Hoppa till innehåll

EM:s bästa rumpa är korad och vi bör frukta den

Alexander Isak, Gustav Svensson och Robin Quaison går på rad
Robin Åberg

Cafés EM-svep är listan som samlar det senaste dygnets händelser från fotbollsfesten i öst. Målen, citaten, klavertrampen och det roligaste från fotbolls-EM 2021. Häng med!

Café hårdbevakar EM och i den här artikelföljetongen sammanfattar vi det bästa, roligaste, knäppaste och galnaste från det senaste dygnet – ja, saker du inte vill missa från fotbolls-EM:s alla hörn. Idag går vi igenom vad som gäller för kvällens match, galna ultrakonservativa polacker och spanar in EMs bästa bakdel.

1. Vad är det som står på spel ikväll egentligen?

Eftersom majoriteten av lagen som deltar i mästerskapet går vidare till utslagsrundorna öppnar det upp för flera möjliga utgångar av Sveriges match ikväll. Vi är redan vidare till åttondelsfinal men vilket motstånd vi får bestäms ikväll.

Etta i gruppen blir Sverige vid vinst ikväll eller om det blir oavgjort både mellan Sverige och Polen och i mellan Spanien och Slovakien. Om Sverige kryssar och Spanien vinner med ett mål avgör målskillnad vilka som vinner gruppen. Vinnaren av gruppen får möta någon av treorna Ukraina, Tjeckien eller Finland i Glasgow 29 juni.

Tvåa i gruppen blir Sverige vid oavgjort mot Polen samtidigt som Slovakien vinner eller om Spanien vinner med mer än ett mål. Om Sverige förlorar ikväll kan vi bli tvåa i gruppen om Spanien och Slovakien spelar oavgjort. Då får Sverige möta Kroatien på Parken i Köpenhamn 28 juni.

Trea i gruppen blir Sverige vid förlust samtidigt som matchen mellan Spanien och Slovakien inte blir oavgjord. Då står Belgien för motståndet och den matchen spelas redan på söndag den 27 juni i Sevilla.

Desto bättre placering Sverige slutar på, desto sämre motstånd alltså och dessutom är de där extra vilodagarna något Janne Andersson värderar högt.

2. Yaya Toure hyllar stora rumpor

Yaya Toure Foto: Getty

I sin debut som skribent på The Athletic valde den tidigare Manchester City-stjärnan Yaya Toure att hylla fotbollsspelares hemliga vapen, rumpan, till allas stora nöje. Toure, vars spelstil tjänade mycket på användandet av just sin stora rumpa, menar att den är ett perfekt hjälpmedel för att stöta bort inkräktare med.

En rumpa som verkligen imponerat på Yaya är den som sitter på Portugals mittfältare Renato Sanchez, som visade hur man använder den på allra bästa sätt i den här närkampen med Tysklands Emre Can:

EMs bästa bakdel sitter däremot på Eden Hazard vars storlek enligt Toure själv nästan är ett ”skämt”. Han utvecklar:

”När Hazard får bollen kan han känna att försvarare närmar sig honom, så han väntar till sista sekund innan han använder sin rumpa för att blockera dem. Det puttar iväg motståndaren – nästan som ett slag – och sen när han skapat sig lite utrymme sticker han iväg.”

Låt oss hoppas att vi slipper Belgien och EM:s bästa röv i åttondelsfinalen.

Hazards rumpa in action mot Danmark. Foto: Getty

3. Ultrakonservativ polack får kalla kårar av mötet med Sverige

Kvällens drabbning mellan Sverige och Polen har väckt minnen från andra drabbningar länderna emellan. I ett inlägg på twitter gick Krystyna Pawlowicz, ultrakonservativ parlamentsledamot och domare i Polens konstitutionsdomstol, ultrahårt ut och begärde att Sverige ska ”ge tillbaka det ni stal från oss under kriget på 1600-talet”.

Det var under Karl X Gustavs tid som Sverige gjorde ett par erövringsförsök som i Polen kallas ”den svenska syndafloden”. Under räderna plundrades det friskt, enligt tidens anda, och framförallt fick Sverige med sig ryske Ivan den Förskräckliges hjälm hem och en hjälm med ett så ballt namn behåller vi helst.

Att Sverige skulle lämna tillbaka några föremål är inte aktuellt, säger historieprofessorn Dick Harrison till SVT. Snarare hoppas vi på att Sverige ikväll plundrar Polen på segern och de tre poängen. Sen låter vi Alexander Isak (i Sverige känd som Isak den store, i Polen: Isak den förskräcklige) fira segern med Ivans hjälm på huvudet.

Ivan den förskräckliges hjälm. Foto: Getty

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.