Hoppa till innehåll

Så (liten) blev skillnaden på frisyrerna efter landslagets uppmärksammade frisörbesök

Tredelad bild, Robin Quaison en frisör i skyddsdräkt och Glenn strömberg
Robin Åberg

Cafés EM-svep är listan som samlar det senaste dygnets händelser från fotbollsfesten i öst. Målen, citaten, klavertrampen och det roligaste från fotbolls-EM 2021. Häng med!

Café hårdbevakar EM och i den här artikelföljetongen sammanfattar vi det bästa, roligaste, knäppaste och galnaste från det senaste dygnet – ja, saker du inte vill missa från fotbolls-EM:s alla hörn. Efter helgens frisörkalabalik är det idag fullt fokus på fotbollsspelare och deras relation till sitt hår.

1. Frisörer spräckte bubblan men blev frisyrerna bättre?

Helgens stora skandalrubrik i allt från SVT till danska Ekstrabladet handlade om att det svenska landslaget tog in frisörer i sin strikta coronabubbla under mellanlandningen på Hisingen. Detta efter att ha haft bekräftade fall i truppen vilket fick landslagets restriktioner att begränsas än mer.

När frågan om frisörerna kom upp på en presskonferens efter matchen mot Slovakien svarade Mikael Lustig att ”det var inga lallare vi plockade in från gatan”. Nä frisörbestyren hölls tydligen utomhus och frisörerna ska ha testats innan, dessutom ska de ha haft munskydd, visir och plasthandskar.

Trots försiktighetsåtgärder har det blivit en del snack om att detta inte var ansvarsfullt och att spelarna ska vara fånigt fåfänga. Vi på Café har ju (till skillnad från sportredaktionerna i landet) självklart en stor förståelse för vikten av att känna sig bekväm och snygg i sin stil – hur ska man annars kunna prestera på den största av scener?

Dessutom, att få ta en halvtimmes paus från resten av truppen och istället snacka lite lätt med en frisör kan vara guld värt när man lever så instängt och tätt som spelarna gör. Detta var något som även NBA och NHL erbjöd sina spelare under förra årets stängda slutspelsbubblor.

Så det är klart spelarna ska få fixa frillan, för som det brukar heta: If your hair sucks, your life sucks. Men sög frillorna verkligen innan klippningen?

Frisörbesöken ska ha skett mellan Sveriges första och andra match så låt oss kolla om frisyrerna verkligen sög mot Spanien och om det blev någon skillnad mot Slovakien:

Inför matchen mot Spanien. Foto: Getty
Inför matchen mot Slovakien, efter klippning. Foto: Getty

Oj. Det blev inga peruker gjorda av skörden på Hisingen. Vid en första anblick är det svårt att avgöra om det ens är olika bilder men efter att ha tryckt ögat mot skärmen i en kvart ser vi några förbättrade fades, som det heter. Ingen gick för något vågat men det är klart att Sebastian Larsson ser lite vassare ut mot Slovakien.

Var det onödigt? Kanske. Men som Robin Quaison påpekade: ”Utan frisörer kryssar vi, med frisörer vinner vi.”

2. Strömbergs frisyranekdot om håret som stoppade drömövergången

Glenn Strömberg under sin tid i Atalanta. Foto: Getty

Italien bar sorgeband under gårdagens match mot Wales eftersom Juventuslegendaren Giampiero Boniperti gått bort. Precis innan starten av andra halvlek drog Glenn Strömberg igång en 95 sekunder lång anekdot om när Boniperti försökte värva honom till Juventus:

– Ja, herr Strömberg, Juventus är en stor klubb men du ska veta att vi har ögonen på däj. Fortsätt såhär.

– Okej, tack, sa jag. Det är jättefina ord. Sen när vi skulle skiljas åt ropade han efter mig:

–Herr Strömberg, om det skulle bli tal om nånting…”

Så visade han med fingrarna en sax liksom, att jag var tvungen att klippa mig.

Här hör man att Glenn fortfarande får kalla kårar längs ryggraden, för som han berättade när han gästade Fördomspodden är det långa svallet heligt för honom, ett tecken på frihet han aldrig vill skiljas med. I podden berättade han även att när det var rekordlångt och han tvingades till frisören samlade han upp den avklippta lejonmanen och hängde upp det i en tofs ovanför öppna spisen.

Anekdoten under Italienmatchen slutar med att övergången till Juventus aldrig blev av, av okänd anledning…

3. Hår för att uppväcka kraften i gamla legendarer

Engelsmännen tror alltid att de är bäst i världen och ska vinna varje mästerskap. Därför blir pressen på spelarna enorm, för de är ju inte alls bäst i världen.

För att klara detta kan göra som Phil Foden: försöka få publiken att dra positiva associationer till en gammal älskad legend.

Men sitter allt verkligen frisyren eller sitter det i de där burkarna Bacardi Breeze?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.