Annons

8 smarta tips för ett bättre förhållande

Hur håller man gnistan vid liv i en lång kärleksrelation? Här är 8 tips från relationsexperterna.

Mats Bax
Foto: Tord Sollie & Dmitry Ratushny

lyckligt-forhallande

Har du någon gång känt att du och din partner börjat ta varandra för givna? Att den där gnistan som fanns mellan er har mattats av? Det är något som många som lever i en relation har upplevt.

Annons

Vi till och med räknar med att passionen försvinner med tiden, menar relationsexperterna Linda och Charlie Bloom, som bland annat skrivit boken Secrets of Great Marriages, men tillägger att det inte behöver vara så.

För även om inget förhållande är fritt från tråkiga stunder, så finns det sätt att hindra dem från att bli vardag.

Här är 8 bra tips för att hålla gnistan vid liv:

1. Sluta aldrig dejta varandra

Särskilt om ni har blivit föräldrar är det lätt att vardagen handlar om andra än er själva. Att komma iväg hemifrån, göra något nytt, skratta ihop och bara ha tid för varandra påminner er om varför det är just ni två. Försök göra dejterna till ett återkommande inslag i ert liv.

 

2. Hitta ett gemensamt projekt

Att arbeta mot ett gemensamt mål kan stärka era band. Men lägg det på en lagom nivå som inte leder till att ni blir oense.

 

3. Acceptera era olikheter

Vi är bra på olika saker, och det är lätt att haka upp sig på sådant ens partner gör (eller inte gör). Många muttrar i tysthet, i stället för att prata om det och dela upp vardagssysslorna så att båda gör sådant de är bra på – och hjälpa varandra. Att acceptera att ni är olika gör att frustrationen släpper, och ni slipper en relation där ni ständigt pekar ut varandras svagheter.

tips for langt forhallande

4. Kramas och massera – länge

Hur ofta har ni kroppskontakt i mer än 20 sekunder? Långa kramar, massage eller en smekning över ryggen framför tv:n gör mer än många tror. Att röra varandra hud mot hud frigör nämligen oxytocin, den signalsubstans som gör att vi knyter an till andra människor och bygger relationer som håller. Underskatta aldrig beröringens betydelse.

 

5. Gå offline

I dag gör smarta telefoner och annan teknik att vi ofta är tillsammans, men ändå inte närvarande. Pröva att hitta tider då ni kopplar bort alla skärmar, mejlboxar och sociala flöden och ge varandra odelad uppmärksamhet. Ta ett bad ihop eller gå ut på promenad – utan telefonerna.

 

6. Var inte varandras soptippar

Jobbet, familjen – ja, hela livet kan vara frustrerande och i särskilt stressiga situationer är det extra viktigt var du gör av din frustration. Lämpar du över den på din partner direkt när du kommer hem? Försök att hitta nya sätt att bli fri från din stress, och se till att göra den där stunden när ni ses ett positivt möte.

 

7. Visa känslor på nya sätt

Påminn din partner om varför du är glad att hen finns i ditt liv. Att lämna små meddelanden på lappar i böcker, på kuddar eller i byrålådor är ett bra sätt att både överraska, visa omtanke – och locka fram ett skratt.

 

8. Älska mer

Den här punkten kan verka självskriven, men för att understryka fins det till och med belagt i forskning att sex leder till ett lyckligare relation.

All lycka i ert långa förhållande!

Källa: Psychology Today

 

Mer läsning!

9 hemligheter för ett långt och lyckligt förhållande

7 tecken på att du träffat den rätta

6 saker vi som har ett förhållande avundas dig som är singel

 

Annons

Dela (6)
Tweeta

Annons


Laddar