Hoppa till innehåll

Mondo Duplantis om golf, golf och ännu mer golf: ”Jag har slagit några 300 meterdrives”

Armand Duplantis

Världens bästa friidrottare om långa slag med drivern, golfkikare och dåligt puttande.

Golfsäsongen 2020 kommer gå till historien som sommaren då typ alla spelade golf. Mycket tack vare corona har fler rundor än någonsin rapporterats och efter att golfens tidigare krångliga system för att ta grönt kort simplifierats har fler än någonsin tidigare börjat spela golf.

En av dom är världsrekordshållaren i stavhopp, Mondo Duplantis. I samband med att pandemin bröt ut befann sig Duplantis och hans äldre bröder, Andreas och college-baseballstjärnan Antoine, i Duplantis-familjens hus i Lafayette, Louisiana i två månader. Vad de gjorde? De började spela golf. Oerhörda mängder golf. Sen dess har det spelats, som han själv uttrycker det ”en jävla massa golf”.

LÄS OCKSÅ: Armand Duplantis: ”Jag var aldrig speciellt stolt efter att jag slagit världsrekordet”

Även om du inte surfar runt på Sportbladet tre gånger per dag har det varit svårt att undvika vetskapen om att Duplantis gillar golf väldigt mycket. Inte minst blev det ståhej kring hans runda på Öland med Prins Daniel i samband med att Mondo tilldelades Victoriastipendiet i somras. Och när han för ett tag sedan gästade Skavlan så pratades det mer om golf än stavhopp. Och visst verkar världens bästa stavhoppare ha fallenhet även för golf: Under hans första golfsäsong har han sänkt sitt handicap från 54 till imponerande låga 13,7.

I samband med att Café träffade Duplantis för en omslagsintervju i nya numret snackades det en del golf. För golf och Armand Duplantis är numer nästan lika tätt sammanlänkat som stavhopp och Armand Duplantis – och det glöder till i ögonen på världens bästa stavhoppare när golf kommer på tal.

På ett nördigt Svensk Golf-vis går Café till botten med Armand Duplantis korta men intensiva golfkarriär.

Din hemmabana är Upsala GK, vilka fler banor har du haft trevliga rundor på i Sverige?

– Söderby, Bro Hof är riktigt sjuk och Ullna. Sen har jag varit nere i Falsterbo och spelat, och i Göteborg har jag spelat på The Hills.

Vilken del av ditt golfspelande håller du som bäst?

– Drivern. Det händer knappast varje gång, men jag har slagit några 300 meterdrives.

300 meter? Ouff.

– Ja, när de går rakt kan de gå riktigt långt. Men när de fadear eller har får en slicead bollbana landar de runt 200 meter. Men jag skulle säga att jag snittar runt 250 meter.

Med det långspelet antar jag att dina favorithål är par 5:or?

– Precis.

Har du gjort en eagle?

– Aldrig. Men jag har varit nära! Jag hade några riktigt nära i somras. Men nästan alla mina birdies har kommit på par 5:or.

Vilka tre golfrelaterade prylar är på din bucket list?

  • 60-graders wedge

– Jag är nöjd med mina klubbor, men jag skulle behöva en 60-gradare. Den högsta jag har i dagsläget har 56 graders loft. 56-gradaren är bra, men har inte tillräckligt med loft för slagen vid greenkanten när du vill landa mjukt på greenen.

  • Golfkikare

– Jag har ingen golfkikare. Och det irriterar mig, för jag kan ju bara dra och köpa en. Det är inga problem. Men jag gör det inte, och jag vet inte varför. Så jag kommer till golfbanans första hål, slår ut med drivern – men sen har jag ingen aning om hur långt kvar jag har till hålet. Så dumt att jag inte har en golfkikare. Imorgon åker jag och köper en.

  • Hybrid 3/4

– Jag har två olika set av golfklubbor, ett i USA och ett i Sverige. Det i Sverige består av Cobra-klubbor och är riktigt bra – men jag saknar en hybrid. Jag vill ha en hybrid med typ 18,5 grader. In med en hybrid i bagen och bort med träfemman, som ändå bara samlar damm. Jag kan inte riktigt se när jag behöver en träfemma, jag har en trätrea och en järntrea.

Vem är din svingmässiga förebild?

– Phil Mickelson, för jag spelar också åt vänster – precis som min brorsa Antoine och min pappa. Jag är högerhänt, men spelar baseball åt vänster, samma grej som att många i Sverige spelar hockey åt vänster. En annan svingförebild är Rickie Fowler, jag är så avundsjuk på hans rena sving. Och såklart Bryson DeChambeau, han bara smashar bollen.

Vad jobbar du mest på att förbättra i ditt spel just nu?

– Mitt närspel. Jag förlorar på tok för mycket slag runt greenerna. Jag gör för många treputtar och lyckas inte chippa bollen tillräckligt nära hål runt greenerna.

Hur bra vill du bli på golf?

– Jag skulle älska att gå runt en runda på par, eller kanske till och med ett under. Jag kan inte föreställa mig att någon gång bli en scratch-spelare. Det vore för sjukt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.