Hoppa till innehåll

”Är du helt dum i huvudet?” Läsarstorm mot Cafés Emil Persson efter sågningen av Amanda Jenssen

Emil Persson

Cafés nöjesredaktör skrev tidigare i veckan ett blogginlägg om vad han tyckte om Amanda Jenssens hyllade GES-cover When we dig for gold in the USA. Aldrig hade han kunnat ana vad som skulle hända sen… Texten blev den senaste veckans i särklass mest lästa, delade, gillade och inte minst ogillade här på Café. Nu bemöter … Continued

Unknown

Cafés nöjesredaktör skrev tidigare i veckan ett blogginlägg om vad han tyckte om Amanda Jenssens hyllade GES-cover When we dig for gold in the USA. Aldrig hade han kunnat ana vad som skulle hända sen… Texten blev den senaste veckans i särklass mest lästa, delade, gillade och inte minst ogillade här på Café. Nu bemöter Emil Persson kritiken – och lovorden.

Har du missat den utskällda texten? Klicka här om du vill läsa den först!

10 Så mycket bättre-klipp som fortfarande ger oss gåshud – är din favoritlåt med?

Jan Gradvalls klassiska intervju med Amanda Jenssen

* * *

Så jag skrev några rader om lördagens Så mycket bättre och det blev ett fasligt liv. Jag tog del av diverse kommentarsfält och det var mig en liten resa. Bland annat fick jag veta att jag är en elitist med tyckartourettes som enväldigt bestämmer vad som är fin och ful kultur, vad som är bra och dålig musik i det här landet.

Så är det förstås inte (även om jag inte nödvändigtvis haft några invändningar mot ett dylikt upplägg). Det jag skrev var snarare att alla borde kunna förstå tankekedjan som leder fram till Amanda Jenssens tolkning av GES När vi gräver guld i USA. Att det inte alls var ett chockerande låtval. Jag pytsade in några semi-off-topic-rader om vilken helig ko sommaren 1994 är i Sverige (svårt att säga emot några dagar senare) samt en personlig reflektion kring coverns kvaliteter. Ja, det var väl det.

Jag har inte tittat på Så mycket bättre tidigare, men sett båda avsnitten den här säsongen. Det är trevligt program att vila i på lördagskvällen, särskilt när man nått den försoffade fasen där rödvinet bara får flyta som mjuk lava genom hjärnan.

Det är förstås uppenbart att det som sker på tv:n till stora delar är teater. Ett slags krystat karriäristmys. Jag har inga problem med det: allt som sänds på kommersiell tv sker av kommersiella intressen och här får vi oss dessutom lite (i bästa fall) hygglig musik till livs. Men artisterna lyfter fortfarande feta löner för att medverka. Och skivbolagen gör fortfarande allt i sin makt för att forsla sina favoriter till Gotland. Jag är ledsen om jag krossat illusionen att Så mycket bättre sysslar med helbrägdagörelse.

Sedan råkar det ju vara så att jag inte gillar When we dig for gold in the USA. Eller, ”inte gillar” är fel. Jag tycker alltså att den är fruktansvärd – bedrövlig, verkligen – och skulle hellre lyssna på en lastbil som tömmer glascontainrar vid en återvinningsstation i fem timmar. Men det är ju bara jag. Folk kommer alltid att ha olika åsikter om musik. Trist vore det annars.

Nåväl. Arga blev ni och det är er rättighet. Jag uttryckte en åsikt och ni uttryckte era. Min handlade visserligen om mekanismerna bakom låtvalen i ett lekprogram, era handlade om att jag som person var helt dum i huvudet, att jag borde sparkas över smalbenet, att jag skulle gå till en psykolog, att jag skulle ”ta snöret” (vilket jag antar är slang för att hänga sig?) och så vidare.

Men en hel del av er höll med mig, det ska också sägas. Ämnet engagerar. Det är väl härligt att vi kan fylla våra liv med lite GES-relaterad debatt 20 år efter den där trolska, tropiska sommaren som vi alla tycker så mycket om?

Jag har samlat en del reaktioner på blogginlägget nedan och svarat på dem efter bästa förmåga. Ni får gärna ta er tid att läsa, om inte annat så i väntan på nästa Så mycket bättre-avsnitt. För i morgon bänkar vi oss igen, hörrni. Cabernet, kyckling, covers, karriäristmys. Tillsammans är vi oslagbara.

amanda4
Svar
:
Du har rätt, här får jag faktiskt backa. Minnesbilderna är bristande. Jag minns till exempel ingenting av guldfirandet.

amanda14
Svar
:
Messerschmidt.

amanda19
Svar
:
”Avundsjuk på att han inte sjunger lika bra som Amanda Jenssen.” *Jeopardy-knappljud* ”Vem är Emil Persson?” ”Välkommen in i spelet, Lali!”

amanda2

Svar: Jag pratar redan regelbundet med en psykolog… om HUR FRUKTANSVÄRT DÅLIG AMANDA JENSSENS COVER ÄR.

amanda9
Svar
:
Tack! Men då gissar jag att du aldrig läst Jonathan Franzen.

amanda6
Svar
:
Gillar ditt groove, Daniel. Hojta om du vill knäcka en kall.

amanda5

 Svar: Den här kommentaren är den sämsta jag läst. Eller den bästa.

amanda10

Svar: Kan verkligen uppskatta det Tom & Jerry-romantiska i en klassisk spark över smalbenet, men av hänsyn till min låga smärttröskel måste jag ändå be dig att avstå.

amanda11

Svar: Fortsätt skrika rakt ut. Att slita håret gör JÄTTEJÄTTEONT!!!

amanda20
Svar:
Härligt, tack! Själv ser jag det mer som att jag verkar i inget-som-helst-fel-med-att-vara-mainstream-men-man-behöver-inte-blunda-för-covercynismen-i-Så mycket bättre-för-det-genren.

amanda15

Svar: Vågar man pitcha ett fjärde alternativ: bara ha en soft helg?

amanda17

Svar: Tack, Carina! Skickar du Stora Journalistpriset som du fick för din (briljanta) bevakning av Utøya 2012?

amanda7_NY

 Svar: Är det en folkracebild du har som profilbild eller är du bara arg att se mig?

amanda1

Svar: Vi ses i Kungsträdgården på lördag klockan 15. Medtag egna plakat.

amanda12
Svar:
Tack för att du återinför ordet ”sprätten” i svenska språket. Janne ”Loffe” Carlsson gillar detta.

amanda8
Svar:
Jaha, så det FINNS sansade förhållningssätt på internet? Kul!

amanda18

Svar: …so help me God.

Emil Persson

Mer Så mycket bättre:

10 Så mycket bättre-klipp som fortfarande ger oss gåshud – är din favoritlåt med?

Jan Gradvalls klassiska intervju med Amanda Jenssen

Ola Salo om barndomen och bisexualiteten

Har du missat Emil Perssons utskällda text om Amanda Jenssen? Klicka här om du vill läsa den!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.