Arkets chefsdesigner: “Det här plagget är basen i varje mans garderob”

Chefsdesignern för H&M:s nya varumärke om Arkets första herrkollektion, sitt favoritplagg och hur han tänker för att klä sig stiligt till vardags.

Olle Arnell | Foto: Paul Wetherell  |  Publicerad 2017-08-24 17:05  |  Lästid: 2 minuter

Fredagen 25 augusti öppnar H&M-varumärket Arket sin första butik på Regent Street i London. Märket gör kläder för både män (se kläderna i bildspelet längre ner i artikeln), kvinnor och barn samt en inredningskollektion. Till våren öppnar en butik på Biblioteksgatan 9 i Stockholm men redan från och med fredag går det att köpa kläderna på Arket.com.

Chefsdesigner på herrsidan är Jesper Börjesson och Café ställde några frågor till honom i samband med lanseringseventet i London.

Hur skulle du beskriva herrkläderna i den första kollektionen?

– Tanken om ett slags arkiv har varit startpunkten för kollektionen – en solid bas av plagg som man vill återvända till om och om igen. De har sedan kombinerats med vissa säsongsbetonade uppdateringar när det gäller material, färger och proportioner. Vi i designteamet har även grävt ner oss i våra egna mentala arkiv och strävat efter att skapa den ultimata versionen av varje plagg. Idén är att kunna sätta ihop och anpassa sin egna personliga ”everyday uniform” med hjälp av plagg som designats för att användas och älskas under lång tid, svarar Jesper.

Vad skiljer Arket från andra varumärken när det gäller plagg och priser?

– Arket handlar om att skapa en destination där en kund med höga krav och begränsat med tid kan hitta vad han eller hon behöver i vardagen – i ett större perspektiv än enbart gällande kläder.

Vilket är ditt personliga favoritplagg från kollektionen?

– Arkets 170 gram T-shirt känns som basen i varje mans garderob och är definitivt det plagg jag skulle välja först, året runt.

Arkets 170 gram T-shirt är chefsdesignerns förstaval i kollektionen.

Av det vi fått veta och kunnat läsa hittills om Arket är hållbarhet ett av de genomgående ledorden. På vilket sätt arbetar ni med hållbarhet?

– Först och främst är vi ett varumärke som fokuserar på långlivade och tåliga produkter som man ska kunna använda under många år. Hållbarhet har varit en nyckelfaktor under utvecklingen av Arket och en naturlig utgångspunkt i alla våra processer – från leverantörer och material till hur vi kan hjälpa våra kunder att ta hand om sina produkter för att de ska hålla längre.

Vilket är ditt favoritplagg i höst?

– Vår ytterplaggslinje ”2-IN-1” kan hantera alla slags väder och är det plagg jag själv skulle investera i. Alla som växer upp i Skandinavien vet att vårt klimat verkligen kräver funktion och bekvämlighet. Skaljackan med avtagbart foder gör jobbet från och med nu tills nästa sommar.

Arkets ytterplaggslinje ”2-IN-1” är ett säkert höstval, enligt Jesper Börjesson.

Vad är dina bästa stilråd för att vara snyggt vardagsklädd?

– Att experimentera med olika material adderar nya dimensioner till det som redan är bekant. Jag gillar även att gränsen mellan skräddade plagg och mer lediga kläder har suddats ut. Mixen av de båda känns mer intressant.

I bildspelet nedan kan du se samtliga plagg från herrkollektionen.

[allergallery id="116253"]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:27