Hoppa till innehåll

Nu släpps damlandslagets nya VM-tröja – hyllar kvinnor som skapar historia

David Johansson

Inför sommarens VM i Frankrike kommer det svenska damlandslaget att ha med sig ett stall med nya uniformer, som i dag presenterats av adidas och Svenska Fotbollsförbundet.

Tröjans design tar avstamp i den klassiska tröjan från 1994, men har en ny aspekt: siffrorna på ryggen. I dessa hittar vi kollage av bilder på spelarna i laget tillsammans med 48 kvinnliga förebilder som spelarna själv valt ut. Man vill lyfta kvinnor som är med och skapar historia, precis som landslaget själva gjort – laget är det mest prisvinnande svenska landslaget genom tiderna. 

– Det är en ära att få vara med och bygga vidare på den framgång som många fantastiska spelare innan mig har banat väg för. Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, både på och utanför planen. Så med den plattformen som landslaget är vill vi med vår idé och de personer som syns på tröjan hylla det gångna, värna det nuvarande och inspirera det framtida, säger Elin Rubensson, som spelar i landslaget, i ett pressutskick. 

Fansen väljer en siffra

De siffror som fått foton infogade i sig sträcker sig från 0 till 9, med undantag för nummer 8. Den siffran är tänkt att fyllas med foton på kvinnor som fansen själva får nominera genom spelarnas Instagram-konton. Av de nominerade väljer sedan spelarna ut vilka som får pryda nummer 8, som sedan avtäcks i samband med träningsmatchen mellan Sverige och Tyskland på Friends Arena den 6 april. 

Från och med den 8 mars finns den nya landslagströjan till försäljning på adidas Concept Store, Stadium, Intersport, Unisport, Sportamore och Officiella Supportershopen SvFF. 

Får inte användas under tävlingsmatcher

Samma dag som nyheten om den nya tröjan kablats ut skriver Expressen om hur Fifa redan stoppat tröjorna från att användas i några tävlingsmatcher.

– Vi kommer inte att spela med siffrorna under VM. Det får vi inte. Vi har varit medvetna om detta, att vi inte får spela med siffrorna enligt reglerna som finns för matchställ under ett mästerskap. Men vi kommer att ha dem under Tysklandsmatchen. När vi tog fram tröjan pratade vi med spelarna om hur vi skulle kunna lyfta matchen och skapa uppmärksamhet inför VM, och då tyckte vi att det var bra att spelarna fick lyfta fram förebilder som de är engagerade i, säger landslagets pressansvarige Fredrik Madestam till Expressen.

Följande kvinnliga förebilder finns avporträtterade inuti siffrorna på tröjorna:

Alicia Vikander

Amie Bramme Sey

Anna Serner

Annika Sörenstam

Arvida Byström

Bianca Kronlöf

Bianca Salming

Caroline Farberger

Caroline Jönsson

Cecilia Safaee

Drottning Kristina

Emma Green

Eva Dahlgren

Evin Ahmad

Fanna Ndow Norrby

Frida Hansdotter

Gina Dirawi

Hanna Ljungberg

Hanna Marklund

Ida Östensson

Kakan Hermansson

Katarina Wennstam

Kerstin Hessius

Kicki Bengtsson

Linnéa Claeson

Margit Nordin

Marika Domanski Lyfors

Mia Skäringer

Michelle Coleman

Mouna Esmaeilzadeh

Nina Rung

Nour El Refai

Pia Sundhage

Renata Chlumska

Renée Voltaire

Rojda Sekersöz

Sabina Ddumba

Sara Damber

Selma Lagerlöf

Siduri Poli

Silvana Imam

Stina Wollter 

Suad Ali

Therese Lindgren

Therese Sjögran

Tove Lo

Tove Styrke

Victoria Sandell

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.