Hoppa till innehåll

4 bästa svenskproducerade ginen du kan köpa just nu

Ginflaskor och Emil Åreng
Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

Bartenderproffset och ginexperten Emil Åreng tipsar om fyra svenska kanon-gin som du borde kika på att uppgradera barskåpet med.

Vi svenskar älskar ju vår gin nu lika villkorslöst som ryssar gillar all typ av alkohol. Här kommer några av mina favoriter från svenska producenter som kan lätt vara värt att ha på hyllan hemma eller varför inte köpa ett fat ihop med sina vänner eller vara en riktigt härlig egoist och köpa till sig själv.

1. STOCKHOLMS BRÄNNERI OAK GIN

396 kr (Nr: 31875).

Stockholms Bränneri är ju en av Sveriges ledande producenter på ginfronten i både det som är i flaskan och det visuella. Företaget har hela tiden knutit sig an duktiga människor som gör att de växer i en takt som de faktiskt verkar klara av och leverera bra grejer och smarta kollaborationer. När ägarna Anna och Calle anställde Erik Hasselgärde som chef för produktionen förstod man att det menade allvar och sky is the limit så att säga. Den ginen jag har använt mest från Stockholms Bränneri är deras Oak Gin. Långpeppar och apelsinskal gör att denna kickar igång alla gin-cylindrar man har i kroppen och när den sedermera fått vila på bourbonfat för att få en sån där rund finish gör att det här går att dricka ren utan problem, men i en Dry Martini så kommer den verkligen briljera.

För att göra en helt svensk Dry Martini så kan du nu äntligen inhandla Charlotta Berggren’s Magnum Opus här. En Torr Vermouth som borde finnas i varenda seriöst barskåp i hela Sverige. Otrolig balans och gör vilken Gin som helst en en björntjänst i en Dry Martini.

2. MACKMYRA LAGRAD GIN

Ca 450 kr per flaska.

Att Mackmyra gör whisky och säljer fat till entusiaster har nog inte undgått någon som är intresserad av alkohol, men visste ni att de också gör gin? Förra årets lanserade de sina ginfat och nu när jag fått chansen att prova de flesta så kan man inte vara annat än imponerad över hur bra de lagrade varianterna är. Min favorit måste ändå vara när ginen fått mysa till sig på sherry-fat under en sexmånaders period, en riktigt bra matchning som är utmärkt att dricka på egen hand eller att göra cocktails på. Vill man spåra ur lite mer så kan man såklart göra det och att dra ihop ett gäng vänner och köpa ett fat tillsammans om man älskar gin ser jag som en av de bättre idéerna i dessa tider. Hur går man tillväga då? Bara att surfa in här för att få koll på läget.

3. HERNÖ JUNIPER CASK GIN

531 kr (Nr: 30261).

Jon Hillgren som skapade Hernö Gin sa till mig en gång att detta var den absolut bästa och sämsta idéen han någonsin haft, att lagra Hernö Gin på enfat är precis som Jon säger både helt fantastiskt men mängden gin som försvinner eftersom inte enfaten sväller som ek gör är något vi inte ska nämna för de blir ansenliga mängder varje år. Nu snackar vi inte ”angels share” utan mer ”angels dump”. Slutprodukten blir oavsett hur änglarna får sin del något i hästväg. Jag kan inte nämna en gin i världen som passar bättre i en Negroni än just Hernös Juniper Cask och då har jag ändå testat runt 200 stycken (vem fan håller räkningen?). Om man älskar gin och sig själv, gå o köp.

4. LYDÉN DISTILLERY CASK GIN

Släpps 1 februari.

Världens första gin som är lagrad på småländska ekfat. Pappa och Son Lydén har verkligen visat fram fötterna att man kan göra gin i Småland på sitt egna sätt och nu tar man ännu ett steg när man lanserar sin första lagrade gin. 1 februari är det äntligen dags och jag väntar med spänning på detta släpp. Det är deras riktigt värsting till Navy Strength som fått gotta till sig i ungefär 6 veckor på småländsk ek. Ligg inte på latsidan när denna gin släpps för den lär gå åt som ekar under 1700-talet (jag vann referens-VM i Zagreb 1974)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.