Ängsliga UEFA är fast i en regnbågsfärgad rävsax

Allainz arena i münchen i regnbågsfärger

Cafés EM-svep är listan som samlar det senaste dygnets händelser från fotbollsfesten i öst. Målen, citaten, klavertrampen och det roligaste från fotbolls-EM 2021. Häng med!

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-06-22 16:16  |  Lästid: 2 minuter

Café hårdbevakar EM och i den här artikelföljetongen sammanfattar vi det bästa, roligaste, knäppaste och galnaste från det senaste dygnet – ja, saker du inte vill missa från fotbolls-EM:s alla hörn. Idag skilda skandinaviska öden och ängsliga UEFAs rävsax.

1. Bottennapp för ängsliga UEFA

Under den tiden på året då andra företag tävlar om vem som kan vara mest gay under en månad sitter UEFA fast i en ängslig rävsax med Ungern som biter från ena hållet och resten av Europa från andra.

Häromdagen utreddes Manuel Neuers regnbågsfärgade kaptensbindel av Uefa för att den skulle vara politisk men utredningen lades ner. När Tyskarna nu ville manifestera allas lika värde genom att lysa upp Allianz arena i München med regnbågsfärger under mötet med Ungern satte Uefa ner foten direkt. “Håll politiken borta från fotbollen”.

Visst kan man önska sig att det gick att hålla politiken borta från sporten, men är en symbol för allas rätt att vara den de är och älska vem man vill politik? Ja, eftersom Orbán och hans populister har gjort det till politik och när UEFA förbjuder regnbågen, springer de inte Orbáns ärenden?

Nu hoppas vi att München lyssnar på Gary Linekers ord och tänder upp arenan ändå, i regnbågens alla färger, för hela världen att beskåda för det här ska inte vara politiskt.

Under dagen har AFP rapporterat om att borgmästaren i München i alla fall lovat att färga resten av staden i regnbågens färger. Dessutom ska andra arenor i Tyskland lysa i regnbågens färger. Rävsaxen biter allt hårdare runt UEFA-pamparnas smutsiga leder.

2. Svenskt dilemma när Danmarks oförglömliga EM rullar vidare

Från den nattsvarta första matchen, till att spela ut Belgien under en halvlek och nu en total kross av Ryssland. Hela Danmark sluter upp runt sitt lag och charmar hela Europa. Men hur förhåller man sig till detta som svensk?

Hjärnan säger: nej, de är pölseätande gaphalsar som varit vår svurna fiende sen vendeltid, och glöm inte Stockholms blodbad din snapphane!

Hjärtat sjunger: Vi er røde, vi er hviiiide. Vilken jäkla låt! Wow!

Okej då, det Danmark håller på med i det här mästerskapet är som hämtat ur en amerikansk sportfilm, en vacker historia som förmodligen slutar med att de vinner hela rubbet. Om det sen beror på storvinst i lottning, hemmaplansfördel (tre makalösa matcher på Parken) eller en historisk sammanhållning får vi se. Vi på andra sidan Öresundsbron får fortsätta med vår inre kamp... Hata? Älska? Hata? Älska?

3. Tack våra Skandinaviska bröder, vi är vidare!

Pluspoäng till våra grannländer (inte Norge höhöh). Resultaten i Danmark och Finlands grupp innebar att Sverige redan är vidare till åttondelsfinal. Nu gäller det bara att ta poäng mot Polen annars väntar förmodligen Belgien, som har så sjukt stark trupp att andretränaren, tillika en av historiens bästa målskyttar, är bäst i EM på frisparkar. Han må vara pensionerad från fotbollen men briljerar ändå:

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-06-24 13:12