Avantgardet-Rasmus visar sin garderob – här är 8 favoriterna

Hyllade Avantgardets frontman Rasmus Arvidsson goes private och visar upp favoriter ur sin garderob för Cafés Joakim Almén.

Joakim Almén | Foto: Rasmus Arvidsson  |  Publicerad 2016-10-07 10:56  |  Lästid: 5 minuter

Hyllade av Andres Lokko, Håkan Steen och en enig musikrecensentkår, omfamnade av bland andra Henrik Schyffert och Jesper Börjesson. Drivet av Rasmus Arvidsson transparenta, självutlämnade, texter om missbruket i London satte sig Avantgardet på tåget och skakade med sitt debutalbum För många dyra skor och döda ögon sig rakt in i den svenska musikeliten. I veckan besökte bandet Stockholm och Riche för en spelning. Cafés Joakim Almén träffar bandets låtskrivare och sångare, Rasmus Arvidsson, för att snacka stil och hans favoritplagg.

https://instagram.com/p/BLM8TKnjvTZ/?taken-by=avantgardet_bandet

Jonas Lundqvist står i baren och Rasmus Arvidsson är klädd i en t-shirt med trycket ”No snow No show” på bröstet. Pete Doherty-romantiken är alltjämt intakt och han driver med sin hjärtat utanpå-energi Avantgardet framåt. Han älskar att stå på scen. Scenen älskar honom. Han har något utav en sektledarkarisma – han säger något, folk lyder. Han lyckades tjata sig till Björn Olsson som producent för första albumet. Och det är lätt att förstå varför, Nybrosonen lever med känslorna utanpå. Han är lätt tycka om. Empatisk. Ärlig. Varm. Den sidan av Rasmus skiner igenom när han berättar om sitt missbruk i intervjuer, något som även debutalbumet kretsade kring.

Senare träffas vi på hotellrummet för att prata stil och Rasmus favoritkläder. Innan intervjun ber jag Rasmus ta bilder på sina favoritplagg ”så snackar vi om dem sen”.

– Faan vad kul! Men du får gärna kritisera mina kläder, typ ”hur faan tänkte du med klappkeps ihop med ölslipsen?” svarar han.

Här är Rasmus favoritkläder och outfits:

1. Den gula favoritjackan – köpt på en pub i norra London

Rasmus gula jacka. Foto: privat.
Rasmus favoritjacka – den gula – är tätt förknippad med Avantgardet.

Den här gula jackan, Rasmus, den här gula jackan. Jag förstår att den har emotionellt värde för att du hade på dig den när du sålde av alla dina prylar för cash till droger i London. Och det är fint. Men vidare snygg är den ju inte. Nu är du ju lika mycket rockstjärna som vardagsrealismhjälte: är det inte dags att gå vidare?

– Haha! Det är en fin fråga, men lite snygg är den väl?

Speciell kan vi väl säga. Berätta om den.

– Jackan köpte jag på en Pub i Norra London. Jag såg den på en kille och tyckte den var så jävla snygg. Och så frågade jag hur mycket han skulle ha för den, då sa han 20 pund och jag gav honom 50 pund – en omvänd prutning. Den är speciell för mig, och det är därför den aldrig ryker. Den har brännmärken och ciggmärken. Den har blivit, kanske inte ikonisk men har följt med på alla våra pressbilder. Det är precis som med musiken: det är en tagning. Vi tänker inte så mycket på hur vi ser ut, men den där var med på en av de tidiga pressbilderna och då har den blivit ganska synonym med mig. Jag hade den på vår första spelningen någonsin. Det är ingen regnjacka, men den ser ut som en regnjacka. Så du får inget positivt av att ha en regnjacka. Det är bara en dålig jacka.

2. Favoritbrallor: tajta jeans från Nudie

Rasmus favoritbrallor - Nudiejeans. Foto: privat.
Rasmus favoritbrallor, Nudiejeans.

Standardjeansutförande från Nudie. Visst, det funkar, men har du närhet till en Nudie repairshop? De går ju sönder snabbare än strumpor från H&M.

– Jeans ska vara sköna och de ska vara tajta. Nudie gör jävligt sköna grejer. Jag är inte så anal, men jag vet att det är ett företag med bra värdegrunder jämfört med H&M. Jag tycker det är viktigt, men jag lever inte mitt liv som jag gjorde när jag var 14 och var vänster. Jag är fortfarande väldigt vänster, men då var jag väldigt radikal och skulle inte dricka Coca-Cola och såna grejer. Det skadar ju inte att företag har jävligt bra värdegrund, speciellt om de inte gör fula jeans. Det är jobbigare om ett företag gör jävligt bra jeans men är osköna. Mina har faktiskt inte gått sönder än. Däremot har jag haft ett par svarta jeans från H&M som jag hade på scen, och de har börjat gått sönder.

