Hoppa till innehåll

Årets festligaste semmelvariant är här – så gör du semmelshoten

Semla med semmelshot

Vi kan det här nu, en semla kan vara vad som helst. Och i år kan det tydligen vara en shot.

Häromdagen skrev vi om Hemglass nya Sandwichglass med smak av semla och nu kommer nästa mutation av fettisdagsbullen – semmelshot!

Som namnet antyder är det som en hel fika med kaffe och allt i shotformat. Perfekt för den som vill ha en lite lättare men fortfarande säsongsbetonad efterrätt, eller?

Precis som i klassikern Hot Shot är basen i semmelshoten Licor 43. Resten av ingredienserna utgörs av mandellikör, kaffe, grädde och lite florsocker. Blandar du den rätt blir det en shot i tre lager med smak av vanilj, mandel, kaffe och grädde. Låter väl ändå rätt smarrigt?

Så här gör du:

  1. Fyll ett shotglas med 2 cl Licor 43 och 1 cl mandellikör.
  2. Ta hjälp av en upp och nedvänd sked och placera ett lager kaffe ovanpå likören.
  3. Toppa med lättvispad grädde och pudra över lite vaniljsocker.

Shoten serveras med fördel i kombination med en klassisk semla (även om det kan innebära förhöjd risk för hjärtinfarkt).

Traditionellt får semlor endast ätas på tisdagar men just när det gäller semmelshots borde det vara ok att bryta sig loss från traditionens bojor. Café rekommenderar dock semmelshotandet som helgaktivitet, och i lagom mängd. Lycka till!

Semla med semmelshot

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.