Hoppa till innehåll

Svenska märket gör dina kläder 100 procent spårbara

Joel Linde

Svenska klädmärket Asket inför total spårbarhet i sina kläder, för att konsumenten ska kunna få reda på exakt var materialet kommer ifrån och var plagget är tillverkat.

För fem år sedan, på dagen i dag den 24 april, kollapsade företagsbyggnaden Rana Plaza i Bangladesh. 1 134 människor dog, många av dem arbetade i klädfabrik. Massiva protester mot klädindustrin inleddes och rörelsen Fashion Revolution Week tog form för att arbeta för en förbättring inom densamma.

Som ett svar på rörelsen presenterar i dag det svenska klädmärket Asket ett nytt initiativ som de hoppas ska bli branschstandard. Med ”full traceability” vill de erbjuda konsumenten total spårbarhet av kläderna de köper genom att inte bara skriva ”Made in…” på lappen, utan faktiskt visa kunden exakt var plaggets alla delar är tillverkade.

– I fem år har #FashRev-rörelsen arbetat för transparens i modeindustrin genom att uppmuntra konsumenter att ställa högre krav på information och få märken att faktiskt berätta mer om sina plagg. Men problemet kvarstår – vi måste fortfarande be om informationen. Och svaret är ofta bristfälligt”, säger Askets medgrundare August Bard Bringéus.

Bringéus och medgrundaren Jakob Dworsky medger att det kommer ta tid att kartlägga varje steg i produktinosledet samt ersätta alla befintliga etiketter, men målet är ändå att göra alla sina plagg helt spårbara till slutet av året.

– Vi hoppas att detta ska inspirera fler märken att ansluta sig. Genom att sätta en högre standard för transparens tvingas vi ta hänsyn till den sanna kostnaden av plaggen vi skapar och bär”, säger Bringéus.

Se kampanjfilmen om Full Traceability här:

The End of ”Made In” – ASKET Full Traceability – Fashion Revolution from ASKET on Vimeo.

Du gillar nog även:

Duon bakom Asket om sin unika lösning: ”Vill bryta loss basplagg ur modehysterin”

Vilken påse är mest miljövänlig? Vi reder ut

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.