9 vanor som bara finns hos riktigt bra kompisar

cafevik  |  Publicerad 2015-09-24 14:41  |  Lästid: 2 minuter
vanor-vanner

Tackar du ofta dina vänner för att de är dina vänner? Det borde du kanske göra, för du skulle inte klara dig utan dem (och enligt en studie förlänger de ditt liv). 

Foto: Jesse Vaughan.

* * *

1. De är förlåtande

När något verkligen har gått på tok skvallrar de inte á la pubertal högstadieklass, utan talar rakt och öppet med dig. Och eftersom de känner dig väl, förmodligen betydligt bättre än du känner dig själv, så är de sådär härligt förlåtande som gör att man bara vill krama om dem allihopa. Vilket man ändå borde göra.

2. De säger åt dig när du är ett as

Det brukar sägas att riktiga vänner är de enda som vågar säga att du har en fläck på hakan. Men du, riktiga vänner är också de enda som tar ett ordentligt snack med dig när du har varit riktigt odräglig på krogen, skällt ut fel person eller helt enkelt far med osanning. Det är jobbigt, men du behöver höra det. Och så kanske du blir en lite bättre människa i slutändan.

3. De stödjer dig när du behöver det

Det är lätt att vara en skön polare när alla mår bra, men hur ser det ut under de känslomässiga topparna och dalarna? Har du bra vänner så undviker de inte dig när du är låg, även om du gör allt för att slippa möta andra människor. Då behöver du nämligen träffa dem mer än någonsin.

4. De accepterar dina märkliga egenheter

Och hjälper dig själv att acceptera dem. Man blir mer människa av att hänga med personer som inte tycker att man är knäpp, oavsett vad man gör. Du vet vad vi syftar på, eller hur? Det vet de också.

5. De tittar på dig, inte på mobilskärmen

En brittisk studie säger att blotta närvaron av en mobiltelefon i ett rum försvårar relationen mellan människor.

Men det skulle du aldrig låta hända, eller hur? (okej, det finns en kompis i varje gäng som är grav mobilknarkare. Och ärligt talat har du inte befunnit dig i ett mobilfritt rum sen millenieskiftet. Men ändå).

6. Och de lyssnar faktiskt på vad du säger

Förhoppningsvis gör de det i alla fall. Och inte bara genom att humma och säga ”ja”, de värderar dina känslor och ställer rätt frågor som i sin tur får dig att komma fram till kloka saker. Som värsta terapi-sessionen.

7. De ber dig tagga ner när du är stressad

Polare som har känt dig länge reagerar mycket snabbare på dina stressymptom än vad du själv gör. ”Vaddå, ser jag stressad ut bara för att jag låter orolig och knackar med fingrarna i bordet hela tiden?”

”Ja”.

8. De håller oss ödmjuka

Dina vänner vet vem du är. De kan skilja ditt jag som fått karriär och är lite styv i korken, från ditt basala jag som de vet alltid kommer att finnas där. Du blir helt enkelt lite lugnare och coolare i deras umgänge, vilket inte är mer än rätt.

9. De prioriterar vänskapen

Barn, resor, trauman, utlandsjobb. Dina polare kommer du alltid att behålla, eftersom de är dina vänner och kommer ta sig tid att kommunicera med dig och träffa dig. Även om det i vissa perioder bara blir någon gång per år så kommer det alltid vara ni som hade er första fyllor ihop, och stödjer varandra när det krisar.

* * *

Källa: Huffington Post.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:23