rumänien-variant 1994. Är det en person som ska göra det är det naturligtvis Sundsvalls stolthet.

Har Emil Forsberg en Anders Svensson-frispark i sig?

– Han har ju betydligt bättre frisparkar än vad jag hade. Det är klart att man blir uppmärksammad när man gjort ett frisparksmål i ett VM, men jag har ju inte gjort så många frisparksmål i min karriär egentligen. Jag var ju aldrig någon frisparksspecialist. Men Forsberg har ju ett fantastiskt tillslag och har ju gjort några otroligt vackra frisparksmål. Om han får det här lite längre avståndet vet vi ju att han kan få det här dyket på bollen.

Det märks att Svensson numera jobbar som expertkommentator. När han ska svara på frågan som defintivt låter sig ställas: hur det går för Sverige mot Mexiko ger han en lång analys – utan att glida in på hur det går.

– Sverige har en bra chans. Mexiko vill ju egentligen spela på kontring som mot Tyskland. Nu är man ju egentligen ett mer individuellt skickligt tekniskt lag än Sverige och Sverige har inget emot om Mexiko har bollen. Det är två lag som vill försvara sig rätt och komma på omställningar. Det som talar emot Sverige är att Mexiko är vidare vid oavgjort, de har ingen anledning att ösa på framåt. Om det blir så att två lag är passiva och vill att det andra laget ska ha bollinnehav och styra spelet mot sitt vassa omställningsspel så då är det mer logiskt att Mexiko gör det som är vidare vid på 0-0.

Anders, jag vill ha ett resultat!

– Haha, jag hoppas på 2-0 till Sverige.

Mer om Anders Svensson:

Det slutgiltiga Taco-testet: Hur mycket Svensson är Taco-Anders?

[newsletter]
[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar