Hoppa till innehåll

Alex Morgans tedrickande och 5 andra lika kontroversiella som klassiska målfiranden

Markus Thörnhammar

Tomas Brolins snurrhopp och Kennet Anderssons pekande pistolfingrar i all ära, men de här lirarna tog sina målgester ett steg längre.

I går krossades ett helt lands hjärtan när det bragdartade svenska landslaget uddamåls-förlorade mot Nederländerna på ett relativt snöpligt sätt och därmed missar söndagens final mot storfavoriterna USA. Ett USA som genom VM-turneringen skapat en mängd rubriker för sitt (över?)taggade sätt att fira alla 13 mål mot Thailand i öppningsmatchen, sin frispråkiga anfallsstjärna Megan Rapinoe och nu senast storstjärnan Alex Morgans tedrickar-målgest i semifinalsvinsten mot England.

Det, kan tyckas, modesta målfirandet ställde till ett jävla liv i medierna, bland annat menade den inte helt oproblematiske medieprofilen Piers Morgan att Alex Morgans tilltag i det närmaste var en krigsförklaring. Och visst, det går att läsa in politiska undertoner i målgesten, givet det två ländernas speciella relation sinsemellan.

https://www.youtube.com/watch?v=fZlYi3SD6lg
Kredd till Youtube-kanalen ”Dadakoglu”.

Men Alex Morgans iögonfallande målgest var givetvis inte det första ditot som väckt starka reaktioner. Café tar, vår vana trogen, en tripp längs minnenas allé och ser tillbaka på några av de mest potenta målfirandena genom fotbollshistorien.

Robbie Fowler | 1999

http://www.youtube.com/watch?v=l2KKPBtO6is&t=2m2s

En nostalgiskt betonad lista av det här slaget kan givetvis inte börja någon annanstans än vid Liverpoool-målspottaren Robbie Fowlers stökiga målgest i ett Merseyside-derby 1999. Efter att ha stänkt in en straff sökte sig Fowler till den vitmarkerade kortlinjen och låtsades snorta kokain – ett tilltag som resulterade i 60 000 pund i böter och en fyra matcher lång avstängning. Robbie Fowler själv hävdade sedan att målgesten var avsedd som ett svar till Evertons supportrar som felaktigt (källa: Robbie Fowler själv) anklagat honom för drogmissbruk.

Emmanuel Adebayor | 2009

När den gänglige togolesiske strikern lämnade Arsenal för toppkonkurrenten Manchester City var stämningen mellan honom och Arsenals klubbledning och supportrar, låt säga, ej superhjärtlig. När Adebayor sedan slog in Citys fjärde mål mot Arsenal senare under samma säsong satte han iväg i en episk tjurrusning över hela planen för att fira (läs: håna) framför de måttligt nöjda Arsenal-supportrarna på motsatt kortsida.

Jose Mourinho | 2004

Världens minst konflikträdde fotbollstränare gjorde entré på den verkligt stora fotbollsscenen när hans Porto stod för en jätteskräll och vann Champions League 2004. Längs vägen besegrade Mourinhos manskap en annan oblyg tränare med en omtalad omklädningsrumshårtork, Sir Alex Fergusons, Manchester United. När Porto forcerade in det avgörande målet tog Mourinho en Adebayor-esque maxlöpning på Old Trafford som gav fotbollsintresserade världen över en föraning vad den portugisiske demontränaren skulle komma att bjuda på under sin följande tränarkarriär.

Paul Gascoigne | 1996

Paul Gascoignes gudabenådade fotbollstalang har kommit att kraftigt överskuggas av hans dokumenterade dragning till flaskan. Och redan under karriären orsakade Gascoignes törstighet problem för honom själv. Under en träningsmatch-turné i Asien 1996 rapporterades en utekväll med de engelska lejonen ha spårat ur och enligt uppgift slutat med att Gascoigne spändes fast i en tandläkarstol medan lagkamraterna hällde sprit i munnen på honom – något de erkänt obarmhärtiga engelska tabloiderna givetvis gjorde ett stort nummer av. När Paul Gascoigne sedan gjorde ett osedvanligt stiligt mål mot Skottland i EM återskapade han händelsen i en omisskännlig passning till kritikstormarna.

Mario Balotelli | 2011

Åh, Super-Mario. En av det senaste decenniets största karaktärer i världsfotbollen tillika en av de mest flagrant bortslösade talangerna har bjudit på ett antal rövarhistorier som bara Zlatan kan mäta sig med. Fyrverkeripjäser ska ha avfyrats inomhus, pilar ska ha kastats på ungdomsspelare, osv, etc. Men ”Why Always Me”-tröjan i Manchester-derbyt 2011 är och förblir ett av fotbollens mest ikoniska målfiranden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.