9 hemligheter för ett långt och lyckligt förhållande

Lisa Arnell  |  Publicerad 2015-11-24 12:01  |  Lästid: 3 minuter

Man vill gärna tro och tänka att ens förhållande kan stå emot vad som helst, att ett äktenskap kommer att vara fyllt av kärlek för all framtid. Men det är ju tyvärr inte så, det bevisar den tråkiga statistiken. Ibland är det nog lika bra att saker tar slut, men det finns också personer och relationer man verkligen vill ta vara på och som ska vara för evigt.

Här är åtta vetenskapliga fakta som bevisat ger äktenskapet större chans att överleva år efter år.

1. Se till att din partner är din allra bästa vän.

Det räcker inte med att bara vara kär i den du gifter dig med – ni måste också ha en stark vänskap för att äktenskapet ska ha rimligt bra chanser att hålla under lång tid. Ställ dig frågan vem du helst vill åka på en resa med, vem du vill gå en promenad eller ut och äta middag med? Om svaret blir din partner har du troligtvis valt rätt.

2. Ge varandra egentid.

Alla människor har behov av att få vara alldeles ensamma då och då. Tillåt både dig själv och din partner att få eget utrymme för att vara själv med sina tankar ibland – det kommer gynna er relation i längden.

3. Prata om allt.

Störst chans att överleva har förhållanden med en öppen kommunikation och ärliga diskussioner. När par i lyckliga äktenskap intervjuades kom det fram att de lärt sig att kommunicera rättvist, öppet, ärligt och ofta. Ställ dig därför frågan om du och din partner har lätt att diskutera med varandra, innan ni börjar skicka ut bröllopsinbjudningar. Om inte, gör någonting åt det – det kommer ni båda att må bra av i längden (även om det kan vara lite jobbigt att ta tag i det i början).

4. Ha ett fast jobb innan ni gifter er.

Kärleken överlever det mesta, det är klart man kan bli kära i skolan och leva lyckliga för alltid. Men om båda har en stabil inkomst när ni gifter er är chansen större att ringarna får sitta kvar på era fingrar livet ut. Så vänta gärna lite med att binda er, ni har tid att vänta på att byta ringar. Ekonomisk trygghet gör att ni slipper slitningen som uppstår när den ena hamnar i beroendeställning till den andra.

Läs också: Lever du i en sund relation? Här är 7 självklara tecken att bocka av >

Läs också: 6 saker folk som är i ett förhållande avundas de som lever sin singlar >

5. Utbilda er först.

Studier visar att personer som har en högskoleutbildning både gifter sig i högre grad och oftare får äktenskapet att hålla, jämfört med personer utan högskoleexamen. Varför? Jo, utbildning gör oss mer toleranta för andra människors åsikter, vilket förstås är en viktig ingrediens i ett sunt förhållande.

6. Gift er efter 25.

Par som är äldre än 25 år när de byter ringar har större chans att få äktenskapet att hålla än yngre par. Anledningen är att vi (oftast) blir klokare med åldern, och därför vårdar förhållandet bättre (med allt vad det innebär).

7. Vänta med att skaffa barn till efter första året som gifta.

Att bli förälder tillsammans med den man älskar är underbart, men det för också med sig en hel del stress och utmaningar som sliter på förhållandet. Vänta därför med barn tills ni lärt känna varandras alla bra och dåliga sidor, och förstår varandra fullt ut. När punkterna ovan uppfyllts och bröllopet skett finns alla förutsättningar för evigt äktenskap – och vad passar då bättre än en liten bebis?

8. Bråka rättvist.

Att gifta par blir osams är helt normalt, och faktiskt också hälsosamt för förhållandet. Åtminstone så länge ni visar respekt för varandras åsikter och argument, och inte säger elakheter bara för att såra den andre. Att gå runt och dölja sina känslor och inte berätta vad man irriterar sig på, ger en större risk för skilsmässa än några gräl då och då.

9. Älska. 

Älska varandras bra sidor, älska varandra trots era dåliga sidor, älska med varandra. Tre råd som alla som vill leva för evigt tillsammans borde följa.

Av Linnea Bjärle och Lisa Arnell. Denna artikel publicerades först på Måbra.com, Källa Women´s health.

Mer läsning om relationer från Café:

Lever du i en sund relation? Här är 7 självklara tecken att bocka av >

6 saker folk som är i ett förhållande avundas de som lever sin singlar >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 15:00