3. Favoritkepan med albumtiteln

Foto: privat.
Rasmus favoritkepa har Avantgardets debutalbumnamn som tryck: ”Jag gör inte som många andra och lånar textrader, det här är den enda”, säger Rasmus angående att titeln är hämtad från Håkan Hellströms låt ”Exile on Wollmars Yxkullsgatan”.

Lite av din huskepa, men va fan, text med sitt eget albumnamn på kepan. Är det inte lite band på fritidsgård att reklampela sin egen musik på det här sättet?

– Men vadå, den är cool ju?! Originalkepan har jag hemma, de har har blivit ganska populära och jag säljer massor av kepor. Jag gör inte som många andra och lånar textrader, det här är den enda. Så den kommer jag undan med också.

4. Favoritskorna: ökenkängor och Adidas Gazelle

Desertboots och Adidas-dojor. Foto: privat.
Desert boots och Adidas-sneakers. I Rasmus fall måste det vara Gazelle, absolut inte Spezial.

Clarksen passerar utan anmärkning. De slitna Adidas Gazelle-sneakerserna dock: snälla red ut din Gazelle-psykos?

– Jag har sex par Gazelle. Jag tycker det är en mycket snyggare sko än Spezial. De flesta ser nog ingen skillnad: ”ja, det är nog ett par handbollsskor”, men är du intresserad ser du direkt. Jag är en konnässör inom det jag intresserar mig för, jag är rätt smal i mina intressen. Jag fick ett par nya Gazelle av min tjej nu när jag fyllde 30 och då fick jag ett par som man kan göra custom design. Hon blev lite nervös om det var okej, men det är okej sa jag. Om jag ser nån i Adidas Spezial istället för Adidas Gazelle reagerar jag. Jag sliter inte på mig nåt halvdant.

– Sen gillar jag kängor, de ljusa Clarksen är bara tre dagar gamla. Ökenkängor är perfekta i både form och höjd. Jag har alltid jeans och de passar perfekt till jeans. Skor är det jag är intresserad av mest av allt, jag älskar skor, jag har säkert 25 par.

Favoritoutfit #1

Stil 1. Foto: privat

Ljusa jeans till röda Martens – är det verkligen okej?

– Nu är du hård, det är väl fint? Här har du ju modsmodet, det mest klassiska. Sen behöver du inte ha röda Dr. Martens kanske, men just till Martens gillar jag när du kör fullt ut och då blir det de ljusa jeansen. De är inte speciellt snygga ur kontext alla gånger, men just till Martens. Arméjackan är vintage och köpt i Frankrike. Jag tror det är franska arméns jacka. Patchen har jag sytt på själv – det tog två och en halv timme. Jag är så jävla dålig, inga korsstygn där.

Favoritoutfit #2

Stil 2. Foto: privat.

Svart, svart, vita ökenkängor och en brun skinnjacka. Ändå rocksnyggt. Du får faktiskt fri berättarelejd här.

– Åh, nu är du ju snäll, tack! Det var min tjej som sa att jag skulle ha svart till svart. När hon föreslår något blir det snyggt. Jag tycker den där outfiten är klassisk: Beatles eller Mando Diao. Jag hade nog aldrig tagit svart till svart, men när jag väl ser det tycker jag att det är snyggt. Jag hade svarta Clarks innan, men när du har svarta jeans till svarta skor blir det en förlängning, som en strumpdress. Därför köpte jag de vita Clarksen, för att kunna ha till mina svarta jeans. När jag har ljusa jeans har jag svarta Clarks.

Favoritoutfit #3

Stil 3. Foto: privat.

Är det här outfiten du går till tobaksaffären på hörnet i?

– Haha, om jag hade haft en tobaksaffär runt hörnet hade jag verkligen tagit på mig det där. Jag har faktiskt ingen kommentar på den, du ringade in känslan.

Slutligen: i dag, fredag, blev det klart att Rasmus Arvidsson kommer att vara med i ett På spåret-program i kommande säsong. Han uppträder tillsammans med Augustifamiljen den 17 februari.

– Givetvis en stor ära att vara med i På spåret. Dels för det är Håkans band som ansvarar för bokningarna och musiken, men också för att listan över tidigare deltagare i programmet är något av det heligaste vi har inom svensk musik. Sen är jag ju en sjukt stor väktare för Public service. Jag betalade alltid licensen även då jag bodde utomlands.

Läs mer om bandet och Rasmus Arvidsson: Avantgardet: ”Jag visste att jag skulle dö”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 20:58