Alexander Isak om nya svenska EM-tröjan och jämförelserna med Zlatan

Alexander Isak med nya svenska landslagströjan EM 2020.

Svenska herrlandslaget i fotboll får ny EM-tröja inför 2020. Tröjan kommer med ett antal regler – den får endast bäras av personer som skriver under på respekt, noll rasism och fair play. Café tog ett snack med Alexander Isak som berättar varför den behövs.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-11-11 10:06  |  Lästid: 2 minuter

På fredag spelar Sverige EM-kval borta mot Rumänien, följt av Färöarna hemma. Direkt avgörande matcher för svenskt deltagande i nästa års fotbolls-EM – men redan nu visar Adidas upp nya landslagströjan. Och efter ett antal incidenter med hat, hot och rasism inom toppfotbollen det senaste året har Adidas tillsammans med Fotbollförbundet satt upp tre regler för att över huvud taget få bära tröjan: Att vara en schysst spelare och supporter och att stötta laget i med- och motgång samt att välkomna alla, oavsett bakgrund och personliga egenskaper.

– Vi ser dagligen exempel på rasism inom fotbollsvärlden. Tonaliteten på läktaren kan vara hatisk. För att förbättra situationen är det ju så att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Att ställa sig bakom de villkor som tagits fram för den nya landslagströjan är ett exempel på att ta ställning och visa vad en äkta supporter står för, säger Alexander Isak till Café.

Alexander Isak med nya svenska landslagströjan EM 2020.

Hela landslaget slöt upp bakom Durmaz när han fick näthat och rasistiska hot. När England spelade mot Bulgarien var de tydliga att de vägrade acceptera ropen från vissa fans. Är detta vägen att gå?

– Det är tydligt att vi måste säga ifrån och ta krafttag mot rasismen på olika sätt. Att lag och klubbar går samman och gemensamt visar att rasism inte är okej hjälper förhoppningsvis till att ändra beteenden.

Vad kan tröjan betyda för dig?

– Jag är alltid stolt över att bära landslagströjan, men i år är det med ännu större stolthet. För mig är fotboll bara kärlek, och det är precis det landslagströjan står för i år. Fotboll förenar och jag ser verkligen fram emot att kämpa hela vägen i EM tillsammans med laget och med alla supportrar.

Nya svenska herrlandslagströjan i fotboll för EM 2020.

Samtliga i Caféredaktionen har suttit på läktaren och hört reaktionen när du blivit inbytt: du är väldigt älskad av svenska fans. Känner du det stödet själv? 

– Svenska fans är fantastiska och har under flera stora turneringar gjort avtryck med en härlig närvaro. Även under nuvarande kval har publiken skapat en otrolig stämning både hemma och borta. Självklart känner jag också personligen stödet och känner stolthet att representera det svenska landslaget.

Många ser dig som svensk fotbolls nästa stora superstjärna och rentav arvtagare till Zlatan. Hur känns du inför det?

– Press är en del av livet som fotbollsproffs. Jag vill dock inte jämföra mig med Zlatan utan vill skapa min egen karriär och göra avtryck på mitt eget sätt, säger Alexander Isak.

För den som godkänner villkoren finns den nya EM-tröjan till försäljning för 849 kronor på adidas.se.

Nya svenska herrlandslagströjan i fotboll för EM 2020.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-11 10:39