8 VM-hjältars bästa minnen – vid sidan av planen

Hur blev Glenn Hyséns midsommarfylla en nationell angelägenhet efter Italien-VM 1990 och varför tvingades Patrik Andersson sova i materialrummet under VM i USA 1994? Café VM-laddar med landslagshjältarnas bästa mästerskapsminnen – utanför planen. 

Mikael Holm | Foto IBL  |  Publicerad 2018-06-04 10:59  |  Lästid: 3 minuter

Thomas Ravelli

VM USA 1994

1994 fanns ju varken internet eller sociala medier så vi hade ingen aning om hur vi skulle bli mottagna när vi kom hem från USA. När vi landade och såg alla människor i kortegen in till stan i Stockholm, och firandet i Rålambshovsparken, det är bland det mäktigaste jag upplevt. Redan på planet var förresten Niklas Strömstedt och Thomas Ledin med, jag sjöng Knivhuggarrock ihop med Thomas Ledin och det kändes väldigt stort.

Jesper Blomqvist

VM USA 1994

Mitt under VM var vi 4–5 stycken ur laget som drog ner till Santa Monica och hyrde rollerblades och drog iväg på strandpromenaden. I efterhand känns det helt sjukt att vi vågade göra det.

Patrik Andersson

VM USA 1994

Mellan matcherna tilläts det lite frikvällar och under en av dessa dök min rumskamrat upp med sin flickvän på en lokal. När det var dags att gå hem följde flickvännen med. Då blev jag uppmanad att gå in i materialrummet så länge – när de var klara skulle min rumskamrat komma in och hämta mig. Det gjorde han aldrig. Så jag sov gott hela natten bland bollar och koner.

Marcus Allbäck

EM Portugal 2004

Dagen före första matchen sa någon plötsligt att det var en supporter nere i hotellobbyn som ville träffa mig och att hon hade en stor kartong med sig. I den där stora jäkla lådan låg det 20 påsar grillchips ... Hon sa att hon hade läst att jag gillade det och därför rest ner från Sverige.

Niclas Alexandersson

VM Tyskland 2006

Bussfärden till arenan från hotellet, mot matchen mot Paraguay i Berlin, är bland det mäktigaste jag upplevt. Hela vägen till arenan var färgad gul och blå, jag tror det var nästan femtiotusen svenskar på arenan den kvällen.

Anders Svensson

VM Japan & Sydkorea 2002

Vi hade precis kommit till Japan och det var ganska jobbigt med tidsomställningen. Marcus Allbäck, som var min rumskompis, tog då en sömntablett – före middagen. Nere vid middagen började Marcus se dåsig ut så Zlatan frågade honom: ”Fan Marcus, hur är det med dig?” Tillbaka på rummet gick Marcus till badrummet och plötsligt hörde jag en hög smäll, då hade han ramlat ihop i där. Jag fick lyfta upp honom i sängen. 

Stefan Rehn

VM USA 1994

Strax innan VM drog igång bodde landslaget på ett hotell i USA och under den här tiden snusade jag. Jag delade rum med Kennet Andersson och en natt vaknade jag upp av att brandlarmet gick igång. Men det första jag gjorde var inte att väcka Kennet, utan i stället springa till kylskåpet och hämta snuset – och sen väcka Kennet. Hans första reaktion var ”Jaha, så snuset var viktigare än mig?” 

Glenn Hysén

VM Italien 1990

När vi landade i Genua med laget var det en representant från Fotbollsförbundet som hade blivit så jävla full på flyget ner, samma person som skulle hälsa oss välkomna och vara samordnare på plats. ”Välkommen till Geneve”, inledde han med. Efter matchen mot Costa Rica, när vi hade åkt ur, gick några grabbar ut på parkeringen vid arenan och jag sa: ”Det här var ju kuken, men nu kan man bli dyngrak på midsommar i alla fall.” En reporter som jag inte sett hörde tydligen det där och dagen efter var det med i tidningen i stora bokstäver. Jag fick ju så jävla mycket skit för det där. Om jag blev dyngrak på midsommar? Det var värre, nära koma-stadiet. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 12:54